x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO. Nelu Tătaru și Raed Arafat, conferință de presă. Ministrul Sănătății: De ieri până azi, au fost 550 de externări, în urma deciziei CCR

VIDEO. Nelu Tătaru și Raed Arafat, conferință de presă. Ministrul Sănătății: De ieri până azi, au fost 550 de externări, în urma deciziei CCR

06 Iul 2020   •   13:14
VIDEO. Nelu Tătaru și Raed Arafat, conferință de presă. Ministrul Sănătății: De ieri până azi, au fost 550 de externări, în urma deciziei CCR
Sursa foto: Foto: Guvernul României

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat Raed Arafat susțin, luni, o conferință de presă după ce Guvernul s-a reunit în ședință pentru Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

Principalele declarații ale lui Nelu Tătaru:

„Astazi a fost aprobat în sedintă de Guvern un proiect legislativ care să instituie niște măsuri igienico-sanitare pentru a putea controla pandemia. Noi suntem într-o evaluare a numarului de cazuri în care s-a solicitat externarea voluntară sau pentru cei care nu au respectat izolarea. De ieri până azi, au fost 550 de cerei de externare." 

„Acest proiect de lege va merge în regim de urgență în Parlament. Sper ca sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretare politică.”

Principalele declarații ale lui Raed Arafat:

„Este un proiect de lege care poate fi aplicat și în alte situații de risc epidemiologic, nu doar COVID (...). Carantina se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse. Termenul izolare, reprezintă o măsură de izolare a persoanelor bolnave.”

„Prefecturile, la propunerea DSP, pot aproba carantinarea unor zone din județul lor. Nimeni nu ia decizia singur. Întotdeauna există și o implicare a direcției științifice, epidemiologi, medici. În cadrul legii se face referire și la cazurile de izolare și carantinare. Epidemie declarată prin al ministrului Sănătății sau urgență publică. Sau pandemie declarată de directorul general al OMS. Carantinarea bagajelor este un lucru obligatoriu. Aici vorbim de probleme mai multe, nu numai COVID. Cât despre amenzi, aici este corelat cu Codul Penal.”

Briefing de presă susținut de ministrul sănătății, Nelu Tătaru, și de secretarul de stat Raed Arafat la finalul ședinței de guvern din 6 iulie #GuvernulRomaniei #NeluTataru #RaedArafat #SedintadeGuvern

Publicată de Guvernul României pe Luni, 6 iulie 2020

Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a României a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituțională starea de carantină și internarea obligatorie.

Astfel, potrivit CCR, textele de lege privind internarea obligatorie și carantina sunt neconstituționale deoarece sunt lipsite de claritate și previzibilitate, au un caracter incert și dificil de anticipat și nu oferă garanții privind respectarea unor drepturi și libertăți fundamentale.  

Mai mult, CCR motivează că instituirea carantinei prin OUG reprezintă o privare de libertate și o restrângere a drepturilor fundamentale.

 

 

×