x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Opoziţia unită, atuul împotriva PD-L

Opoziţia unită, atuul împotriva PD-L

de Aniela Nine    |    12 Mar 2010   •   00:00
Opoziţia unită, atuul împotriva PD-L
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Este cel mai tânăr preşedinte de partid şi de aceea spune că e normal să se mai consulte cu cel care a fondat partidul pe care acum el îl conduce. Vrea să strângă legăturile cu filialele partidului, şi pentru asta face săptămânal un fel de navetă între Bucureşti şi teritoriu. Susţine ideea unei opoziţii unite pentru a contracara monopolul PD-L şi spune că singurele persoane care l-ar putea vreodată şantaja sunt cei doi copii ai săi, cărora nu le poate refuza nimic. Preşedintele PC, Daniel Constantin, a acordat un interviu Jurnalului Naţional.

 

● Jurnalul Naţional: Domnule Constantin, de ce v-aţi dorit şefia PC?

Daniel Constantin: Dacă vă gândiţi la sistemul românesc, cu toate lipsurile şi prejudecăţile lui, o să vă daţi seama de ce am ales să candidez pentru funcţia de preşedinte. Acum, tinerii sunt blocaţi în carierele lor. Nu pot ocupa decât anumite funcţii, restul le devine accesibil doar dacă se înscriu într-un partid politic. Eu vreau să schimb asta. Trebuie să punem accent pe competenţă, şi nu pe culoarea politică.

 

● Spuneţi că vă propuneţi eliminarea politizării funcţiilor de conducere din instituţiile publice? Are PC vreo intenţie legislativă în acest sens?

Ne dorim depolitizarea serviciilor publice din România şi ne vom lupta ca funcţiile de conducere să fie ocupate de tineri profesionişti. Nu e nevoie de o nouă intenţie legislativă. Este suficient să ne întoarcem la Legea 188/1999 cum a fost ea aprobată de Parlament. I-au fost aduse tot felul de modificări de Guvernul Boc atât în 2009, cât şi în 2010, printr-o serie de ordonanţe care au fost declarate neconstituţionale.

 

● De când îl cunoaşteţi pe domnul Dan Voiculescu? Dumnealui v-a propus să candidaţi la preşedinţia PC?

Pe domnul Voiculescu îl cunosc de la întâlnirile publice pe care le făcea în 2006 pe diverse teme de interes naţional. Cred că m-am înscris în partid după prima masă rotundă de acest fel. Propunerea de a candida nu a venit prima oară de la el, dar am fost bucuros să văd că, atunci când s-a lansat ideea, i s-a părut că aş fi un candidat potrivit.

 

"Nu vreau să fiu alături de oameni o dată la patru ani"

● Care sunt planurile dvs. cu acest partid?

Partidul Conservator a început un program amplu de reformare şi de repornire a motoarelor. Avem o agendă de deplasări în teritoriu. Suntem într-un proces de reorganizare internă, dar şi de repoziţionare faţă de electorat, care s-a săturat de scandalurile nesfârşite şi vrea un mesaj serios şi aplicat pe problemele reale ale românilor. PC va deveni în 2012 un partid al primarilor şi al aleşilor locali. Abia apoi vom vedea care va fi strategia pentru parlamentare.

 

● Vorbiţi despre deplasările în filiale. De ce aceste deplasări şi ce mesaj transmiteţi organizaţiilor?

Alegerile locale şi parlamentare sunt o dată la patru ani. Organizaţiile locale ale partidelor, primăriile şi prefecturile primesc atenţia liderilor de la Bucureşti tot o dată la patru ani şi întotdeauna întâlnirile au loc în scop electoral. Eu îmi propun să merg în teritoriu timp de patru ani, săptămână de săptămână, şi să caut soluţii la problemele cu care se confruntă comunităţile locale. Nu promovez genul de politică în care, în preajma alegerilor, partidul îşi ademeneşte electoratul cu găleţi, orez, ulei sau chiar bani. Vreau să fiu alături de oameni în fiecare zi, şi nu o dată la patru ani.

 

● La consiliul care a precedat congresul au existat voci din filiale nemulţumite de colaborarea cu PSD. Ce se va întâmpla cu alianţa cu PSD? Şi ce veţi face la alegerile din 2012?

Alianţa cu PSD funcţionează bine la nivel parlamentar, aşa cum este şi stipulat în documentele noastre. La nivel local, filialele au libertatea de a se pregăti pentru alegerile locale cum vor considera mai bine, pentru că a fost clar de la bun început că PC va candida pe liste separate pentru locale.

Este timpul ca Partidul Conservator să meargă pe picioarele sale, mai ales când alianţa cu PSD funcţionează doar la nivel parlamentar. Vrem ca la alegerile locale din 2012 să scoatem în faţă oameni care nu au avut legătură cu politica, dar care sunt specialişti. Asta reiese şi din sloganul nostru: "Înscrie-te! Schimbarea începe acum!". Trebuie însă să avem o opoziţie unită la nivel central şi parlamentar, pentru a opri abuzurile actualei puteri.

