x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Oprescu, favorit pe toată linia

Oprescu, favorit pe toată linia

de Aniela Nine    |    26 Mai 2008   •   00:00
Oprescu, favorit pe toată linia

CURS ŞI CCSB ● Sondajele arată că Primăria Capitalei va fi cîştigată în turul doi
Independentul Sorin Oprescu este dat cîştigator la Primăria Capitalei de două sondaje, realizate de CURS şi CCSB, primul fiind comandat chiar de candidat. PD-L ia mare parte a locurilor din Consiliul General în ambele estimări, dar trebuie să coabiteze cu PSD pentru a alcătui majoritatea.



CURS ŞI CCSB ● Sondajele arată că Primăria Capitalei va fi cîştigată în turul doi
Independentul Sorin Oprescu este dat cîştigator la Primăria Capitalei de două sondaje, realizate de CURS şi CCSB, primul fiind comandat chiar de candidat. PD-L ia mare parte a locurilor din Consiliul General în ambele estimări, dar trebuie să coabiteze cu PSD pentru a alcătui majoritatea.

Două sondaje, unul CURS şi celălalt realizat de CCSB, îl indică pe Sorin Oprescu ca fiind candidatul favorit al bucureştenilor pentru Primăria Capitalei. Totuşi, conform estimărilor din sondaje, Oprescu nu va reuşi să obţină majoritatea necesară din primul tur, astfel că bătălia se va decide în turul al doilea, unde l-ar întîlni pe Vasile Blaga. În estimarea făcută de CURS, 23% dintre subiecţii intervievaţi se declară foarte interesaţi de alegerile de la 1 iunie, 54% ­ interesaţi, 16% ­ puţin interesaţi, iar 5% ­ foarte puţin sau deloc interesaţi. În schimb 2% nu ştiu/ nu răspund.  


OPŢIUNI. Dintre toţi cei care au o opţiune clară, 36% declară că i-ar acorda votul lor pentru Primăria Capitalei independentului Sorin Oprescu, în timp ce pentru următorul clasat, Vasile Blaga (PD-L), ar vota 27% din subiecţi. Al treilea loc în opţiunea de vot îi revine pesedistului Cristian Diaconescu, cu 14%, urmat la mică diferenţă de liberalul Ludovic Orban, cu 12%. Restul candidaţilor au fost creditaţi cu mai puţin de 10% fiecare: Cozmin Guşă (PIN) ­ 5%, Daniel Fuciu (PNG) ­ 2%, Aurelian Pavelescu (PNŢCD) ­ 1%, Codrin Ştefănescu (PC) ­ 1%, Verginia Vedinaş (PRM) ­ 1%, iar un oricare alt posibil candidat ­ tot 1%. La această întrebare, 84% din intervievaţi au exprimat o opţiune de vot, în timp ce 16% sînt nehotărîţi sau nu răspund. De altfel, cerindu-li-se să facă un pronostic privind cîştigătorul Primăriei Generale, 40% din subiecţi l-au indicat tot pe Oprescu, iar 31% ­ pe Vasile Blaga. Situaţia se răstoarnă însă cînd vine vorba despre locurile din Consiliul General. PD-L este formaţiunea preferată de bucureşteni, 38% din subiecţi declarînd că i-ar acorda votul pentru consiliu. Pe locurile următoare votanţii chestionaţi plasează PSD, cu 28%, PNL, cu 15%, PIN, cu 5%, PNG, tot cu 5%, PRM, cu 3%, PC, cu 2%, PNŢCD, cu 1%, şi PER, tot cu 1%. La această întrebare au exprimat o opţiune de vot doar 76%, în timp ce 24% sînt nehotărîţi sau nu răspund.


