x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nepasare PSD - Iritare eurosocialista

Nepasare PSD - Iritare eurosocialista

de Lavinia Dimancea    |    03 Mai 2006   •   00:00
Nepasare PSD - Iritare eurosocialista

Pesedistii s-au facut ieri de ras in fata social-democratilor europeni. Ei nu au izbutit sa puna la punct organizarea unui seminar, astfel incat musafirii europeni au intervenit iritati pentru a rezolva disfunctionalitatile.

Pesedistii s-au facut ieri de ras in fata social-democratilor europeni. Ei nu au izbutit sa puna la punct organizarea unui seminar, astfel incat musafirii europeni au intervenit iritati pentru a rezolva disfunctionalitatile.

PSD a fost ieri gazda social-democratilor europeni, veniti la Bucuresti pentru a participa la seminarul "Cum se poate alatura Europa Centrala si de Est Europei Sociale?". Desfasurat la Palatul Parlamentului, sub egida PSD si PSE (Partidul Socialistilor Europeni), seminarul s-a dovedit o adevarata piatra de incercare pentru calitatile de organizatori ale pesedistilor. Desi programata pentru 9:30, dezbaterea a intarziat cu aproape o ora. Mai intai s-a spus ca nu au sosit toti musafirii din strainatate din cauza traficului. Apoi, cand acestia au ajuns, ca nu sunt translatori. "Din diverse motive, au inteles ca seminarul nu mai are loc", a venit explicatia deputatului Adrian Severin.

HAOS. Inainte ca toti oaspetii sa soseasca, harababura organizarii l-a iritat pe unul dintre membrii PSE, care s-a apucat sa faca ordine in sala. Hugo de Sousa, consilier la Secretariatul PSE de la Bruxelles, caci despre el este vorba, a identificat cativa tineri care sa asigure traducerea pana cand vor veni interpretii oficiali. Tot el a reasezat locurile, mutand cartonasele cu numele, i-a luat pe nou-venitii dezorientati si i-a dus la scaunele ce le erau rezervate. Asta sub privirile indiferente ale consilierilor PSD si ale liderilor, care nu au ridicat un deget pentru a-l ajuta pe musafirul-organizator. Iar presedintele partidului, Mircea Geoana, a fost tot timpul preocupat de foile din fata sa, notand cu insistenta ceva. Nici atunci cand acelasi consilier PSE a incercat, impreuna cu alt social-democrat european, sa desluseasca insa cum poate folosi laptopul pus de PSD la dispozitie, nimeni din staff-ul tehnic nu s-a deranjat sa il ajute. Asa ca cei doi au renuntat. Pe la 10:30 a inceput si seminarul. Cu speranta lui Adrian Severin ca inconvenientele ivite nu vor afecta substanta dezbaterii.

CRITICI. Presedintele PSE, Poul Nyrup Rasmussen, a venit la seminar in cursul dupa-amiezii. Anterior, el a avut o intrevedere la sediul central al PSD cu liderul Mircea Geoana. Dupa intrevedere, Rasmussen a declarat ca Romaniei trebuie sa ii fie impuse aceleasi conditii ca altor state europene in materie de protectia drepturilor minoritatilor. Rasmussen a criticat introducerea cotei unice de impozitare, considerand-o nepotrivita Romaniei si neconforma politicii fiscale europene. El a apreciat ca guvernul de la Bucuresti isi asuma un "mare risc" daca va continua politica fiscala a cotei unice de impozitare, atat in ceea ce priveste consecintele asupra bunastarii populatiei, cat si in ceea ce priveste contradictiile cu sistemul de impozitare european, care trebuie sa fie unitar.

LA DEPANAT AMINTIRI
Venit impreuna cu Mircea Geoana, pentru a lua parte la o a doua sesiune a seminarului, Rasmussen a parasit la un moment dat sala impreuna cu Ion Iliescu pentru o intrevedere privata. Intalnirea Iliescu - Rasmussen a durat mai putin de 30 de minute, iar liderul PSE a declarat ulterior ca discutia s-a rezumat la "amintiri despre vechile vremuri". El a mai spus ca intrevederea a fost doar "o extensie" a amintirilor, o asigurare ca este nevoie de un PSD puternic. Liderul PSE a raspuns negativ la intrebarea daca a abordat si problema Polului Social sau situatia particulara a lui Iliescu in interiorul PSD.
×
Subiecte în articol: politic psd