x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nastase sustine pedepsirea „pestilor"

Nastase sustine pedepsirea „pestilor"

27 Mar 2004   •   00:00
Nastase sustine pedepsirea „pestilor"

Premierul Adrian Nastase considera ca politicul nu trebuie sa se amestece in actul de justitie, indiferent de „marimea pestilor".

Aflat la Bruxelles, premierul Adrian Nastase a declarat ca derularea procesului de reforma a justitiei va asigura conditiile necesare pentru pedepsirea tuturor celor care se fac vinovati de incalcarea legii indiferent de functia lor. „In masura in care statul de drept va functiona bine in Romania, atunci instantele isi vor face datoria, asa cum, de exemplu, si-au facut datoria in legatura cu Gabriel Bivolaru. Credibilitatea actului de justitie va fi cel care va determina hotarari credibile pentru toti pestii, atat pentru cei mici sau mijlocii, cat si pentru cei mari", a spus Nastase joi seara. De asemenea, premierul a tinut sa sublinieze ca politicul nu trebuie sa se implice in demersurile justitiei.

PNA va fi intarit

De altfel, ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, aflat si el pentru cateva zile la Bruxelles, a promis ca PNA va fi intarit, si ca ancheta penala va fi parcursa indiferent de nivelul politic sau social in care s-ar afla cel care savarseste infractiunea. Diaconescu le-a prezentat oficialilor europeni masurile privind reforma legislativa din Romania. Aceasta, dupa ce comisarul pentru extindere, Günter Verheugen, a cerut ca lupta impotriva coruptiei sa ii atinga si pe marii corupti. „Coruptia este parte a crimei organizate", a declarat Diaconescu intr-un interviu acordat BBC. Drept pentru care, ministrul considera ca PNA trebuie sa se implice direct si imediat pe aceasta zona a crimei organizate, si ca acesta trebuie sa functioneze in conditii normale, si masurile sa fie luate conform legii.

Prioritatile justitiei

Cu toate ca mai este putin timp pana in toamna, cand Romania va fi prezenta la urmatorul raport al Comisiei Europene, Diaconescu este optimist. El a spus ca „exista vointa politica pentru a face ca lucrurile sa mearga bine chiar in acest interval de timp scurt". Ministrul Justitiei a explicat ca trebuie in primul rand finalizata negocierea la Capitolul 24 „Justitie si afaceri interne", apoi trebuie sporita increderea romanilor si a partenerilor europeni in sistemul judiciar romanesc. In al treilea rand, reactia sistemului judiciar romanesc este legata de chestiunea coruptiei. Diaconescu a mai adaugat ca trebuie imbunatatita functionarea CSM, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Oficiului Procurorului National Anticoruptie si a Procuraturii Generale.
Carmen Vintila


PNA nu vrea sa fie prins in dispute electorale

Parchetul National Anticoruptie le-a cerut ieri politicienilor sa nu foloseasca aceasta institutie in disputa electorala. In ultima perioada, mai multi lideri politici au cerut PNA sa declanseze anchete penale care sa-i vizeze pe adversarii politici. Ei si-au exprimat totodata, nemultumirea ca PNA nu reactioneaza „prompt" la solicitarile lor. „Este regretabil ca se incearca implicarea PNA in dispute electorale de natura a-i demonetiza activitatea, PNA nu va raspunde nici unei comenzi de a-ºi desfaºura activitatea, de oriunde ar veni aceasta, actionand doar in cazurile ºi conditiile prevazute de lege, in conformitate cu obligatiile ºi competentele ce ii sunt conferite", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Coruptie mai mare anul trecut

Coruptia a crescut ingrijorator in statele din fostul spatiu sovietic, se arata in raportul pe 2003 al organizatiei „Transparency International". Romania a cazut de pe locul 77 pe 83, cu 2,6 puncte, in timp ce Bulgaria, cu 3,9 puncte, de pe 45 pe 54. „Transparency International" a analizat coruptia din 133 de state. Cel mai putin corupte sunt, ca si anul trecut, Finlanda, Islanda si Danemarca. Codasele clasamentului sunt Bangladesh, Nigeria si Haiti. Romania este mentionata in dreptul celor mai corupti si in chestionarele privind platile ilegale la nivel politic, donatiile politice ilegale si felul in care donatiile legale influenteaza politica guvernului. (Lavinia Tudoran, Irina Cristea)

Firme de lobby, la Bruxelles

Premierul Adrian Nastase considera ca Romania ar trebui sa incheie contracte cu firme specializate de lobby, care sa promoveze imaginea tarii noastre la nivelul Uniunii Europene. „Lipsa unor astfel de firme a reprezentat o greseala, care a permis aparitia unor probleme si neintelegeri in procesul de aderare. Noi nu am facut un lucru pe care l-au facut cele mai multe dintre tari si care, dupa parerea mea, ne-a costat: o anumita lipsa de curaj in a angaja niste firme de lobby. Cred ca a fost o greseala", a declarat Nastase, joi seara, la Bruxelles, unde a participat la reuniunea Consiliului European.

Premierul a aratat ca aceasta procedura constituie deja o modalitate consacrata de transmitere la nivelul organizatiilor europene a informatiilor referitoare la situatia unui stat. „Noi am comunicat cu Parlamentul European prin raportorul pentru Romănia, si astfel au aparut, probabil, anumite perceptii si un tip de evaluare. Acum, trimitem fiecarui parlamentar european, direct, prin Internet, un raport cu masurile pe care le-am adoptat, dar tot este insuficient. Trebuie sa avem mai mult curaj, fata de o modalitate mai eficienta de transmitere a unor mesaje favorabile noua spre oameni din zone influente de decizie", a adaugat Nastase. El a subliniat, totodata, ca problemele aparute in negocierile Romăniei cu UE nu au fost provocate de persoane rau-voitoare sau de „comploturi" la nivelul UE, ci de configuratiile de interese si lipsa de comunicare si de actiune pe plan intern. (Silviu Sergiu)

×
Subiecte în articol: politic nastase