x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noi privilegii pentru alesi

Noi privilegii pentru alesi

19 Feb 2004   •   00:00

Pensii speciale aproape egale cu salariul, al 13-lea salariu si spor de vechime de 25% sunt "plusurile " cerute de pesedistul-jurist Ion Predescu.

Doua pensii publice pentru alesi Parlamentarii isi adauga noi privilegii. Pensii speciale aproape egale cu salariul, al 13-lea salariu si spor de vechime sunt "plusurile" cerute de senatorul PSD Ion Predescu. CAMELIA IONESCU

Pesedistul Ion Predescu a inaintat ieri Biroului Permanent al Senatului varianta sa pentru statutul senatorilor si deputatilor. Proiectul de lege aduce noi motive de bucurie pentru alesi. In primul rand se propune acordarea celui de-al 13-lea salariu pentru fiecare parlamentar. Beneficiul nu ar putea fi pierdut decat pentru indisciplina, dar ar fi o premiera in cei 14 ani de democratie bastinasa. Proiectul senatorului PSD propune si marirea salariilor alesilor cu un spor de vechime de 25%, corespunzator transelor legale de vechime in munca. Daca proiectul va fi aprobat in aceasta legislatura, sporul de vechime mai sus mentionat va "ingreuna" buzunarele seniorilor care domina, ca numar, legislativul.

Din bani publici Daca in proiectul de lege "concurent" pe aceeasi tema, intocmit la Camera Deputatilor, pensiile de parlamentar au ca sursa un fond special la care alesii cotizeaza, in proiectul lui Predescu nu este prevazuta o plata suplimentara pentru parlamentari, inainte de a iesi la pensie. "Pensia de serviciu este un cuantum de 80% din media indemnizatiei incasate lunar in ultimul an inainte de pensionare", se arata in proiect. Mai mult, se prevede majorarea si indexarea pensiilor alesilor din acelasi regim cu cele ale restului lumii. Si nu e tot. "Pensia de serviciu de parlamentar se cumuleaza cu salariul si cu pensia de vechime in munca si limita de varsta stabilita si platita de alte case de pensii ", a ridicat Predescu miza. Noutatea proiectului este aceea ca se cumuleaza doua pensii, una de parlamentar si una de serviciu, care este platita tot din banii publici. In acest moment, legea pensiilor nu permite nimanui sa ia doua pensii de la stat.

Conditii pentru pensii Pensia propusa de Ion Predescu nu este pentru oricine. Alesii trebuie sa cumuleze urmatoarele conditii:

  • exercitarea continua a unui mandat de senator pe durata integrala a doua legislaturi succesive;
  • stagiul minim de cotizare de 10 ani, in sistemul public de pensii;
  • varsta de pensionare de 57 de ani pentru femei si de 62 de ani pentru barbati;
  • cotizare pentru asigurarile sociale pe intreaga perioada a celor doua mandate.

Inchisoarea se amana Senatorul jurist a introdus in proiect posibilitatea "cererii de suspendare" legate de imunitate. "La cererea parlamentarului interesat, Camera din care acesta face parte poate dispune suspendarea executarii unei hotarari judeca toresti de condamnare penala la inchisoare, spune articolul 40 al proiectului. Hota rarea Parlamentului este obligatorie si, printr-un vot in sedinta secreta, poate suspenda si o ancheta penala care vizeaza un parlamentar, pana la sfarsitul mandatului.

×
Subiecte în articol: politic pensii