x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Oamenii lui Băsescu se încaieră. Baconschi iese de sub mrejele lui Udrea şi acuză:”Intelectualii au fost marginalizaţi!”

Oamenii lui Băsescu se încaieră. Baconschi iese de sub mrejele lui Udrea şi acuză:”Intelectualii au fost marginalizaţi!”

de Marina Constantinoiu    |    10 Iun 2014   •   18:21
Oamenii lui Băsescu se încaieră. Baconschi iese de sub mrejele lui Udrea şi acuză:”Intelectualii au fost marginalizaţi!”

Weekendul marcat de meciul de la Roland Garros al Simonei Halep pare că n-a purtat noroc partidului doamnei Udrea, Partidul Mişcarea Populară (PMP), al cărui prim congres a ales, sâmbătă, conducerea formaţiunii.
Propunerea pentru Preşedinţie, anunţată de Elena Udrea, şi anume Cristian Diaconescu, este deja văzut drept candidatul-iepure al cuiva.
Imediat după congres, pe Facebook au început văicărelile. Ele au devenit şi mai vocale în zilele care au urmat, iar luni şi marţi deja au venit şi demisiile.

“Motive personale” şi demisii

Marian Preda a anunţat că, din motive personale, şi-a depus marţi demisia din funcţia de preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară, cea care a stat la baza formării Partidului Mişcarea Populară, precizând că pleacă din acest post cu convingerea că nu este posibilă o schimbare din interior a clasei politice din România, relatează Agerpres.
A venit apoi rândul preşedintelui Fundaţiei Mişcarea Populară filiala Gorj, Andrei Novac, care a demisionat din funcţie, precizând că a decis acest lucru atât din motive personale, cât şi ca urmare a demisiilor din fruntea Fundaţiei la nivel naţional.
N-a aşteptat prea mult nici Mihai Platon, coordonatorul filialei Bacău a Fundaţiei Mişcarea Populară, care a declarat marţi, pentru Agerpres, că demisionează din funcţie, în semn de solidaritate cu preşedintele Fundaţiei, Marian Preda.
“Anunţ această demisie în solidar cu preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, profesorul Marian Preda, având convingerea că nu este posibilă, deocamdată, o schimbare din interior a clasei politice din România”, a precizat Platon.
El spune că a crezut “cu speranţă în principiile serioase, responsabile anunţate de Fundaţie”, dar, a subliniat, totodată, că, “din păcate, acestea nu se doresc aplicabile în PMP” .
“Revelaţiile” domnilor din Fundaţie sunt dublate de cele ale fostului vicepreşedinte al PMP, Teodor Baconschi, care susţine că preşedintele Traian Băsescu şi-a ales ''urmaşul'' în persoana Elenei Udrea şi că la Congresul PMP intelectualii din partid au fost “evacuaţi şi marginalizaţi”, aşa cum s-a întâmplat în trecut şi la PDL.

Are un “deja vu”
“Am trăit un sentiment de deja vu, pentru că exact aşa cum la PDL intelectualii au fost, ca să zic aşa, puşi în vitrină şi apoi evacuaţi, s-a întâmplat un fenomen similar şi în evoluţia PMP. La PDL, implantul nu reuşise, aici, chiar membrii fondatori, împreună cu personalităţile din Fundaţia Mişcarea Populară, au fost marginalizaţi”, a declarat Baconschi la RFI.
În opinia sa, “preşedintele Băsescu, la capătul a zece ani de mandat, şi-a ales urmaşul, este vorba de doamna Elena Udrea şi evident că partidul va merge acum pe această linie, vom vedea cu ce rezultate, cu ce reacţii publice şi cu ce capacitate de negociere în redesenarea scenei politice pe dreapta”.
Referindu-se la Congresul PMP, el a afirmat că, ''practic, cu excepţia unei poziţii sau a două din organigrama de conducere a PMP, a fost omul şi locul''.

Rămâne “în repliere tactică”
“Va trebui să rămân într-o repliere cel puţin tactică. Nu s-a socotit că prezenţa şi competenţele mele sunt utile noii formule de conducere, în care se regăseşte şi domnul Marin Anton sau multe alte personalităţi de acest tip. Voi sta în banca mea, voi observa ce se întâmplă pe scena politică, se vor mai întâmpla multe până în noiembrie. Regret că o serie de personalităţi de dreapta, ca Mihai Răzvan Ungureanu, Monica Macovei, Cătălin Predoiu şi alţii se regăsesc în partide diferite, deşi ar fi fost nevoie ca ele să imprime politicii româneşti un suflu de schimbare efectivă”, a punctat Baconschi.

Insistă, pe Facebook
Marţi, Baconschi a mai postat un comentariu în pagina sa de Facebook. “Demisia profesorului Marian Preda din funcţia de preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară spune totul despre ce s-a ales de PMP ca partid al reformării clasei politice. Zeci de mii de români au crezut că se poate face un altfel de politică: o politică orientată spre binele comun, făcută de oameni integri, competenţi şi generoşi. Fundaţia Mişcarea Populară a fost temelia acestei speranţe legitime”.

Băsescu a felicitat PMP
Elena Udrea a susţinut prima conferinţă de presă în calitate de şef de partid, “liniştindu-şi susţinătorii”, că preşedintele Traian Băsescu “a felicitat PMP pentru modul în care s-a desfăşurat congresul şi pentru rezultatele obţinute de fiecare dintre cei care au intrat în conducere”.
Baconschi, însă, spune că anunţul privind candidatura lui Diaconscu la prezidenţiale este “surprinzător” şi că ''nu a urmat unei dezbateri în partid şi cu atât mai puţin unui vot”.
Şi, pentru că tot a fost vorba şi despre Mihai-Răzvan Ungureanu, şi fostul ministru de Externe şi şef al SIE are amărăciunile sale. În opinia sa, “fragmentarea dreptei politice româneşti s-a petrecut, pentru că partidele care vorbeau de unitate nu fac nimic în acest sens”.

×
Subiecte în articol: pmp Elena Udrea theodor baconschi