x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nemulţumiri - Război sindical la Camera Deputaţilor

Nemulţumiri - Război sindical la Camera Deputaţilor

de Jurnalul National    |    17 Sep 2007   •   00:00

Secretarul general al Camerei Deputaţilor a invitat, luni, reprezentanţii sindicatelor din instituţie pentru a afla motivele pentru care unul dintre sindicate, cel al salariaţilor Camerei, a anunţat că ar putea declanşa o grevă generală, insă reprezentaţii acestuia au plecat de la discuţii.

Reprezentanţii Sindicatului Salariaţilor Camerei Deputaţilor s-au retras de la negocierile iniţiate de secr etarul general al instituţiei. Liderii acestui sindicat anunţaseră, la sfărşitul săptămănii trecute, că vor declanşa o grevă generală incepănd cu 1 octombrie dacă nu le vor fi satisfăcute unele revendicări, printre care semnarea Constractului Colectiv de Muncă.

"In Camera Deputaţilor nu există Contract Colectiv de Muncă. Reprezentăm peste 600 de oameni care, dacă nu se ajunge la negocieri, sunt dispuşi să intre in grevă generală. In condiţiile in care noi incercăm să purtăm un dialog, conducerea Camerei Deputaţilor incurajează infiinţarea unui sindicat paralel, pe care il sprijină din toate punctele de vedere. Este un sindicat galben, văndut administraţiei, format din 25 membri, care a primit sediu şi toate facilităţile posibile", a acuzat vicepreşedintelui Sindicatului Salariaţilor Camerei Deputaţilor, Adrian Suciu. Â Â Â
El a explicat că motivul pentru care a ieşit de la discuţii este că nu a vrut să expună strategia sindicală a organizaţiei sale.  Â
"Este absolut stupid ca noi să ne prezentăm strategia de faţă cu un sindicat galben", a mai spus Suciu, ţinănd să mai precizeze că angajaţii Camerei Deputaţilor nu beneficiază de condiţiile minimale de protecţia muncii.

In replică la acuzaţii, reprezentantul celuilalt sindicat, cel al funcţionarilor publici parlamentari, Vasile Rădulescu, a declarat că "scopul este unul josnic"."In loc să ne ocupăm de problemele sindicale, el vrea să se impună", a spus Rădulescu.

La răndul său, secretarul general al Camerei inferioare a Parlamentului, Georgeta Ionescu, a afirmat că, motivul pentru care a invitat liderii ambelor sindicate este că a dorit să afle care sunt revendicările acestora. "Din păcate, am constatat că nu poate avea loc un dialog real, intrucăt unul dintre sindicate nu a făcut altceva decăt să continue un război care nu este al instituţiei şi nu discutarea unor probleme legate de condiţiile de muncă sau de problemele salariaţilor. Aştept o listă a revendicărilor salariaţilor", a declarat Georgeta Ionescu. Ea a ţinut să menţioneze că nu se poate pune problema unor negocieri pentru semnarea unui contract colectiv de muncă.

"Noi suntem o instituţie bugetară. Suntem plătiţi de la bugetului statului, dintr-un capitol special. Pentru plata salarială avem o lege specială, care prevede drepturile şi obligaţiile salariaţilor, avem un regulament de ordine interioară, care a fost aprobat anul trecut, in care sunt, de asemenea, drepturile şi obligaţiile. Cel puţin, in ceea ce priveşte drepturile salariale nu există posibilitatea unei negocieri atăt timp căt există o lege care reglementează acest lucru", a mai spus Georgeta Ionescu.

Căt priveşte condiţiile de lucru, Georgeta Ionescu a spus că nu i-au fost comunicate probleme din acest punct de vedere.   Totodată, secretarul general al Camerei Deputaţilor nu a exclus posibilitatea ca, dacă salariaţii de la anumite direcţii decid să intre in grevă generală, să externalizeze serviciile respective, conform unei dezbateri mai vechi pe această temă. "Există şi alte variante, pentru că, din discuţiile purtate, Biroul Permanent are in vedere şi externalizarea unor servicii ale Camerei. Dacă va fi necesar, in măsura in care şoferii nu vor dori să se achite de indatoririle de serviciu, vom apela la sservicii de transport", a mai spus Ionescu.

×