x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Negocieri subterane la Cotroceni pentru susținerea Guvernului Orban în Parlament

Negocieri subterane la Cotroceni pentru susținerea Guvernului Orban în Parlament

de Ion Alexandru    |    15 Oct 2019   •   08:21
Negocieri subterane la Cotroceni pentru susținerea Guvernului Orban în Parlament

A doua rundă de consultări cu partidele politice care au suținut moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă se dovedește a fi extrem de anevoioasă. Șase partide, din care doar două vor să intre la guvernare, trebuie să cadă la o înțelegere cu privire nu doar la cum va arăta viitoarea echipă de la Palatul Victoria, dar, mai ales, despre cum va arăta programul de guvernare. Practic, fiecare tabără vrea altceva, iar anumite subiecte, inclusiv unele care au constituit baza demersului dărâmării Guvernului PSD, par a fi de neatins. UDMR, ALDE și Pro România nu susțin desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, lucru dorit însă de Klaus Iohannis, PNL și USR. UDMR și ALDE nu doresc alegerea primarilor în două tururi, condiție anunțată de USR pentru susținerea viitorului Cabinet.

 

Nu toate partidele au ajuns ieri, la Cotroceni, pentru a doua rundă de consultări cu Klaus Iohannis în vederea desemnării candidatului pentru funcția de premier, în ciuda faptului că președintele anunțase un calendar extrem de strâns, la sfârșitul săptămânii trecute.

Doar ALDE, Pro România și PMP ar fi fost convocate. Pe surse însă, există informația, necombătută de nimeni, conform căreia liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi fost convocat, pentru ziua de ieri, separat, de către Klaus Iohannis, pentru a purta negocieri cu ușile închise. Fără voturile ALDE, un viitor guvern liberal nu va putea fi instalat în funcție, chiar dacă Ludovic Orban ar reuși să-l convingă pe Victor Ponta să-l voteze. Deși ALDE și Pro România au încheiată o alianță electorală pentru susținerea candidaturii la alegerile prezidențiale a lui Mircea Diaconu, cele două partide au viziuni diametral opuse în ceea ce privește viitorul guvern. În timp ce Călin Popescu Tăriceanu opinează în favoarea susținerii unui Cabinet PNL, Victor Ponta înclină, cel puțin verbal, pentru constituirea unui Cabinet PSD-ALDE-Pro România sau să facă opoziție parlamentară.

 

Presiunile ALDE au dat roade. PNL face un pas în spate în privința SIIJ

Călin Popescu Tăriceanu nu a dorit să facă referire la motivul pentru care a fost convocat de Klaus Iohannis, afirmând doar că ALDE a fost chemat ieri, la Palatul Controceni, iar celelalte partide ar urma să se prezinte în cursul zilei de astăzi. În fapt, este a doua oară în timpul mandatului lui Iohannis când Tăriceanu este convocat în secret, după ce, în decembrie 2016, liderul ALDE a avut o discuție „informală” cu Iohannis, președintele cerându-i atunci să „stea departe de PSD”, deoarece se află în război cu acest partid. Acum, se pare că Tăriceanu îi prezintă președintelui condițiile stricte fără de care ALDE nu va vota un guvern PNL, iar principala condiție este aceea ca Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție să nu fie desființată. SIIJ se află pe lista neagră a PNL și a lui Klaus Iohannis.

Însă, se pare că, în urma semnalelor primite, Ludovic Orban a renunțat, pentru moment, la acest obiectiv, invocând, ca și subterfugiu, faptul că, pe 26 mai, românii au votat la referendum pentru interzicerea adoptării ordonanțelor de guvern în domeniul Justiției.

Iar în Parlament, nu există o majoritate suficientă pentru a trece un proiect de lege care să vizeze desființarea SIIJ.

De altfel, aceasta nu este singura condiție a ALDE. Norica Nicolai, coordonator al alianței electorale Un Om, dinamitează negocierile președintelui Klaus Iohannis privind instalarea unui nou guvern după demiterea cabinetului condus de Viorica Dăncilă. „Avem foarte multe condiții de pus. E vorba de numărul de miniștri, de o stabilitate a guvernării și de reformele pe Justiție care au fost făcute și trebuie menținute”, arată fostul europarlamentar.

 

Partidele pro-moțiune au opinii contrare în ceea ce privește guvernarea

Pe de altă parte, există mulți membri ALDE, dar și ai Pro România care au anunțat deja că nu susțin un guvern al cărui premier să fie persoana lui Ludovic Orban. Chiar dacă o parte dintre acești parlamentari consideră că PNL este îndreptățit să preia guvernarea, având în vedere că este inițiatorul moțiunii de cenzură, nu sunt de acord cu numirea liderului liberal în această demnitate.

Lucru care poate genera un adevărat blocaj, întrucât forurile statutare ale Partidului Național Liberal au decis, prin vot, ca președintele formațiunii să devină, automat, și cadidatul pentru funcția de prim-ministru. Un alt impediment care ar putea genera convulsii este că Pro România nu este de acord cu tăierea pensiilor speciale. Iohannis și PNL au dat asigurări verbale că nu vor fi tăiate pensiile și salariile, nefăcând referire la situația pensiilor speciale ale parlamentarilor, primarilor, celor din servicii secrete sau din magistratură.

 

Pro-România nu-l vrea pe Orban premier. ALDE nu vrea desființarea SIIJ. UDMR nu vrea vot la locale în două tururi. USR și PNL se află pe poziții diametral opuse cu aliații de la moțiunie

×
Subiecte în articol: guvernul orban