x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Opinie solicitată pentru solicitarea unei opinii

Opinie solicitată pentru solicitarea unei opinii

de Adrian Ilie    |    14 Mar 2018   •   10:50
Opinie solicitată pentru solicitarea unei opinii
Sursa foto: DIANA OROS

Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis să trimită comisiilor juridice solicitarea PNL de a se cere un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia privind modificarea legilor justiţiei. Opoziţia reclamă faptul că decizia reprezintă „îngroparea” solicitării de către majoritatea din Parlament, în timp ce Tăriceanu susţine că deciziile CCR sunt un ghid suficient pentru parlamentari.

Discuţiile din şedinţa de ieri a Birourilor reunite a fost una destul de furtunoasă, potrivit declaraţiilor protagoniştilor. „Eu am spus foarte clar, i-am adus aminte doamnei reprezentante a PNL-ului că, din câte ştiu eu, şi ştiu bine şi citesc Constituţia, că e foarte clară în această privinţă, Parlamentul României este suveran. Deci, în privinţa legislativă este suveran. Punctul al doilea, CCR a subliniat, în repetate rânduri, că ea integrează în avizele pe care le dă recomandările Comisiei de la Veneţia”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. În replică, liderul de grup al PNL, Raluca Turcan, a afirmat că solicitarea nu aparţine doar liberalilor. „Nu este doar PNL cel care consideră că trebuie să obţinem un punct de vedere din partea unui organism de verificare a respectării şi funcţionării independenţei Justiţiei, ci inclusiv corpul profesioniştilor din Justiţie solicită lucrul acesta”, a spus Turcan. Deputatul USR Cristian Seidler susţine că trimiterea cererii PNL către comisiile juridice pentru formularea unui punct de vedere echivalează cu o respingere a cererii. „Într-o notă aproape haioasă, pe un punct anterior al ordinii de zi, aveam un răspuns al Comisiei juridice venit în anul 2018 la o sesizare făcută în 2013. Aşadar la cinci ani distanţă. Din păcate, majoritatea PSD - ALDE, în loc să aibă curajul de a respinge cererea de sesizare a Comisiei de la Veneţia, pentru că simt şi dânşii că le-ar fi defavorabil un răspuns pe acest subiect şi pe multe altele, hotărăsc să îngroape subiectele în Comisia juridică”, a afirmat Seidler.

În noiembrie 2017, Frans Timmermans i-a recomandat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să consulte Comisia de la Veneţia privind modificarea legilor justiţiei, recomandarea fiind reluată pe 1 martie.

Liderii Camerelor şi ai majorităţii parlamentare au cerut un punct de vedere al Comisiilor juridice

×
Subiecte în articol: senat comisia de la venetia