x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică NEGOCIERI ÎN IMPAS/PD-L şi-ar ceda un minister către UDMR, dar PSD nu

NEGOCIERI ÎN IMPAS/PD-L şi-ar ceda un minister către UDMR, dar PSD nu

de Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    13 Dec 2008   •   00:00
NEGOCIERI ÎN IMPAS/PD-L şi-ar ceda un minister către UDMR, dar PSD nu

Pesediştii şi pedeliştii au stat ieri peste patru ore în negocieri, la finalul cărora nu avansaseră cu vreun pas în rezolvarea chestiunii UDMR. Emil Boc a propus o soluţie de compromis: să i se cedeze UDMR un minister al PD-L. PSD n-a vrut nici aşa, cel mult ar accepta un acord de susţinere parlamentară. Soluţia trebuie să o găsească azi liderii PD-L.

Înaintea întâlnirii, social-democratul Miron Mitrea a declarat categoric: PSD nu va accepta sub nici o formă intrarea UDMR în noul Executiv. “Vrem alianţă doar între noi şi PD-L, nu şi cu altcineva, indiferent dacă e vorba de UDMR sau PNL. Nu renunţăm sub nici o condiţie la această poziţie. Orice alt partid într-o alianţă între două blocuri mari este un factor de instabilitate, şi nu de stabilitate”, a dat Mitrea tonul negocierilor, stabilind astfel imposibilitatea ca PSD să depăşească limitele mandatului dat de Comitetul Executiv al partidului. Cele două tabere s-au întâlnit ieri în cadru lărgit, din partea fiecărui partid participând şi negociatorii “tehnici”, cei care elaborează programul de guvernare, şi cei “politici”, dar şi premierul desemnat Theodor Stolojan. Dacă până acum discuţiile durau o oră sau două, ieri pesediştii şi pedeliştii au stat închişi în biroul preşedintelui Senatului, Ilie Sârbu, peste patru ore, timp în care au fost alimentaţi cu nenumărate tăvi de sandvişuri şi cafele. Mare parte din timp a fost blocat în discuţia despre UDMR. Preşedintele PD-L, Emil Boc, a venit cu o soluţie de compromis, spun surse participante. După împărţirea ministerelor între  PSD şi PD-L, la paritate, un minister de-al PD-L să fie cedat UDMR.  Pesediştii au replicat că asta înseamnă tot participare la guvernare.

DOAR ACORD PARLAMENTAR
Pesediştii ar accepta cel mult un acord parlamentar cu UDMR, altfel nu văd realizabil un guvern PD-L – PSD. “Soluţia democrat-liberalilor de a da UDMR un minister din cota lor ar însemna participare la guvernare, iar noi le-am spus clar că nu suntem de acord ca UDMR să facă parte din Executiv. Ca atare, până mâine (n.r – astăzi), ei trebuie să găsească o altă formulă. Le-am dat timp să se gândească”, ne-a declarat unul dintre participanţii la discuţii. Formula de compromis ar fi, după cum ne-a declarat liderul PC, Daniela Popa, acordul parlamentar. “Dacă PD-L găseşte o formulă acceptabilă, cum ar fi aceea de miza pe voturile UDMR în Parlament, atunci se poate concretiza un Guvern PD-L-PSD. Dacă nu, probabil că nu se va face acest guvern. Ar fi păcat însă pentru că discuţiile sunt foarte avansate, iar mâine (n.r – astăzi) sperăm să finalizăm acordul de colaborare”, a precizat Daniela Popa, întrebată fiind despre şansele realizării unei alianţe între cele două partide. De altfel, mai mulţi lideri social-democraţi păreau ieri încrezători că se va ajunge la formarea unui Executiv PD-L-PSD, fiind totuşi conştienţi că un cuvânt greu de spus îl va avea preşedintele Traian Băsescu. “Cei de la PD-L îl aşteaptă pe preşedinte să se întoarcă de la Bruxelles şi numai apoi vor lua o decizie în privinţa UDMR. PD-L se întâlneşte mâine (n.r – astăzi), dar decizia tot de la Băsescu vine”, comenta aseară un vicepreşdinte al PSD. Un altul estima că o decizie finală în ceea ce priveşte realizarea guvernului PD-L-PSD o vom afla duminică.

BOC VREA SĂ-I ÎMPACE PE TOŢI
La finalul întâlnirii, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat că aşteaptă ca azi PD-L să decidă în privinţa divergenţei legate de UDMR, subiectul politic aflat încă în dispută, dar că discuţiile au evoluat în plan tehnic. Mai exact, prezenţa UDMR la guvernare nu a fost încă lămurită, iar pedeliştii urmează să aibă azi o şedinţă a Colegiului Director în care vor hotărî dacă menţin sau nu înţelegerea cu UDMR. Preşedintele PD-L, Emil Boc, a fost însă ceva mai precis. El a declarat că PD-L încearcă să găsească o soluţie, astfel încât şi PSD să se păstreze în limitele mandatului decis de Cex, adică fără UDMR la guvernare, dar şi PD-L să-şi poată păstra promisiunea, adică cu UDMR la guvernare. “Trebuie să satisfacem exigenţele mandatului PSD şi cuvântul dat de PD-L către UDMR. Trebuie să găsim soluţii concrete pentru ca PSD să rămână în mandat, iar PD-L să îşi respecte cuvântul dat UDMR”, a explicat Boc. Astăzi, în şedinţa Colegiului Director Naţional, liderii partidului împreună cu preşedinţii de Consilii Judeţene şi primarii partidului vor aproba formula viitoarei guvernări.

