x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nici Boc nu crede în Parlamentul unicameral

Nici Boc nu crede în Parlamentul unicameral

de Adriana Duţulescu    |    16 Ian 2010   •   00:00
 Nici Boc nu crede în Parlamentul unicameral
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Senatorii PD-L i-au cerut premierului Emil Boc să le spună dacă "vor fi desfiinţaţi", ca urmare a referendumului pentru Parlament unicameral. Emil Boc a dat asigurări că şi în 2012 se va candida tot pentru două camere, deputaţi şi senatori


La ultima întâlnire a senatorilor PD-L cu premierul Emil Boc, desfăşurată la începutul dezbaterilor pe legea bugetului, mai mulţi parlamentari democrat-liberali i-au cerut liderului partidului să le spună ce se va întâmpla cu ei, având în vedere că potrivit referendumului de reviziuire a Constituţiei, Camera Superioară ar urma să fie desfiinţată. Profitând de faptul că aproape toată lumea era supărată deoarece premierul le ceruse să nu depună amendamente la legea bugetului pentru că nu sunt bani, senatorii au bătut apropouri destul de lipsite de subtilitate/ "păi nu mai cerem bani, că oricum pe noi ne desfiinţează", a spus senatorul de Prahova, George Severin, citat pentru Jurnalul Naţional de unul dintre colegii săi. Senatorul Severin i-a cerut lui Emil Boc să spună ce se va întâmpla cu Senatul, spunând că "el vrea să ştie dacă e cazul să îşi facă dosar de pensionare sau nu", argumentând că a cheltuit mulţi bani în campania electorală şi trebuie să-şi facă socotelile în eventualitatea în care va fi desfiinţată instituţia în care activează. Acelaşi senator s-a făcut purtătorul de cuvânt al nemulţumiţilor, spunând că deciziile în cadrul partidului se iau numai la nivelul liderilor din Biroul Politic şi că ceilalţi sunt obligaţi să se supună acestor decizii, neavând dreptul să îşi spună părerea. "Ce, domnule, vine câte cineva la noi la grup şi zice «BPN a luat decizia să facem nu ştiu ce, BPN a făcut şi a dres». Cine dracu e BPN ăsta?!", a spus senatorul PD-L.

Surse participante la şedinţa democrat-liberalilor au declarat pentru Jurnalul Naţional că Emil Boc a încercat să îi liniştească pe senatori dându-le de înţeles că există şanse minime pentru ca  referendumul din decembrie să fie pus în practică, având în vedere că pentru revizuirea Constituţiei este nevoie de două treimi din voturile parlamentarilor, or, în condiţiile în care PSD şi PNL s-au declarat împotrivă Parlamentului unicameral, PD-L nu crede că va reuşi să îşi promoveze proiectul de revizuire. "Să vedem ce va fi, facem comisia constituţională, va intra proiectul în dezbatere, oricum avem nevoie de două treimi din voturi în Parlament şi nu avem aceste voturi", le-a spus Emil Boc senatorilor îngrijoraţi că îşi vor pierde posturile. Sursele citate susţin că preşedintele PD-L a ţinut să le dea de înţeles senatorilor săi că şi la alegerile din 2012 se va merge pe formula Parlamentului bicameral, deci Senatul nu va dispărea până în 2016. "Oricum toţi veţi avea locurile asigurate în orice situatţie", ar fi spus Boc în cadrul şedinţei.


PD-L NU SE GRĂBEŞTE CU REVIZUIREA CONSTITUŢIEI

PD-L a depus încă din decembrie la secretariul general al Camerei Deputaţilor o solicitare pentru înfiinţarea comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, însă nu a depus vreun efort remarcabil pentru ca solictarea să fie aprobată.Vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur a precizat la vremea respectivă că reprezentanţii partidului său vor depune proiectul de înfiinţare a comisiei pentru revizuirea Constituţiei, astfel încât voinţa exprimată de români în cadrul referendumului din 22 noimebrie să se regăsească în legea fundamentală. Flutur a mai spus că, deşi deputaţii şi senatorii se află mai mult în teritoriu, este necesar ca procedura de revizuirea să fie demarată cât mai repede. Propunerea PD-L se referă la o comisie comună, din 21 deputaţi şi senatori, un reprezentant al Guvernului, unul al preşedintelui României şi al Avocatului Poporului  

Vicepreşedintele Camerei Deputaşilor, Ludovic Orban, ne-a declarat că Biroul a respins cererea PD-L, pentru că "era prost fundamentată", şi a precizat că democrat-liberalii nu au revenit ulterior cu o altă cerere.


PD-L ARE NEVOIE DE VOTUL PSD ŞI PNL

Potrivit Constituţiei, revizuirea trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Dacă cele două camere nu adoptă proiectul în aceeaşi formă şi dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. În condiţiile în care PD-L nu are voturile PSD şi PNL, şi nu se poate baza nici pe toate voturile senatorilor democrat-liberali care nu vor fi de acord să voteze pentru desfiinţarea propriilor mandate, revizuirea Constituţiei nu poate fi făcută.

×
Subiecte în articol: editorial