x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Niţă: ANRE va face probabil în aprilie ultima mărire de preţ la gazele naturale

Niţă: ANRE va face probabil în aprilie ultima mărire de preţ la gazele naturale

de Agerpres    |    17 Mar 2014   •   18:43
Niţă: ANRE va face probabil în aprilie ultima mărire de preţ la gazele naturale

Ministrul Economiei Constantin Niţă a declarat luni că probabil în luna aprilie ANRE va face ultima mărire de preţ în domeniul gazelor naturale, iar Guvernul face eforturi pentru ca preţul gazelor naturale să scadă faţă de preţul prevăzut în calendarul de liberalizare a preţurilor asumat cu FMI.

"Calendarul de liberalizare a preţurilor la energie a fost asumat de Guvernul Boc şi noi l-am continuat. Energia electrică este liberalizată de la 1 ianuarie, în afară de consumatorul casnic, şi probabil că în luna aprilie ANRE va face ultima mărire de preţ în domeniul gazelor naturale, urmând ca tot anul acesta să dăm drumul la bursa de gaze. Sperăm ca preţul să aibă o anumită stabilitate şi pe piaţa aceasta a gazelor din România, aici nu am făcut altceva decât să respectăm memorandumul încheiat cu Comisia Europeană şi FMI şi facem eforturi ca preţul gazelor naturale să nu ajungă la cel prevăzut în calendarul care a fost stabilit până la sfârşitul anului 2014, adică cumva preţul să scadă faţă de cel care este în înţelegerea cu Fondul", a spus Niţă în plenul Camerei Deputaţilor la dezbaterea moţiunii simple "Sectorul energetic ruinat de mafia PSD-istă".

El a adăugat că accizele la carburanţi cresc pentru că este nevoie de bani pentru investiţii în infrastructură.

"Eu şi echipa din Guvern am avut viziune în ce priveşte sistemul energetic naţional, am ţinut cont de interesele consumatorilor români, de problemele jucătorilor din industrie. Principalului obiectiv al sectorului energetic românesc este acoperirea consumului anual de electricitate şi căldură pe întreg parcursul anului. România este un stat exportator de electricitate în regiune, iar pentru a rămâne un pol energetic regional, pentru a-şi consolida această poziţie este necesar să dezvoltăm capacităţi noi de producţie într-un mix energetic diversificat conform cu cerinţele medii actuale, să avem capacităţi de echilibrare a sistemului naţional în condiţiile creşterii ponderii regenerabilelor şi să dezvoltăm interconectări în vederea diversificării rutelor de transport în electricitate şi gaze naturale", a mai precizat ministrul Economiei.

×