x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nicolai (PNL): Marea problemă a UE este că s-a îndepărtat de cetățeni și a funcționat mai mult pentru guverne

Nicolai (PNL): Marea problemă a UE este că s-a îndepărtat de cetățeni și a funcționat mai mult pentru guverne

15 Noi 2013   •   20:08
Nicolai (PNL): Marea problemă a UE este că s-a îndepărtat de cetățeni și a funcționat mai mult pentru guverne
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Marea problemă a Uniunii Europene este că s-a îndepărtat de cetățeni și a funcționat în ultimii ani mai mult pentru guverne, a semnalat vineri europarlamentarul PNL Norica Nicolai, la lansarea proiectului tinerilor liberali "10 pentru Europa", informează agerpres.ro.

"După 2009, PE nu mai e doar un club al celor care se retrag din politica internă, nu mai e doar o sinecură pentru nume, foste nume, de regulă ale politicilor naționale, ci este un Parlament care contează. (...) Cel mai important lucru care s-a uitat este ceea ce spunea Jean Monnet — 'O Europă pentru cetățeni, nu o Europă pentru Guverne'. Marea problemă a Uniunii Europene (...) este că s-a îndepărtat de cetățeni și a funcționat în ultimii zece ani, sub o guvernare populară, mai mult pentru guverne. Voi sunteți cei care ar trebui să apropiați Europa de cetățeni, pentru că eu sunt absolut sigură că voi sunteți schimbarea de care țara asta are nevoie, dar și Europa, deopotrivă", a afirmat Norica Nicolai.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a arătat, la rândul său, că țara noastră trebuie să fie capabilă "să-și asigure interesul" în familia europeană și să-și stabilească în mod corect obiectivele.

"România are nevoie nu doar să fie stat membru al Uniunii Europene, ci trebuie să fie un generator de politică europeană, trebuie să fie capabilă să-și asigure interesul în această familie europeană, unde, dacă nu știi să te definești, dacă nu-ți construiești clar identitatea, dacă nu-ți fixezi corect țintele și interesele, riști să fii doar unul dintre cei care votează atunci când sunt consilii europene sau alte foruri de decizie europeană", a spus el.

Președintele Mișcării Tinerilor Liberali din Comunitatea Europeană (LYMEC), olandezul Jeroen Diepemaat, aflat la București cu prilejul Congresului LYMEC, a subliniat că pentru el libertatea este cea mai importată valoare a liberalismului.

"Cred că este important să fii membru al Uniunii Europene. Pentru mine, unul dintre lucrurile care o caracterizează (apartenența la UE — n.r.) este libertatea. Libertatea este pentru mine cea mai importantă valoarea a liberalismului și reprezintă o ideologie pe care cred că o împărtășim cu toții și pe care trebuie să o apărăm. Acesta este un aspect important pentru organizația de tineret. Este ceva ce trebuie apărat de oamenii tineri. Voi reprezentați viitorul și voi trebuie să apărați libertatea. Vin din Olanda și mi-e ușor să vorbesc despre libertate, pentru că putem face atât de multe lucruri. În același timp, putem să le facem în mod responsabil. Dar voi sunteți într-o țară în care cu numai 20 și ceva de ani în urmă erați nevoiți să luptați pentru libertatea voastră. (...) În ceea ce mă privește, nici eu, nici cea mai mare parte a prietenilor mei n-am experiment asta — adevărata luptă pentru libertate—, deci este ceva ce voi lua cu mine acasă pentru că acest lucru mă inspiră ori de câte ori vin România. Așa cum am spus, tinerii sunt cei care trebuie să apere libertatea pentru viitor", a afirmat Jeroen Diepemaat.

"10 pentru Europa" este un proiect de precampanie electorală pentru alegerile europarlamentare inițiat de TNL și CSL, menit să dea șansa oricărui tânăr din aceste organizații de a fi candidat pentru o poziție de eurodeputat pe listele PNL.  

×
Subiecte în articol: norica nicolai