x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Naţionaliştii din România au luat-o pe drumuri diferite

Naţionaliştii din România au luat-o pe drumuri diferite

de Sînziana Duţă    |    28 Mar 2017   •   15:23
Naţionaliştii din România au luat-o pe drumuri diferite

Tensiunile apărute în interiorul PRU după ce partidul fuga-rului Sebastian Ghiță s-a făcut de râs la alegerile parlamentare i-au împărțit pe membrii patrulei lui Vlad Țepeș în două tabere: pro și anti Bogdan Diaconu. În lupta pentru supraviețuire, cele două grupări din PRU încearcă să obțină susținerea partidelor naționaliste din Europa și totodată să atragă de partea lor cele-lalte formaţiuni naţionaliste din România. 


Aripa PRU condusă de Bogdan Diaconu a confirmat intenția unei alianțe cu Partidul România Mare și Noua Dreaptă. Anunțul a venit la o săptămână distanță de când liderii care îl contestă pe Bogdan Diaconu au anunţat că PRU va fuziona cu Forța Națională, partidul euro-parlamentarului Laurențiu Rebega. Acest nou pol naționalist ar avea susținerea liderului formațiunii franceze Frontul Național, Marine Le Pen, în timp ce alianța dintre PRU-Diaconu și PRM pe cea a italienilor din Forza Nuova. Chiar dacă în campania electorală de anul trecut Liviu Dragnea s-a numărat printre principalii critici ai lui Bogdan Diaconu, afirmând de mai multe ori că PSD nu are nevoie de PRU, liderul PSD ar ține totuși partea grupării Diaconu. Printre invitații de seamă ai lui Bogdan Diaconu la Congresul de sâmbătă al PRU s-a aflat și secretarul adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu. Cunoscut ca un apropiat al lui Dragnea și un contestatar al lui Victor Ponta, Codrin Ștefănescu și-a început cariera politică în PRM. Săptămâna trecută, Bogdan Diaconu l-a asigurat pe Dragnea că nu va forma niciun fel de alianță cu Victor Ponta și Daniel Constantin. „Atunci când a venit la mine, înainte de Congresul PRU, mi-a zis că, chiar dacă i s-a sugerat de către Victor Ponta, n-am înţeles exact ce, dumnealui merge pe proiectul politic pe care a început, cu PRU, anunţând o fuziune sau asociere cu PRM-ul. Și mi-a zis că nu se asociază cu nimeni, nici cu Victor Ponta, nici cu Daniel Constantin”, a precizat liderul PSD.

Ponta, între PSD şi Rebega

Prieteni la cataramă, Victor Ponta și Daniel Constantin s-ar putea refugia în noul partid naționalist format din cele zece filiale PRU care au votat decapi-tarea lui Bogdan Diaconu și Partidul Forța Națională, controlat de europarlamentarul Laurențiu Rebega. Acest scenariu este alimentat de prietenia dintre Ponta și Constantin, dar și de faptul că acesta din urmă este nașul fostului PC-ist Laurențiu Rebega. Vestea înființării noului partid a fost primită cu entuziasm de fostul premier. „România chiar are nevoie de un partid cu adevărat naţionalist și suveranist în sens modern, fără niciun derapaj xenofob sau șovin, fără stupidităţi antisemite și excese antimaghiare, pur și simplu pro-România și pro români”, a reacţionat Ponta. 
Anul trecut, PRU l-a susţinut pe Victor Ponta pentru fotoliul de prim-ministru după alegerile parlamentare. Cu toate acestea, în aceeași perioadă au apărut stenograme în care Bogdan Diaconu spunea despre fostul premier că este un tip „instabil, cu o problemă psihică”. PRU a fost singurul partid care a susţinut făţiș amnistia și graţierea penalilor. Rezultatul? 2,7% din voturi.

×