x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Opoziția, mai speriată de ieșirea de la guvernare a ALDE, decât PSD

Opoziția, mai speriată de ieșirea de la guvernare a ALDE, decât PSD

de Ion Alexandru    |    21 Aug 2019   •   08:40
Opoziția, mai speriată de ieșirea de la guvernare a ALDE, decât PSD
Sursa foto: Adrian Manolache

Începe să se devoaleze planul politic subteran al Opoziției, care are nevoie, cel puțin până la alegerile prezidențiale din această toamnă, de un guvern PSD-ALDE, de care să se folosească drept punte de atac în campanie. USR, PMP și un fost membru ALDE atacă partidul lui Călin Popescu Tăriceanu și pe acesta personal, după ce o ieșire de la guvernare și o iminentă rupere a Coaliției sunt mai mult decât previzibile.

 

Lucrurile par a fi tranșate în cazul viitorului Coaliției de guvernare, PSD pregătindu-se, în această perioadă, de ieșirea ALDE de la guvernare. Surse politice precizează că Viorica Dăncilă a demarat deja negocieri pentru formarea unei majorități atipice, pentru a menține în funcție Executivul până în luna decembrie. Ruperea alianței, care, la acest moment, mai are o majoritate în Parlament de doar patru voturi, este mai mult decât previzibilă. De altfel, această aritmetică parlamentară reprezintă, conform acestor surse, și argumentul invocat de Dăncilă pentru a nu purcede la o restructurare a Guvernului, așa cum solicită ALDE.

În acest moment, PSD speră doar că ALDE nu va face pasul ieșririi de la guvernare, însă nu este singura grupare care speră același lucru. Însă, dacă totuși Călin Popescu Tăriceanu va lua această decizie, PSD va purta negocieri cu membri ALDE, dar și ai PNL, pentru obținerea voturilor necesare menținerii Guvernului Dăncilă. Ba, mai mult, deși Dăncilă a precizat public că exclude orice conlucrare cu Pro România, voci din PSD acreditează, în continuare, o posibilă alianță cu partidul lui Victor Ponta.

 

USR bagă capul în poză

 

În acest timp. ALDE este supusă unor atacuri fără precedent din partea Opoziției. USR susţine, oficial, că “Degeaba încearcă liderii ALDE să pozeze acum în reformatorii instituţiilor statului, în politicienii care pledează pentru un program de guvernare realist şi o echipă guvernamentală restructurată pe criterii de competenţă. (...) ALDE este, în egală măsură, răspunzătoare pentru guvernarea incompetentă şi coruptă din ultimii doi ani şi jumătate, iar românii nu pot fi păcăliţi cu scenete ieftine şi ultimatumuri golite de sens!”, se arată într-o postare a USR de pe Facebook. În același document, se mai arată că “Tăriceanu şi colegii săi din ALDE sunt cei care au implementat un program populist şi au distrus sistemul din justiţie”.

 

Băsiștii îi țin isonul

 

Nici liderul PMP, Eugen Tomac, nu s-a lăsat mai prejos. Acesta a precizat, ieri, că nu crede că ALDE va părăsi guvernarea. “Un partid cu 4%, cât a obţinut la ultimele alegeri, nu-şi permite să plece în acest moment de la guvernare, dintr-un motiv foarte simplu, pentru că oricum în interiorul lor majoritatea optează pentru rămânerea la guvernare, în condiţiile în care ALDE a decontat tot ceea ce politic a reuşit să «implementeze» împreună cu PSD în ultimii ani. Deci ALDE nu are nicio perspectivă în afara guvernării”, a declarat Eugen Tomac.

Toate aceste luări de poziție demonstrează că, în fapt, nimeni din Opoziție nu-și dorește ca PSD să plece, în acest moment, de la Palatul Victoria. Calculul este unul simplu și ține strict de campania electorală pentru alegerile prezidențiale. USR a arătat, deja, că nu dorește să intre la guvernare și în niciun caz nu alături de PNL, iar Klaus Iohannis are nevoie de PSD la guvernare, pentru a-și consolida, în campania electorală, mesajul anti-“Ciuma Roșie”.

 

 

 

×