x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Numai Renate Weber poate reduce acest calendar cu 30 de zile

Numai Renate Weber poate reduce acest calendar cu 30 de zile

de Ion Alexandru    |    20 Feb 2020   •   12:00
Numai Renate Weber poate reduce acest calendar cu 30 de zile
Sursa foto: Victor Stroe

Existând astfel premisa ca alegerile anticipate parlamentare să se desfășoare în conformitate cu prevederile unei Ordonanțe respinse de Parlamentul României, eventual chiar și de două ori, la care se adaugă și o decizie a CCR, planul gândit în laboratoarele din Modrogan și de la Palatul Cotroceni poate fi anihilat într-un singur mod. Avocatul Poporului să atace el însuși cu excepție de neconstituționalitate Ordonanța de Urgență privind alegerile anticipate, la Curtea Constituțională. Acțiunea, cu un final previzibil, în sensul că magistrații CCR vor constata neconstituționalitatea acestei OUG, va putea astfel reduce termenul la care actul normativ guvernamental își produce efectele juridice cu până la 30 de zile, spun sursele politice consultate de „Jurnalul”.

Grupurile parlamentare ale ALDE, UDMR, Pro România și PSD au solicitat deja Avocatului Poporului, Renate Weber, să atace la CCR această ordonanță de urgență. Weber preciza, la sfârșitul săptămânii trecute, că ia în calcul să facă acest demers, însă, până în acest moment, acțiunea nu a fost demarată.

Dacă OUG privind anticipatele nu va fi golită de efcete juridice până la data alegerilor parlamentare anticipate, atunci scrurtinul legislativ va presupune posibilitatea oricui de a vota în orice circumscripție din țară, fără a se respecta principiul reprezentativității, partidele mici nu vor avea reprezentanți în Biroul Electoral Central și în birourile secțiilor de votare, dar va permite Guvernului să anunțe data alegerilor parlamentare nu cu 90 de zile, ca până acum, înainte de scrutin, ci cu doar 50 de zile. Iar cel mai pervers efect al acestor alegeri anticipate va fi acela că va fi organizat în baza unor reglementări legale care nu îndeplinesc prevederile legislației în vigoare și care este respinsă de Parlamentul României.

×
Subiecte în articol: renate weber