x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Opoziţia vrea reducerea TVA la alimentele de bază

Opoziţia vrea reducerea TVA la alimentele de bază

de Aniela Nine    |    12 Aug 2010   •   00:00
Opoziţia vrea reducerea TVA la alimentele de bază
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Profitând de sesiunea extraordinară şi de faptul că au reuşit să impună pe ordinea de zi un act normativ foarte important, ordonanţa de urgenţă care a stabilit creşterea TVA (OUG 58/2010), opoziţia va încerca să impună o modificare de substanţă la discutarea ordonanţei mai întâi în comisii şi apoi în plen: scăderea TVA la anumite produse alimentare, considerate produse de bază. OUG 58/2010 va fi discutată mai întâi în Senat, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, ne-a declarat ieri că iniţiativa de reducere a TVA la 5% la alimentele de bază este un proiect mai vechi al conservatorilor şi că, la discutarea OUG 58 privind creşterea TVA, vor depune amendamente pentru scăderea acestei taxe la alimentele de bază.

Despre o astfel de iniţiativă de reducere a TVA a vorbit de altfel şi preşedintele PSD, Victor Ponta, care a precizat că partidul va iniţia un astfel de amendament. Ponta a spus luni că, la dezbaterea acestei ordonanţe, dar şi a celor privind descentralizarea spitalelor şi finanţele locale, PSD va încerca să aducă modificări, astfel încât "aberaţiile (...), atât cele referitoare la spitale, cât şi cele referitoare la administraţia locală, să poată fi corectate, chiar dacă Guvernul Boc n-a fost în stare să adopte nişte norme şi nişte reguli măcar aplicabile, dacă nu neapărat inteligente".

Liderul PSD a subliniat, în ceea ce priveşte modificarea TVA, că partidul îşi doreşte ca taxa pentru alimentele de bază şi pentru energie să fie de 5%. "Este imposibil pentru un om normal să înţeleagă ce mai face Guvernul, care măreşte TVA, iar preşedintele spune că se reduce. Şi atunci, această incompetenţă evidentă şi această cacofonie îngrozitoare între preşedinte şi Guvern va fi greu s-o lămurim noi, cei din opoziţie. Măcar în Parlament vom şti foarte clar ce susţine Guvernul", a adăugat liderul PSD.

Ieri, deputatul PSD Cătălin Nechifor, membru în Comisia de buget-finanţe a deputaţilor, a dat asigurări că şi în această Cameră se vor face amendamente pentru impunerea TVA de 5% la alimentele de bază. Nechifor a spus că, din cauza creşterii TVA de la 19% la 24%, produsele alimentare s-au scumpit cu peste 7%, în timp ce produsele de sezon s-au scumpit cu peste 10%. În aceste condiţii, a adăugat Nechifor, pentru a veni în sprijinul populaţiei, PSD va propune ca la dezbaterea OUG privind majorarea TVA să se stabilească TVA mai mică pentru produsele alimentare de bază.

El a spus că propunerea pentru TVA pentru alimentele de bază este de 5%, dar că este necesară o consultare. Şi liberalii s-au arătat dispuşi să susţină anumite reduceri ale TVA, dar acestea sunt cuprinse în două iniţiative legislative ale PNL. "Am introdus la Camera Deputaţilor pe ordinea de zi două proiecte, cel privind combaterea evaziunii fiscale şi cel pentru relaxare fiscală, pornind de la abrogarea impozitului forfetar, scăderea TVA în unele domenii, precum construcţiile şi altele", anunţa luni liberalul Crin Antonescu.

×
Subiecte în articol: politic