 
Sondaj CURS click pe imagine
format pdf
SPRE TURUL DOI. Sondajul realizat de CURS a verificat opţiunea de vot a bucureştenilor şi pentru turul doi al alegerilor, avînd în vedere că primul clasat, Sorin Oprescu, nu a fost creditat cu peste 50% la prima întrebare. Ca atare, s-au analizat variantele de tur doi ale primilor cinci clasaţi. Astfel, Blaga i-ar învinge într-un posibil tur al doilea pe Cristian Diaconescu, scorul fiind de 57% ­ 43%, pe Ludovic Orban (59% ­ 41%) şi respectiv pe Cozmin Guşă (65% ­ 35%). Candidatul susţinut de PSD, Cristian Diaconescu, ar reuşi în turul al doilea să-l învingă doar pe reprezentantul liberalilor, Ludovic Orban, cu un scor de 53% ­ 47%. Independentul Sorin Oprescu i-ar învinge fără probleme în turul doi pe fostul său coleg de partid Cristian Diaconescu (60% ­ 40%), pe liberalul Ludovic Orban (61% ­ 39%) şi, respectiv, pe Cozmin Guşă (61% ­ 39%).

Marea finală ar fi dată însă, conform CURS, între Sorin Oprescu şi Vasile Blaga, cîştigătorul, cu 54% din opţiunea de vot, fiind independentul Oprescu. Pentru Blaga în această variantă a turului doi ar vota 46% din subiecţi. La această întrebare însă, doar 68% din intervievaţi şi-au exprimat intenţia de vot, restul, de 32%, declarînd că nu ar mai vota sau nu au vrut să răspundă. Sondajul CURS a fost realizat la comanda lui Sorin Oprescu, în perioada 15-18 mai a.c., pe un eşantion de 729 de votanţi declaraţi, iar marja de eroare este +/ - 3,6%.



 
Sondaj CCSB click pe imagine
format pdf
CCSB. Şi în sondajul realizat de CCSB este dat cîştigător al Primăriei Sorin Oprescu, cu 36%, urmat de Vasile Blaga, cu 27%, Ludovic Orban, cu 13%, Cristian Diaconecu, cu 11%, Cozmin Guşă, cu 7%, Daniel Fuciu, 2%, Aurelian Pavelescu, 2%, Codrin Ştefănescu 1%, Verginia Vedinaş, 1%. Lucrurile stau aproximativ la fel ca în sondajul anterior şi în privinţa Consiliului General, unde PD-L ar primi 40% din voturi, urmat de PSD, cu 26%, PNL, cu 15%, PNG, cu 6%, PRM, cu 4%, PIN, cu 3%, PC, cu 2%, PNŢCD şi UDMR, cîte 1% fiecare. Sondajul CCSB a fost realizat în perioada 15-20 mai pe un eşantion de 3.122 de persoane, prin interviuri telefonice, dar rezultatele sînt calculate pe eşantion de 1.700 de persoane care au declarat că ar merge sigur la vot. Marja de eroare este de +/- 2,6% pentru întreaga populaţie. (Sondajele integral pe www.jurnalul.ro)


Sectoare

Sondajul CCSB a măsurat intenţia de vot şi la primăriile de sectoare. Comparativ cu situaţia actuală, singura schimbare estimată este la Sectorul 4, unde candidatul PC, Cristian Piedone, ar cîştiga primăria cu 48% din intenţia de vot, detronîdu-l astfel pe actualul primar, Inimăroiu, şi el candidat. La Sectorul 1, Andrei Chiliman (PNL) ar cîştiga cu 39% din intenţia de vot faţă de următorul clasat, Răzvan Murgeanu (PD-L), cu 34%; Neculai Onţanu (PSD) la Sectorul 2 ar obţine primăria din primul tur, cu 68%; şi la Sectorul 3, Liviu Negoiţă (PD-L) ar cîştiga din primul tur, cu 85%. Marian Vanghelie (PSD) ar obţine la Sectorul 5 doar 48% din intenţia de vot, faţă de următorul clasat, Sebastian Bodu, cu 33%. La Sectorul 6, Cristian Poteraş ar cîştiga cu 53% din primul tur.




×