x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Omul lui Dragnea, susţinut de Iohannis “la export”

Omul lui Dragnea, susţinut de Iohannis “la export”

de Gabriela Antoniu    |    14 Noi 2018   •   09:44

Deşi motivele demisiei/demiterii lui Victor Victor Negrescu rămân un mister, numele celui care îl va înlocui în această funcţie a fost anunţat ieri oficial. Este vorba despre George Ciamba, diplomat de carieră şi secretar de stat în MAE. Ciamba este considerat un apropiat al Liviu Dragnea, dar preşedintele Iohannis îl apreciază şi anunţă că se va grăbi cu numirea lui în funcţie.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat ieri că decizia lui Victor Negrescu de a demisiona din funcţia de ministru delegat pentru Afaceri Europene a fost o decizie personală, pe care nu doreşte să o comenteze. "Am avut o discuţie în Guvern, am sperat ca domnul ministru să vină să continuăm această discuţie. Eu cred că în orice decizie trebuie să fie o decizie luată de întreaga echipă şi domnul ministru şi-a dat demisia. A fost dorinţa dânsului, nu pot să o comentez. A făcut treabă bună până acum, s-a implicat, eu trebuie să privesc mai departe, să vedem cum gestionăm în continuare şi să avem o preşedinţie de succes. Pentru mine acest lucru este important, a fost opţiunea dumnealui...nu pot să o comentez", a spus Dăncilă.

Cum surse PSD susţin că liderul partidului Liviu Dragnea i-ar fi tăiat din atribuţii lui Victor Negrescu şi i-ar fi cerut să se ocupe doar de partea birocratică, nu şi cea politică, premierul a negat. "Nu, neg cu vehemenţă acest lucru. Domnului Victor Negrescu nu i s-a tăiat nicio atribuţie (…) dimpotrivă i-am cerut domnului Negrescu dacă consideră că trebuie şi alte lucruri care să îl ajute să îşi îndeplinească cu succes mandatul. Nu nu i s-a tăiat din atribuţii", a declarat premierul. Mai mult, Negrescu s-ar fi plâns unor apropiaţi că a fost sabotat de liderul PSD. "Este o minciună", a afirmat Dragnea.

Întrebat care au fost totuşi nemulţumirile lui Negrescu, Dragnea a replicat: "Concret, întrebaţi-l pe domnul Negrescu, domnişoară procuror, că aveţi un stil foarte interogatorial aşa...domnul Negrescu a spus, a ieşit şi public, a şi postat, e suficient, întrebaţi-l pe dumnealui. N-am avut încă onoarea şi v-am mai spus să fiu nici purtătorul de cuvânt al dumnealui, nici consilierul dumnealui".

Negrescu ar fi dorit să fie recunoscut ca şef, inclusiv la Bruxelles, iar în această vară a trimis la Secretariatul General al Guvernului (SGG) o adresă prin care cerea mai multă autonomie instituţională faţă de MAE, condus de Teodor Meleşcanu. El cerea SGG să i se adreseze direct lui, inclusiv în cazul corespondenţei, şi nu MAE, și să primească la reuniunile de lucru care pregătesc ședințele de guvern un secretar de stat sau un subsecretar de stat aflat direct în subordinea sa şi nu a ministrului Teodor Meleșcanu. Unul dintre secretarii de stat pe care voia să-i trimită Negrescu era Cristian Winzer, care a demisionat luni din această funcţie. “Îl respect pe Victor Negrescu, ştiu că nu ia decizii care nu au fundament obiectiv solid. Ştiu că drumul şi rolul meu în echipa guvernamentală se opresc aici”, a anunţat Winzer.

Demis sau demisionat, Negrescu va fi înlocuit de secretarul e stat George Ciamba. Decizia a fost luată ieri de conducerea PSD. Ciamba lucrează în MAE din 1990, iar după ultimele alegeri a fost în cărţi pentru postul de ministru de Externe, portofoliu adjudecat în final de ALDE. Despre Ciamba se spune că a fost promovat de Meleşcanu, dar a devenit omul lui Dragnea, mai ales după ce ar fi ajutat la realizarea programului de guvernare. Cu toate acestea, preşedintele Iohannis a spus că ”e un bun expert în afaceri europene și e foarte important să dau repede o rezoluție pe această propunere, ca să ne mișcăm odată”.

George Ciamba va fi ministru delegat pentru afaceri europene. El va coordona ultimele pregătiri în vederea preluării la 1 ianuarie 2019 a preşedinţiei rotative a UE de către România

×
Subiecte în articol: George Ciamba