PSD, MAI “PARITAR” DECĂT PD-L
Prim-vicepreşedintele PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat că social-democraţilor le revine un post de ministru în plus. “Din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare. S-a stabilit o paritate acceptabilă de reprezentare în viitorul Guvern, social-democraţilor revenindu-le un post de ministru în plus (sic!), iar mandatul încredinţat delegaţiei constănţene de colegii din organizaţie a fost îndeplinit: noi vom nominaliza deţinătorul portofoliului de la Ministerul Mediului”, a declarat Constantinescu. El voia de fapt să spună că PSD va avea, pe lângă portofoliile ministeriale, egale la număr cu cele ale PD-L, un post de vicepremier, care, spun surse participante la negocieri, va fi ocupat de actualul preşedinte al Senatului, Ilie Sârbu. Cele două delegaţii au finalizat ieri şi protocolul politic dintre PD-L şi PSD şi “Pactul pentru România”, care prevede principiile guvernării. Protocolul politic prevede înfiinţarea unei structuri de conducere a alianţei, formată din preşedinţii celor două partide şi o parte din vicepreşedinţi, structură în care deciziile se vor lua numai prin consens.

 

“Trebuie să satisfacem exigenţele mandatului PSD şi cuvântul dat de PD-L către UDMR. Trebuie să găsim soluţii concrete pentru ca PSD să rămână în  mandat, iar PD-L să îşi respecte cuvântul dat UDMR”
Emil Boc, liderul PD-L

 

Războiul lui Miron Mitrea

În pline negocieri cu PD-L, Miron Mitrea (foto) se războieşte cu colegii din PSD care l-au atacat pentru că susţine un guvern cu democrat-liberalii. Într-un comentariu postat pe blogul personal, intitulat “De ce cu PD-L”, Mitrea prezintă argumentele care l-au determinat să voteze în favoarea unei alianţe PD-L – PSD. Mitrea nu dă nume, însă le explică acelor “colegi din PSD care susţin că partidul îşi pierde identitatea într-o alianţă cu PD-L” că atât alianţa cu democrat-liberalii, cât şi cea cu liberalii sunt “contra naturii”, aşa că “teoretic, oricum am da-o, tot prost iese”. “Ne mai rămâne situaţia practică în care ne-a pus electoratul. Alianţa cu PNL la guvernare este extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibil de pus în practică.

În condiţiile în care PD-L are cu trei parlamentari mai mult ca noi, Traian Băsescu n-ar fi numit în ruptul capului un premier al PSD. Aruncăm ţara într-o criză politică gravă şi noi am fi printre cei care au generat-o”, le-a transmis Mitrea “rivalilor”. În continuare, el îi întreabă pe cei care susţin o alianţă PSD-PNL în Opoziţie (n.r – dintre greii partidului – Iliescu, Năstase, Hrebenciuc) dacă “pot garanta că într-o asemenea situaţie partidul va rămâne unit” şi “cine garantează că liberalii, care numai dovezi de seriozitate n-au dat în ultimii ani, s-ar ţine de cuvânt şi nu ne-ar lăsa singuri să facem opoziţie”. Totodată, Mitrea îi contrazice pe aceia din partid, dar şi din afară, că  PSD s-ar fi predat lui Traian Băsescu. “Nu s-a predat nimeni. Dar atât timp cât PD-L a reuşit, cu o lege electorală proastă, la care şi noi am contribuit din plin, să ia trei mandate în plus, trebuie să acceptăm regulile jocului.

(...) Cât priveşte teama că ne predăm lui Băsescu, hai să fim serioşi. Dacă un partid cu liderii şi experienţa PSD se teme că va fi înfrânt de un singur om, mai bine ne ducem toţi să ne culcăm”, ripostează Mitrea.

Nu în ultimul rând, el le spune celor “mulţi din PSD care afirmă că Mitrea a susţinut alianţa cu PD-L pentru că vrea la ciolan” că nu este interesat de nici un post în viitorul Guvern. Asta în condiţiile în care, în ultima vreme, s-a spus în mai multe rânduri că ar ţinti şefia Senatului, post la care mai aspiră nimeni altul decât şeful său de partid, Mircea Geoană. În final, Mitrea respinge ideea că a susţinut alianţa cu democrat-liberalii pentru a scăpa de dosarul de la DNA, precizând că dosarul său este unul politic, iar faptul că i s-a pus sechestru pe casă în pline negocieri cu PD-L îi întăreşte această convingere.

