x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Opoziţia n-a putut tăia Guvernul „hemoroid”

Opoziţia n-a putut tăia Guvernul „hemoroid”

de Monica Iordache Apostol    |    20 Dec 2010   •   09:29
Opoziţia n-a putut tăia Guvernul „hemoroid”
Sursa foto: Bogdan Iurascu /Jurnalul National

143433-dm-dma-4039.jpgGuvernul hemoroid, Guvernul furuncul, Guvernul măsea stricată. Dezbaterea moţiunii de cenzură împotriva Legii de salarizare a bugetarilor în 2011 s-a încheiat apoteo­tic, luni în Parlament, cu aceste formule de „alint” emise de deputatul PNL Ludovic Orban la adresa Guvernului Boc. Evocarea unor dureri supărătoare în diferite părţi ale corpului n-a fost însă în măsură să convingă suficienţi parlamentari să voteze moţiunea Opoziţiei, intitulată „Legea privind salarizarea în anul 2011 – ultima ţeapă trasă românilor de guvernarea Băsescu-Udrea-Boc”, astfel încât să fie adoptată şi guvernul să fie demis.

Moţiunea a întrunit doar 190 de voturi favorabile, venite din rândurile PSD şi PNL, şi un singur vot împotrivă, de la pedelistul Daniel Oajdea, ceilalţi membri ai coaliţiei de guvernare (PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile) abţinându-se de la vot. Premierul Emil Boc s-a lăudat că prin Legea salarizării în anul 2011 bugetarii vor recupera 11% din ceea ce au pierdut la salarii anul acesta şi a acuzat Opoziţia că se opune „la această politică”. Şi Opoziţia s-a opus cum a putut. Prin discursuri. Deputatul PSD Dan Mircea Popescu a susţinut că actul normativ nu sti­mulează calitatea şi nici performanţa muncii şi a respins afirmaţiile că România ar fi stat asistenţial, iar de­putatul PNL Victor Dobre l-a acuzat pe Emil Boc că se foloseşte de minciună pentru a incrimina opoziţia.

Dezbaterile au mers în crescendo, spre final deputatul PSD Adrian Solomon comparându-l pe Emil Boc cu Hitler. Solomon a citat din discursurile lui Hitler din 1933, în care dictatorul acuza partidele democratice că au ruinat Germania şi promitea că guvernul său „doreşte să pornească la treabă şi o va face”. „Primul ministru acceptă astfel de sfaturi de la nişte nazişti îmbrăcaţi în portocaliu”, a plusat Solomon, trecâd apoi la altă comparaţie. „Boc nu mai poate fi comparat cu Lăcustă Vodă pentru că nefericitul domnitor n-a reuşit să învingă pe nimeni, nici măcar lăcustele, în timp ce Boc i-a învins pe toţi: bugetari, pensionari, mame şi bebeluşi”, a încheiat Solomon.

Deputatul PNL Ludovic Orban s-a întrebat ce face un om atunci când îl doare o măsea, i-a apărut un furuncul pe faţă sau are hemoroizi. „Îşi scoate măseaua, îşi operează furunculul şi îşi taie hemoroizii. Dacă vreţi să trăiţi cu o durere permanentă, ţineţi-vă în corp măseaua, furunculul şi hemoroizii”, i-a îndemnat Orban pe parlamentarii Puterii. Pentru aceştia n-a fost însă prea greu să-şi păstreze guvernul, întrucât la vot moţiunea de cenzură n-a obţinut decât 190 de voturi, aşa că Legea de salarizare a bugetarilor în 2011 se poate consi­dera adoptată. PSD a anunţat însă că va ataca legea la Curtea Cons­tituţională. Parlamentarii mai au de dezbătut şi votat o moţiune de cenzură joi, depusă în urma angajării răspunderii Guvernului şi pe Legea cadru a salarizării bugetarilor, moţiune al cărei text a fost citit luni în plenul comun al Parlamentului.



×