x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nouă casete şi peste 13 ore de dezvăluiri. Aflăm adevărul despre Revoluţie după moartea lui Stănculescu?

Nouă casete şi peste 13 ore de dezvăluiri. Aflăm adevărul despre Revoluţie după moartea lui Stănculescu?

de Marius Gîrlașiu    |    21 Iun 2016   •   06:56
Nouă casete şi peste 13 ore de dezvăluiri. Aflăm adevărul despre Revoluţie după moartea lui Stănculescu?
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Adevărul despre Revoluţia din decembrie 1989 ar putea ieşi la iveală după moartea fostului general Victor Atanasie Stănculescu, care s-a stins duminică, la vârsta de 88 de ani. În timpul vieţii, fostul ministru al Apărării a înregistrat nouă casete cu dezvăluiri despre evenimentele care au schimbat destinul României acum 26 de ani.

Condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul Revoluţiei de la Timişoara, pentru omor deosebit de grav, fostul general Victor Atanasie Stănculescu, degradat în octombrie 2008, s-a stins din viaţă într-un cămin de bătrâni din Ilfov, după ce suferise un accident vascular cerebral în urmă cu doar câteva zile. Moartea fostului ministru al Apărării ar putea elucida după un sfert de secol misterul Revoluţiei din decembrie `89. În timpul vieţii, Stănculescu a înregistrat peste 13 ore cu adevărul despre evenimentele care au dus la căderea regimului Ceauşescu. Dezvăluirea a fost făcută de fostul general în cartea “Secretele Armatei – Puterea din umbră”, scrisă de jurnalistul Radu Tudor. “Ce-aş vrea eu să scriu, am vorbit, le-am înregistrat, le-am scos din ţară şi bună ziua. Şi după moartea mea... Sunt nouă casete a câte 90 de minute. E acolo marfă să scrii câteva romane. Despre asta este vorba”, mărturisea fostul ministru în 2007. Existenţa celor nouă casete a fost confirmată şi de Dinu Zamfirescu, membru al CNSAS. „Mi-a spus că doar după moartea lui vor fi dezvăluite, pentru că are nişte casete pe care nu vrea să le facă publice. Ne aşteptăm la dezvăluiri”, a declarat Zamfirescu.

A refuzat „varianta Iliescu”

„Am refuzat în mod elegant, am ieşit din acel institut de cercetare a Revoluţiei şi am spus că nu sunt dornic să scriu istoria Revoluţiei într-o variantă Iliescu, nici altă variantă. Rămân la definiţia “R `89”. Să înţeleagă fiecare: revoluţie, revoltă, răscoală sau altceva cu < R >”, explica Stănculescu într-un interviu acordat lui Radu Tudor la emisiunea Puterea din umbră.

 

Fost ministru al Apărării, Victor Atanasie Stănculescu a fost eliberat condiţionat în 21 mai 2014, după ce a executat cinci din cei 15 ani ai condamnării din dosarul Revoluţiei de la Timişoara.

×
Subiecte în articol: victor atanasie stanculescu