 

“Pe 22 avem Guvern, nu contează de care”

Preşedintele Traian Băsescu este sigur că luni, 22 decembrie, vom avea Guvern, “nu contează de care, dar o să avem”. El le-a spus acest lucru jurnaliştilor aseară în avion, la întoarcerea de la Bruxelles, unde a participat alături de premierul Călin Popescu Tăriceanu la Consiliul European de iarnă. Şeful statului a prezentat, potrivit Mediafax, şi un calendar al procedurilor ce vor urma în Parlament, explicând că în zilele de sâmbătă, 20 decembrie, şi duminică, 21 decembrie, miniştrii viitorului Cabinet vor fi audiaţi în comisiile de specialitate. El nu a vrut să facă precizări în legătură cu componenţa viitorului executiv, spunând că nu contează cum va arăta aceasta şi că important este ca guvernul să intre în funcţiune, pentru că urmează o perioadă de criză. Întrebat în legătură cu situaţia UDMR, în condiţiile în care PSD nu acceptă intrarea Uniunii la guvernare, iar PD-L trebuie să ia astăzi o decizie, Băsescu a spus că democrat-liberalii au o obligaţie morală faţă de Uniune, aceasta fiind prima care şi-a manifestat disponibilitatea de a intra într-un Guvern cu PD-L. El a răspuns şi curiozităţii jurnaliştilor privind discuţiile sale cu Tăriceanu în timpul şederii la Bruxelles, precizând că a discutat cu acesta, dar nu despre refacerea Alianţei D.A. la guvernare. Pe de altă parte, reprezentanţi ai Uniunii au transmis apăsat mesajul că Bruxelles-ul insistă pentru prezenţa maghiarilor în noul Executiv, “o excludere” a UDMR de la guvernare fiind privită cu o “oarecare iritare” la nivelul PPE. Europarlamentarul Iuliu Winkler a declarat ieri că liderii PPE, familie politică din care fac parte şi UDMR şi PD-L, consideră că Uniunea şi democrat-liberalii sunt formaţiunile câştigătoare ale alegerilor din 30 noiembrie şi, ca atare, trebuie să facă parte din coaliţia de guvernare. Winkler a precizat că, în ultimele zile, a avut numeroase discuţii cu colegii populari europeni, în urma cărora s-au degajat aceste concluzii. “Problema formării guvernului în România îi preocupă pe colegii noştri parlamentari din grupul popular european şi există o nedumerire faţă de condiţiile puse în ceea ce priveşte excluderea UDMR de la guvernare”, a spus el, citat de Mediafax. În opinia vicepreşedintelui executiv al UDMR, Laszlo Borbely, alierea social-democraţilor cu UDMR nu reprezintă un pericol pentru aceştia şi nu crede că filialele PSD din Transilvania se opun acesteia.

  • Lavinia Dimancea, Aniela Nine

 

“Prea bătrân” să fie premier

Coleg în Parlamentul European cu Theodor Stolojan, vicepreşedintele socialiştilor europeni, Jan Marinus Wiersma, a declarat ieri despre premierul român desemnat că este prea bătrân pentru această funcţie. Stolojan are 65 de ani. “Nu îl cunosc foarte bine, fiindcă nu am fost colegi în acelaşi grup, dar îi ştiu CV-ul. Cred că este prea în vârstă pentru această funcţie, dar are experienţă – a fost prim-ministru în trecut şi sper să fie îndeajuns de flexibil să conducă această coaliţie, în special în primele luni”, a declarat ieri Wiersma în exclusivitate pentru Deustche Welle. Cât priveşte insistenţa PSD ca UDMR să nu facă parte din viitorul Guvern, liderul PES a spus că este bine ca un partid minoritar să fie la guvernare. “Mai întâi, poziţia pe care o luăm noi aici, în Parlamentul European, în grupul socialist, este că partidul minoritar, fie că sunt maghiari sau turci – în Bulgaria, de exemplu – să facă parte din guvern. Este bine pentru relaţia dintre majoritari şi minoritari. Sunt probleme în Slovacia, pentru că minoritatea maghiară este absentă de la guvernare. Am văzut, pe de altă parte, o situaţie pozitivă în Serbia, unde partidul maghiar participă la guvernare, deşi nu au miniştri. Cred că este mai bine să introduci aceste partide la guvernare. Este regretabil că nu se întâmplă şi în cazul României. Ştiu că sunt resentimente, pentru că acum patru ani UDMR a sărit dintr-o barcă în alta. Sper că se va găsi o formulă pentru ca minoritatea maghiară să nu se simtă izolată în Parlament”, a spus Wiersma, citat de Rador. Între timp, la Bucureşti, înaintea întâlnirii PSD-PD-L, Stolojan era întrebat de ziarişti despre stadiul negocierilor pentru formarea Guevrnului. “Eu mă ocup de programul de guvernare. Cele două partide se întâlnesc la ora 12:00 să negocieze despre UDMR şi justiţie, care este o altă problemă”, a răspuns  Stolojan. Anterior, el infirmase zvonurile legate de negocieri între PD-L şi PNL, arătând că discuţia cu liberalii privind participarea în viitorul guvern este încheiată.

  • Gabriela Antoniu

 

×