x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Obsesia PSD

Obsesia PSD

de Carmen Vintila    |    Lavinia Dimancea    |    21 Dec 2005   •   00:00
Obsesia PSD

Sedinta suspendata. Acuzatii de "smecherii ieftine". Pesedistii, numiti comunisti. Galceava a pornit de la faptul ca premierul Tariceanu a prezentat in Parlament un alt raport decat cel anuntat, cu critici dure la adresa PSD.

Raportul premierului Calin Popescu Tariceanu, intitulat "Pregatirea aderarii la Uniunea Europeana - prioritate a Guvernului Romaniei in 2005. Progresele obtinute, drumul de parcurs", a transformat sedinta senatorilor si deputatilor intr-un scandal de proportii. "Am preluat in decembrie 2004 o Romanie codasa la integrare. (...) Congregatia baronilor PSD si clientelismul politic impiedicau orice pas real spre Europa. Negocierile au fost incheiate in genunchi, pentru a avea munitie electorala", a spus Tariceanu. Aceste acuzatii nu au ramas fara raspuns si s-au soldat cu suspendarea lucrarilor. Presedintele de sedinta, Adrian Nastase, s-a aratat revoltat ca primul-ministru a prezentat un raport diferit de cel distribuit parlamentarilor cu o zi in urma si i-a convocat pe membrii Birourilor si pe liderii de grup pentru a lua o decizie privind modul de derulare a lucrarilor.

SCHIMBARE. Mai bine de 45 de minute le-a luat mai marilor parlamentari sa ia o hotarare, concretizata in cele din urma in continuarea dezbaterilor. Dar inainte de asta, Nastase a tinut sa taxeze gestul premierului de a schimba discursul prin introducerea criticilor la adresa PSD si a fostului Guvern. "Este vorba de o smecherie ieftina care nu poate sa fie acceptata intr-un Parlament care se conduce dupa reguli clare si proceduri constitutionale. Este un lucru fara precedent si arata lipsa de respect a Guvernului fata de Parlament", a spus Nastase. Puterea, prin vocea senatorului PNL, Theodor Melescanu, i-a luat insa apararea premierului. "Primul-ministru a prezentat un material pe care l-a introdus dupa aceea oral si consideram ca nimeni nu are dreptul sa-l cenzureze pe primul-ministru daca e in afara textului pe care l-a distribuit. Asemenea practici existau la Congresele Partidului Comunist Roman", a aratat Melescanu.

RAZBOI. In plen, senatorul PSD Mircea Geoana a criticat din toate puterile raportul lui Tariceanu pe care l-a numit "agresiv si mincinos". "Delirul anti-PSD nu poate tine loc de un raport real", a spus Geoana, precizand ca este prima data cand un subiect de politica externa si integrare europeana este trasformat "intr-un subiect de meci politic de divizia C". El l-a acuzat pe Tariceanu ca a schimbat raportul pentru ca "are un calcul politic ingust legat de situatia sa de premier si presedinte al PNL", dar si pentru ca doreste sa "pregateasca natiunea pentru un eventual esec al integrarii, incercand sa puna esecul pe seama Opozitiei si a fostei guvernari". "Barbatii de stat nu fac asa ceva. (...) Uitati-va bine la acest Guvern. Este ultima data cand il vedeti. Sa dea Dumnezeu sa ne scape de aceasta problema", a fost mesajul lui Geoana.

REPLICA
Ultimul cuvant i-a revenit premierului Calin Popescu Tariceanu, care l-a pus la zid pe presedintele PSD, Mircea Geoana. "A facut o serie de amenintari, avertismente si o serie de profetii asa incat azi am avut senzatia ca, intr-o scurta perioada de timp, suntem la un discurs al noii mame Omida a politicii romanesti. Tineti un discurs care doar-doar va va face mai credibil in propriul partid (...) Pacat ca nu v-ati vazut ieri la televizor, incadrat de greii PSD, de Iliescu, Mitrea si Nastase, care va faceau sa fiti mic si ridicol", a spus premierul. Pe un ton foarte dur, premierul Tariceanu si-a indreptat apoi acuzatiile spre intreg PSD-ul: "Sunteti prizonierii mentalitatii comuniste. Va revendicati de la Partidul Comunist si aveti dreptate, astia sunteti de fapt", a urlat premierul de la microfon, timp in care reprezentantii PSD au inceput sa paraseasca sala, lasandu-l pe Tariceanu sa vorbeasca singur.

×
Subiecte în articol: tariceanu politic psd