x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nastase vinde copia de Tizian

Nastase vinde copia de Tizian

de Gabriela Antoniu    |    01 Dec 2006   •   00:00
Nastase vinde copia de Tizian

Adrian Nastase isi va scoa-te la licitatie celebra co-pie de Tizian, evaluata de specialisti la 4 milioane de dolari. Lucrarea va fi van-duta, alaturi de alte doua tablouri, in februarie 2007, la Casa Alis. Pretul de pornire va fi de 12.000 de lei noi. Fostul premier spune ca nu este stramtorat, ci doreste sa spulbere mitul potrivit caruia apartamentul sau din Zambaccian ar fi un fel de grota a lui Ali Baba plina de bogatii.

Fostul premier Adrian Nastase isi va vinde la licitatia din februarie 2007, organizata de Casa Alis, trei tablouri, printre care si celebra copie dupa Tizian. Evaluata la patru milioane de dolari, lucrarea are ca pret de pornire 12.000 de lei noi.

Acum cateva zile, familia Nastase a dus la Casa de licitatie Alis trei tablouri: doua lucrari clasice de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, de autori anonimi, si o copie dupa Tizian evaluata de criticul de arta Petre Romosanu la 4 milioane de dolari. Pretul de pornire la licitatia care va avea loc in februarie anul viitor va fi insa de 12.000 lei noi. Copia dupa Tizian este, potrivit lui Adrian Nastase, foarte reusita si este o lucrare asemanatoare cu scena de familie a lui Tizian expusa la Muzeul Luvru din Paris. Originalul lucrarii se afla undeva in Germania, spune Nastase, avand in vedere ca si copia este facuta de un german sau austriac. Tiziano Vecellio, Tizian (1490 - 1576), este considerat cel mai mare pictor venetian al secolului al XVI-lea. Printre lucrarile sale cele mai reprezentative se afla "Noli me tangere" - 1511-1512, "Amorul sacru si amorul profan" - 1515, "Infatisarea Mariei la templu" - 1534-1538, "Venus la oglinda" - 1555.

MOTIVE. Intrebat daca isi vinde cele trei tablouri deoarece e stramtorat financiar, Adrian Nastase a negat, aratand ca altul este motivul pentru care face acest lucru. "Principala ratiune a demersului meu este ca trebuie sa elimin legendele care s-au strans in jurul apartamentului meu din Zambaccian, considerat un fel de grota a lui Ali Baba", a explicat Nastase. El a facut aluzie la declaratiile criticului Romosanu din primavara, cand, in contextul scandalului "Matusa Tamara", fostul premier a invitat ziaristii sa-i viziteze apartamentul din Zambaccian. Romosanu declara atunci, potrivit presei centrale, ca "am vazut locuinta unui nabab oriental, un fel de pestera a lui Ali Baba". Cum copia dupa Tizian a fost atunci lucrarea cea mai comentata, iar televiziunile au dat cele mai multe imagini cu ea, Nastase s-a hotarat sa o scoata la licitatie. "Sper sa obtin un pret bun pe ea", spune fostul premier, adaugand ca "banii ii va folosi pentru un mic proiect al carui continut il voi dezvalui la momentul oportun. Sa vedem mai intai cat obtin la licitatie", a conchis Adrian Nastase.

×
Subiecte în articol: politic nastase tizian