 

● Vorbind de opoziţie, care este relaţia cu PNL? Spuneaţi că vreţi să aveţi discuţii şi cu liderul, Crin Antonescu. Ce propuneri concrete aveţi pentru PNL?

Crin Antonescu a înţeles că valorile liberale şi cele conservatoare se înrudesc într-un mod fericit. Avem, aşadar, pe de o parte, anumite valori precum tradiţia, familia, identitatea naţională sau biserica, pe care le putem proteja şi apăra împreună. Pe de altă parte, oferta noastră pentru PNL este aceeaşi ca şi pentru PSD: numai strângând rândurile în faţa derapajelor anticonstituţionale şi chiar dictatoriale ale PD-L putem păstra România pe linia de plutire şi salva democraţia în această ţară.

 

● Mircea Geoană vorbea de ideea unei alianţe politice PSD, PC şi PNL la alegerile parlamentare din 2012, pentru ca astfel să se obţină o majoritate de peste 50%, care să îl oblige pe Traian Băsescu să desemneze un premier al acestor partide. Ideea opoziţiei unite a fost lansată în premieră de Dan Voiculescu. Are şanse de reuşită?

Este o idee asupra căreia trebuie să reflectăm foarte mult. Nu putem ţine piept democrat-liberalilor decât împreună. PD-L este un partid care vrea monopolul cu orice preţ. Are preşedinţia României, are şefia Camerei Deputaţilor, Guvernul este tot portocaliu şi acum vor şi şefia Senatului. Suntem trei partide în opoziţie şi trebuie să ne folosim de acest lucru ca de un atu. Sprijinul pe care atât PSD, cât şi PNL au anunţat că ni-l vor acorda pentru alegerile din colegiul 19 este un semn clar că opoziţia poate fi unită.

 

"Băsescu s-a folosit de moguli pentru a-i păcăli pe români"

● Cât de interesat sunteţi şi de un dialog cu PD-L?

Suntem un partid care promovează dialogul, dar, de asemenea, suntem un partid care acum este în opoziţie. Într-o ţară democratică, puterea se mai aşază la masa discuţiilor cu opoziţia.

Cred în proiectul unei opoziţii unite şi vreau să-l realizez împreună cu colegii mei din PSD şi PNL.

 

● Relaţia PC - Traian Băsescu a fost una conflictuală, având în vedere atacurile repetate ale şefului statului la adresa "mogulului" Voiculescu. Cum veţi aborda dvs. această relaţie?

Cred că problema lui Traian Băsescu nu a fost Dan Voiculescu. Traian Băsescu i-a exploatat mediatic pe "moguli", i-a "demonizat" fără să dea nici o explicaţie. S-a folosit de ei pentru a-i păcăli pe români, fără a le uşura viaţa de zi cu zi. Nu s-a dat înapoi de la nici un mijloc josnic pentru a pune mâna pe putere. Dar văd că nu a avut şi nici nu are soluţii anticriză.

 

● Spre deosebire de toţi ceilalţi şefi de partide, nu sunteţi parlamentar. Nu aţi vrut să candidaţi nici la alegerile parţiale din colegiul 19. Nu credeţi că absenţa din Parlament este un dezavantaj pentru un preşedinte de partid?

Avem colegi deputaţi foarte bine pregătiţi, aşa că am preferat să-i susţin pe ei. În felul acesta am timpul necesar să mă deplasez în teritoriu, aşa cum am anunţat la congres. Dacă promit, mă ţin de cuvânt! Credeţi că electoratul, în vreme de criză, are nevoie de încă un deputat care să absenteze de la lucrările Parlamentului, pentru că este mai mult plecat pentru a se consulta cu cetăţenii?

 

● În politică s-a încercat de multe ori reducerea vocilor din opoziţie la tăcere cu dosare penale şi nu numai. Sunteţi şantajabil, domnule Constantin?

Da, de Patricia şi Nicholas, cei doi copii ai mei. Sunt singurii care mă pot şantaja, pentru că doar lor nu le pot rezista. În rest, nu există nici o persoană sau vreo instituţie care să-mi poată reproşa ceva vizavi de activitatea mea profesională de până acum.

 

● Mai aveţi timp să scrieţi pe blog sau apelaţi şi la ajutoare?

Păi avea rost să lansez un blog dacă nu aveam de gând să scriu în el? Nu de alta, dar trebuie să fac faţă unor bloggeri deja celebri, ca, de exemplu, Adrian Năstase şi Dan Voiculescu.

 

● De câte ori pe săptămână vă sună sau îl sunaţi pe Dan Voiculescu? Cât de des vă consultaţi?

Sunt cel mai tânăr preşedinte de partid, şi asta înseamnă că am nevoie de sfatul colegilor cu experienţă. Mă consult cu domnul Dan Voiculescu, dar preşedintele fondator al partidului a ales să fie activ în Parlament, nu la partid. Chiar dacă vă vine greu a crede, mi-a lăsat mie mână liberă atât în declaraţii, cât şi în alegerea echipei cu care voi lucra.

 

● Spuneţi-mi trei cuvinte care îl definesc pe Daniel Constantin.

Schimbarea începe acum!

×