x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Numire nestatutară pentru un sponsor generos

Numire nestatutară pentru un sponsor generos

de Gabriela Antoniu    |    16 Iul 2009   •   00:00
Numire nestatutară pentru un sponsor generos
Sursa foto: /AGERPRES

Vicepreşedintele PD-L Cezar Preda (foto) susţine că a fost informat de numirea Sorinei Plăcintă în funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului printr-un SMS şi că nu ştie ca partidul să se fi reunit în şedinţă pentru a lua o decizie în privinţa persoanei noului ministru. De altfel numirea Sorinei Plăcintă s-a făcut prin încălcarea prevederilor statutului PD-L.



Cezar Preda a declarat la Realitatea FM, că demisia  Monicăi Iacob  Ridzi a venit prea târziu, iar din această cauză PD-L a fost nevoit să stea în defensivă. Democrat liberalul crede că situaţia de la Ministerul Mediului, unde Nicolae Nemirschi (PSD) are de dat explicaţii privind atribuirea unui contract de publicitate, putea fi mai bine exploatată politic de PD-L, dacă Ridzi ar fi făcut mai devreme pasul decisiv şi ar fi renunţat la funcţie. Declaraţia lui Preda vine să confirme o informaţie neoficială potrivit căreia decizia ca Monica Iacob Ridzi să demisioneze a fost luată într-un cadru restrâns în PD-L şi că au existat semnale şi de la Cotroceni, cu aproximativ două ore înainte de anunţul oficial al demisiei. Singurii care ştiau despre aceasta au fost premierul Emil Boc şi miniştrii Adriean Videanu şi Vasile Blaga, aflaţi la momentul anunţului la Guvern. Potrivit unor surse democrat-liberale, majoritatea membrilor BPN din PD-L nu ştiau, la momentul anunţului privind conferinţa de presă a ministrului Monica Iacob Ridzi, ce urma să spună aceasta în declaraţia oficială, cei mai mulţi sperând că este vorba de o demisie, pentru a încheia scandalul în care partidul a fost implicat în ultima vreme. "Nici măcar Monica Iacob Ridzi nu ştia, în urmă cu două ore, că îşi va da demisia", au precizat sursele din PD-L citate de Mediafax.

CE PREVEDE STATUTUL PD-L
De altfel, la numirea Sorinei Plăcintă, responsabilii PD-L "au ars" câteva etape obligatorii din punct de vedere al statutului PD-L ceea ce explică şi rapiditatea cu care premierul Boc şi preşedintele Băsescu au îndeplinit formalităţile de vacantare a postului de la MTS şi de numire a noului ministru. Astfel, potrivit Statututului PD-L, la capitolul "Candidaturile pentru funcţiile în Guvern şi autorităţi ale administraţiei publice centrale", articolul 149 prevede că "Atunci când partidul poate numi primul-ministrul sau/şi miniştrii, Biroul Permanent Naţional (BPN)  face propuneri care sunt aprobate de Colegiul Director Naţional şi sunt aprobate de Consiliul Naţional de Coordonare (CNC) prin vot secret. Pentru aceste funcţii nu pot candida decât militanţii care au o vechime de cel puţin 3 ani în partid, o activitate ca militant de cel puţin 2 ani, recunoscută ca atare de Secretariatul Resurse Umane, Militanţi şi Gestionarea Carierei (SRUMGC) al BPN". Deşi are o vechime sub un an în PD-L (în CV menţionează doar calitatea de senator PD-L din noiembrie 2008), Sorina Plăcintă este însă unul din donatorii generoşi partidului la alegerile parlamentare de anul trecut. Astfel, noul ministru al Tineretului şi Sportului, Luminiţa Plăcintă, a donat PD-L o sumă totală de aproape 72.000 lei, plasându-se din acest punct de vedere printre cei mai mari donatori ai partidului. Donaţiile au fost efectuate în nume propriu la 20 octombrie 2008, în sumă de 21.933 lei, şi la 10 noiembrie 2008, cu 50.000 lei.

×
Subiecte în articol: politic pd-l