x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nu e Iancu, e Alexandru

Nu e Iancu, e Alexandru

de Gabriela Antoniu    |    03 Iul 2008   •   00:00
Nu e Iancu, e Alexandru

Deputatul PSD Iulian Iancu a avut ieri la Palatul Cotroceni o discuţie de mai bine de o oră cu preşedintele Băsescu despre domeniul sistemului energetic, declarînd la final că şeful statului nu s-a referit la el în afirmaţia legată de secretarul de stat implicat în contractul cu Gazprom, ci la “domnul Victor Alexandru”.

Deputatul PSD Iulian Iancu a avut ieri la Palatul Cotroceni o discuţie de mai bine de o oră cu preşedintele Băsescu despre domeniul sistemului energetic, declarînd la final că şeful statului nu s-a referit la el în afirmaţia legată de secretarul de stat implicat în contractul cu Gazprom, ci la “domnul Victor Alexandru”.


Preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu (PSD) a fost invitat de preşedintele Traian Băsescu, după consultările de marţi de la Cotroceni pe tema creşterii preţului la alimente şi combustibili, la o nouă discuţie pe domeniul energetic. După întîlnire Iancu a declarat că

i-a prezentat în detaliu şefului statului propunerile stipulate în Pactul pentru energie susţinut de PSD şi PC. Potrivit lui Iancu, Băsescu s-a arătat încrezător că aceste propuneri pot fi luate în calcul, cu menţiunea că trebuie găsite metode de punere în aplicare. Deputatul PSD a precizat că la întîlnire a participat doar el şi şeful statului şi că în legătură cu soluţiile la problemele din energie şi agricultură ar trebui să se discute şi cu Guvernul şi cu Sindicatele, astfel încît strategiile şi măsurile punctuale pentru rezolvarea acestor probleme să aibă un sprijin cît mai larg.


RECTIFICARE. La 10 aprilie, într-o emisiune televizată, preşedintele Băsescu afirma că există un parlamentar, fost secretar de stat în 2001-2002, în timpul căruia s-a semnat un acord prin care România primeşte gaze prin intermediari, şi nu direct de la Gazprom. “România cumpără gaze prin intermediari, nu direct de la Gazprom”, spunea atunci Băsescu. Ieri, după întîlnirea de la Cotroceni, Iancu a fost întrebat dacă a discutat cu şeful statului despre problema contractului de furnizare de gaze şi despre afirmaţiile preşedintelui din 10 aprilie. Iancu a spus că subiectul a fost discutat în întîlnirea cu Băsescu, “în contextul relaţiilor cu Rusia”.

“Mi-a confirmat domnia sa că atunci a greşit cînd făcea referire la sau i s-a spus despre un secretar de stat, dar era vorba de un alt secretar de stat din perioada 2005-2006, care se regăseşte în această activitate a CONEF, ca şi acţionar”, a răspuns Iancu. Întrebat dacă şeful statului i-a spus explicit la cine s-a referit de fapt, Iancu a răspuns că, din cîte a înţeles, “este vorba de domnul Victor Alexandru”.

 

Intermediari mulţi, preţuri mari

Iulian Iancu a afirmat ieri că populaţia plăteşte un preţ ridicat la energie, pentru că de la producător pînă la consumatorul final se regăsesc cinci, chiar şase intermediari, care nu fac altceva decît să urce costurile. Anterior, deputatul PSD afirmase că preţurile sînt ridicate şi din cauza prevederilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, care dezavantajează populaţia. În ceea ce priveşte gazele naturale, fostul secretar de stat în Ministerul Industriilor a spus că populaţia plăteşte, de asemenea, cel mai mare preţ, întrucît unele companii utilizează doar gaze din producţia internă, mult mai ieftine decît cele din import, în timp ce populaţia are un coş format din gaze de import şi din producţia internă.

×
Subiecte în articol: politic iancu