x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Omul lui Cioloş din PLUS vrea desfiinţarea proprietăţii. Ar putea începe cu a ei

Omul lui Cioloş din PLUS vrea desfiinţarea proprietăţii. Ar putea începe cu a ei

de Ion Alexandru    |    06 Mar 2019   •   09:19
Omul lui Cioloş din PLUS vrea desfiinţarea proprietăţii. Ar putea începe cu a ei

Unul dintre liderii formaţiunii PLUS, înfiinţat de familia unui fost ofiţer de securitate şi condus, în prezent, de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş, Oana-Maria Bogdan, propagă pe reţelele de socializare un mesaj în care militează pentru desfiinţarea proprietăţii şi speră ca acest lucru să se întâmple “în timpul vieţii sale”. Asta, în condiţiile în care, în 2007, aceeaşi lideră a PLUS a împrumutat un sfert de milion de euro de la o bancă, pentru a-şi achiziţiona un apartament în capitala Belgiei, Bruxelles. Iar, când nu face politică, se ocupă cu activităţi de arhitectură, ceea ce implică, într-un fel sau altul, proprietatea pe care o vrea desfiinţată.

Dacian Cioloş o descrie pe fosta sa subalternă, din Guvernul tehnocrat, ca fiind “forţa motrică” a echipei PLUS, în condiţiile în care Oana-Maria Bogdan a scris un comentariu, la postarea unui internaut din 1 decembrie anul trecut, de pe Facebook, în care susţine: Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunţării la proprietate. Când nu vor mai exista teritorii care să aparţină unui om, trib, neam sau corporaţie, vom reuşi să convieţuim armonios pe planeta Pământ. Eu am încredere că acest lucru se va întâmpla în timpul vieţii mele”. Comentariul a fost adăugat la o postare în care se făcea referire despre ziua naţională a României, iar, ca reacţie, a fost acuzată, tot pe Facebook, că face apologia comunismului şi a lui Karl Marx.

Mai mult, o internaută îi scrie că, deşi este o simpatizantă PLUS, crede că face “nişte gafe colosale”, atrăgându-i atenţia Oanei-Maria Bogdan că ea însăşi este “Owner”.

Discurs în contradicţie cu declaraţia de avere

Şi fix aşa este. Oana-Maria Bogdan a ocupat, în timpul guvernării Cioloş, funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, prilej cu care a fost obligată de lege să depună o declaraţie de avere şi una de interese. Potrivit acestor documente, militant pentru desfiinţarea proprietăţii scrie că, în anul 2007, a cumpărat un apartament, cu suprafaţa de 100 de metri pătraţi, la Bruxelles, Belgia, locul în care şi domiciliază. Iar, pentru ca să poată achita această proprietate, Bogdan a contractat, tot în anul 2007, de la ING Bank, un credit ipotecar de 250.000 de euro, cu scadenţă în anul 2036.

Şi asta nu este singura discrepanţă între dorinţa exprimată pe Facebook şi realitatea efectivă în care se găseşte liderul PLUS. Din declaraţia de interese rezultă că Oana-Maria Bogdan este proprietar nu doar pe un imobil, ci şi pe două afaceri care activează în domeniul arhitecturii, în care a investit bani seriosi. Mai exact, este vorba despre Bogdan & Van Broeck Architects SRL, unde deţine 50% din acţiuni, în valoare de 54.548,23 de euro, şi de Oana Bogdan Arhitects, unde este unic acţionar, cu 14.416,79 de euro.

Dacian Cioloş o consideră “o vizionară”

Detaliul cu privire la acest comentariu a ieşit la iveală după ce Dacian Cioloş şi-a lăudat asociata politică pe pagina sa de socializare. ”Oana-Maria Bogdan este genul de femeie de care politica românească are nevoie pentru a căpăta substanţă, omenie şi justeţe. E persoana cu cea mai mare capacitate de muncă creativă şi ordonată pe care o cunosc. În vara lui 2016, venea în guvernul pe care l-am condus ca secretar de stat responsabil cu patrimoniul la Ministerul Culturii. A fost suficientă o oră de discuţii despre modul în care patrimoniul material şi cel imaterial pot oferi valoare societăţii şi pot contribui la dezvoltare, pentru a înţelege că am de-a face cu o femeie nu doar foarte competentă, (…)  dar şi cu o vizionară şi o inovatoare pe care nimic nu o poate împiedica să transforme visurile în realitate”, scrie fostul premier.

În apărarea Oanei-Maria Bogdan a sărit şi fiul lui Ion Caramitru, Andrei, consilier al preşedintelui USR, care admite, însă, că nu e de acord cu ea. “Văd ca Oana de la PLUS este martirizată azi, şi prin asociere USR/PLUS. Eu sunt de centru-dreapta (cum suntem marea majoritate) şi nu sunt de acord cu ea. Programele oficiale sunt publice şi le puteţi citi. Nimeni nu susţine ce spune ea în vreun program”, scrie Caramitr jr., el însuşi proprietar de vilă de patrimoniu, în cartierul Aviatorilor, pentru care a plătit 2 milioane de euro, în 2013.

Comentariul postat a atras reacţii virulente, în care Oana-Maria Bogdan este acuzată că face apologia comunismului şi a marxismului

 

 

×
Subiecte în articol: Oana-Maria Bogdan dacian ciolos