x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nuntas pe banii statului

Nuntas pe banii statului

de Gabriela Mladin    |    Gabriela Antoniu    |    29 Iul 2008   •   00:00
Nuntas pe banii statului

URICANI ● Basescu a folosit functia pentru a onora un amic
Seful statului s-a deplasat simbata seara cu elicopterul prezidential la Uricani pentru a participa la nunta fiicei bunului sau amic, omul de afaceri Ioan Firiza. O deplasare in interes personal, platita din bani publici, pentru care a fost mobilizat un impresionant numar de forte de ordine.



URICANI ● Băsescu a folosit funcţia pentru a onora un amic
Şeful statului s-a deplasat sîmbătă seara cu elicopterul prezidenţial la Uricani pentru a participa la nunta fiicei bunului său amic, omul de afaceri Ioan Firiza. O deplasare în interes personal, plătită din bani publici, pentru care a fost mobilizat un impresionant număr de forţe de ordine.

Traian Băsescu a sosit sîmbătă în Complexul Cheile Buţii în jurul orei 21:00, după ce în prealabil condusese o şedinţă a Comitetului de Urgenţă în zona Rădăuţi, judeţul Suceava, grav afectat de inundaţii. Sosirea preşedintelui a fost pregătită dinainte. Trei maşini ale SPP au fost lăsate pe stadionul din Uricani, unde s-a anunţat sosirea lui Traian Băsescu. Potrivit unor surse participante la eveniment, şeful statului a aterizat însă pe un platou situat pe DN 66 A, tronson ce face legătura între Cîmpu’ lui Neag şi Băile Herculane. Aceleaşi surse susţin că preşedintele a fost preluat de un convoi format din şase autoturisme şi condus la locul în care se desfăşura nunta fiicei lui Firiza, respectiv într-un cort amplasat lîngă una dintre cabanele complexului. Platoul unde a avut loc evenimentul a fost împînzit de forţe de ordine, poliţişti comunitari, agenţi de pază şi ofiţeri SPP. Fiecare maşină care intra în parcarea complexului a fost oprită la intrarea pe proprietatea privată şi legitimată de mai mulţi agenţi de pază. Cabanele din jur au fost închise turiştilor, pe motiv că au fost rezervate. Nu numai şeful statului a fost bine păzit, ci şi soţia şi fiica sa cea mică, Elena, venite la nuntă încă de vineri. La ceremonia religioasă la care şeful statului nu a participat, cele două doamne au fost păzite îndeaproape de sepepişti infiltraţi printre nuntaşi. La sosire, şeful statului a fost primit în aplauzele majorităţii mesenilor. Cît a stat la petrecere, Băsescu a dansat o dată cu soţia sa Maria şi s-a pozat cu majoritatea nuntaşilor. După vreo patru ore, Băsescu s-a retras de la petrecere, înnoptînd în complex.

PRIETENIE VECHE. Potrivit presei locale, omul de afaceri Ioan Firiza şi şeful statului sînt prieteni de ani buni. Numele preşedintelui a fost legat de drumul ce traversează Parîngul, denumit şi "drumul lui Băsescu", acesta trecînd prin apropierea cabanelor din complexul lui Firiza. Lucrările la şoseaua respectivă au început în urmă cu cîţiva ani şi sînt aproape de finalizare, Băsescu mergînd personal să vadă în ce stadiu se află. Anul acesta, cînd a venit de două ori în Valea Jiului, pentru a vizita drumul ce se construieşte în zonă, şeful statului, Traian Băsescu, a trecut de fiecare dată pe la prietenii săi de la Cheile Buţii. Băsescu a apreciat frumuseţea zonei şi a spus că realizarea drumului între Petroşani şi Băile Herculane va duce inclusiv la dezvoltarea turismului pe traseul respectiv. De altfel, Maria Băsescu a recunoscut sîmbătă că a fost de nenumărate ori în aceste locuri şi chiar s-a căţărat pe stîncile din zonă.

PERSONAJ CONTROVERSAT. Prietenul preşedintelui, Ioan Firiza, a fost implicat în mai multe scandaluri în ultimii ani, după cum relatează presa locală. Este şi motivul pentru care, în 2004, şeful statului nu l-a putut impune ca prefect de Gorj. Firiza a făcut obiectul unui dosar penal legat de obţinerea unor credite după încheierea activităţii firmei. Acum doi ani, afacerea sa a intrat în atenţia Autorităţii de Sănătate Publică, după ce peste 30 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară. În prezent, Complexul turistic de la Cheile Buţii a fost scos la vînzare, după ce Balanţa SRL, firma lui Ioan Firiza, a falimentat. Cabanele, restaurantul, sediul administrativ, terenul şi sistemul de teleschi sînt evaluate la peste 3,1 milioane RON. Pe lîngă turism, Firiza s-a ocupat şi cu afaceri cu tutun, fiind distribuitor SNTR.

Costul e tăcere

Jurnalul Naţional a încercat să afle costurile deplasării şefului statului la nunta de la Uricani, însă reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale au cerut ziarului nostru să adreseze o solicitare scrisă în acest sens. Amintim că, luna trecută, Jurnalul Naţional a solicitat în scris Administraţiei Prezidenţiale să informeze opinia publică despre costurile deplasării şefului statului la Zürich, la meciul de fotbal România – Franţa din cadrul Campionatului European. În răspunsul primit de la Administraţia Prezidenţială nu există această informaţie, ci doar că şeful statului a fost invitat de preşedintele UEFA, Michel Platini, să participe la meciurile echipei României, că a mers doar la un singur meci al naţionalei la care a fost însoţit de 15 persoane (două de la Preşedinţie şi 13 de la SPP) şi că transportul s-a făcut prin compania Romavia, cu care Administraţia Prezidenţială are încheiat un contract în baza a două hotărîri de Guvern. Nu este prima dată cînd şeful statului foloseşte avantajele funcţiei, în interes privat. Anul trecut, în iunie, Jurnalul Naţional dezvăluia că Gabriel Liiceanu, Traian Ungureanu, Horia Roman Patapievici, Andrei Pleşu, Cătălin Avramescu (împreună cu soţia) şi Vladimir Tismăneanu au fost transportaţi de la Bucureşti la Constanţa şi retur cu avionul prezidenţial, în calitate de invitaţi ai şefului statului la Neptun. Întrebat atunci dacă şeful statului a făcut uz de aeronava Dobrogea de la Romavia şi cine a plătit cele două zboruri, purtătorul de cuvînt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a refuzat să răspundă. Cifrele au ieşit însă la iveală, Compania Romavia recunoscînd atît cele două zboruri, cît şi costurile lor: circa 373 de milioane de lei vechi (37.303 RON).

×
Subiecte în articol: basescu politic statului şeful firiza