x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Opoziţia cere decontul învestirii Guvernului Ungureanu

Opoziţia cere decontul învestirii Guvernului Ungureanu

de Gabriela Antoniu    |    20 Feb 2012   •   21:00
Opoziţia cere decontul învestirii Guvernului Ungureanu

Dupa contestatia depusa la Curtea Constitutionala privind investirea Guvernului Ungureanu, reprezentantii USL cer socoteala conducerii Camerei Deputatilor pentru banii publici cheltuiti de putere pentru a-si aduce parlamentarii din teritoriu la votul de investitura din 8 februa­rie.

Deputatul PNL Horea Uioreanu a cerut ieri conducerii Camerei Deputatilor sa precizeze cat a costat transportul spre Bucuresti din noaptea de 7/8 februarie, cu avionul sau elicopterul, al unor parlamentari PDL. Uioreanu a intrebat conducerea Camerei si de ce nu au fost informati despre aceasta oportunitate de plecare la Bucuresti si parlamentarii opozitiei, si cine a luat decizia inchirierii de avioane si elicoptere numai pentru parlamentarii PDL sau ai minoritatilor nationale. Uioreanu a solicitat informatii despre transportul parlamentarilor PDL din Tulcea, Constanta, Galati si Ialomita facut in noaptea de 7 spre 8 februarie.

Viceliderul grupului PNL Eugen Nicolaescu a declarat, la randul sau, ca PNL asteapta un raspuns, termenul pentru Secretariatul General fiind de doua saptamani. 'Asteptam sa vedem ce se intampla cu aceste decizii si aceste cheltuieli care, in opinia noastra, sunt total eronate', a spus Nicolaescu. El a aratat ca PNL doreste sa vada un document oficial, scris, un act care arata cine are raspunderea si sa si-o asume. Deputatul Nicolae Mircovici a precizat, dupa sedinta Biroului Permanent al Camerei, ca secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu, a aratat ca biletele de transport au fost decontate conform legii.

Tratatul de guvernanta fiscala, sustinut cu conditii
Pe de alta parte, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a declarat ieri ca liberalii sunt de acord ca premierul Mihai Razvan Ungureanu sa semneze tratatul de guvernanta fiscala, el precizand ca Executivul trebuie sa explice impactul semnarii acestui document asupra economiei romanesti. 'La BPC am discutat despre tratatul de guvernanta fiscala. A ramas sa mai avem o discutie si o intelegere cu colegii din PSD ca pozitia sa fie una comuna a USL.

De principiu, participam la acest tratat, adica admitem, acceptam ca Guvernul, prin primul-ministru Ungureanu, sa semneze acest tratat, insa credem ca ar fi necesar sa expliciteze in principal acest impact pe care il va avea asupra bugetului, fiscalitatii, economiei romanesti', a spus Rusanu. El a precizat ca nu a fost facuta, pana in acest moment, o ana­liza de impact privind conditiile prevazute in tratat, el aratand ca PNL a solicitat Guvernului sa elaboreze o astfel de analiza. 'Credem ca ar fi bine ca acest tratat, care are obligatii si drepturi pentru tarile membre ale Zonei Euro, dar numai obligatii pentru cei care nu sunt membri ai Zonei Euro, sa intre in aplicare in momentul in care Romania va adera la Zona Euro', a spus Rusanu.

Intrebat daca opozitia va semna protocolul de sustinere a acestui tratat, semnat deja de partidele din arcul guvernamental, Rusanu a spus ca acest protocol nu are nici o importanta politica, economica sau europeana. 'Tratatul se voteaza de catre Parlament si se da un mandat primului-ministru, iar primul-ministru este mandatat sa semneze acest tratat. La ora actuala exista o majoritate parlamentara care poate sa voteze acest mandat pentru primul-ministru, se voteaza cu majoritate simpla, asa cum s-a votat Guvernul', a spus Rusanu.

Protestul USL continua. Senatul este blocat
Vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, a mai spus ca 'nu are nici o legatura, nici o tangenta greva parlamentara cu ratificarea Tra­ta­tu­lui de guvernanta fiscala'. 'Pro­testul parlamentar continua', a spus Rusanu. De altfel, programul Senatului a fost modificat si in aceasta saptamana de catre Biroul Permanent, care a decis ieri sa mentina o singura sedinta de plen, din cauza absentei senatorilor opozitiei. Desi puterea dispune de 68 de senatori, care ar fi suficienti pentru intrunirea cvorumului, absenta lui Verestoy Attila, din cauze medicale, face improbabila desfasurarea sesiunii de vot.

'Opozitia, din pacate, ramane pe aceeasi decizie politica, de a nu participa la lucrarile de plen si la sedintele de comisii', a spus vicepresedintele Senatului Petru Filip, dupa sedinta Biroului Permanent, la care a luat parte, de la USL, Puiu Hasotti. Filip a mai spus ca blocarea in continuare a acti­vitatii Senatului va crea pro­bleme, 'cateva zeci bune' de proiecte de lege fiind pe ordinea de zi a comisiilor sau a plenului. Filip a mentionat ca o simpla discutie in Biroul Permanent cu liderii grupurilor opozitiei nu poate rezolva problema blocajului, fiind vorba despre o decizie politica la nivelul conducerii USL. Ieri, prima sedinta de plen a Senatului a fost suspendata din lipsa de cvorum.

'Sunt 63 in sala, desi sunt 73 de semnaturi, dar degeaba, nu avem incotro, suspendam sedinta', a anuntat presedintele Senatului, Vasile Blaga. La Camera, mai multi deputati PSD au semnat ieri listele de prezenta, cu mentiunea 'Protest parlamentar', iar unii dintre acestia au asistat la lucra­rile in plen de la balconul salii de sedinta, in timp ce, din partea PNL, sedinta era monitorizata, din sala, de viceliderul Eugen Nicolaescu. Deputatul PSD Rodica Nassar a declarat, dupa ce a semnat lista de prezenta cu formula 'Protest parlamentar', ca aceasta este o decizie a grupului parlamentar.

×