x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică OPŢIUNI LA PREZIDENŢIALE / Candidat unic sau un alt Obama

OPŢIUNI LA PREZIDENŢIALE / Candidat unic sau un alt Obama

de Gabriela Antoniu    |    03 Feb 2009   •   00:00
OPŢIUNI LA PREZIDENŢIALE / Candidat unic sau un alt Obama

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu exclude posibilitatea apariţiei unei formule care să implice un candidat unic al coaliţiei guvernamentale, la alegerile prezidenţiale, el arătând, totodată, că există, în egală măsură, şi posibilitatea să apară "un alt Obama". Fostul premier Tăriceanu nu zice nici nu, nici da.



Un raport asupra alegerilor parlamentare din 2008, realizat de Fundaţia Institutul "Ovidiu Şincai" (FISD) arată că partidele politice ar trebui să sprijine, la alegerile prezidenţiale din toamna lui 2009, un candidat unic, care să aibă o anumită neutralitate faţă de actualele structuri de putere, în contextul în care ultimele evoluţii politice arată o consolidare a "neocezarismului" lui Traian Băsescu. Întrebat dacă PSD va avea un candidat propriu sau va rămâne blocat în desemnarea unui candidat la alegerile prezidenţiale, din cauza apartenenţei la coaliţia guvernamentală, Iliescu a precizat: "Sunt şi asemenea consideraţiuni. Am văzut şi noi un studiu – încă nu l-a primit, ca să vorbim mai atent, toate consideraţiile lor. S-ar putea să apară şi asemenea formule, un candidat unic, nu ştiu. Deocamdată, PSD are potenţialul uman suficient ca să-şi gândească un candidat. Aia va fi o fază următoare (în ceea ce priveşte candidatul unic al coaliţiei guvernamentale, n.r.) care, eventual, în anumite condiţiuni, să profileze un candidat unic". Întrebat dacă Oprescu ar constitui o soluţie în această situaţie, Iliescu a precizat că "totul este posibil", iar întrebat dacă l-ar susţine pe Oprescu în cursa pentru prezidenţiale, preşedintele de onoare al PSD a evitat un răspuns tranşant. "Nu mă hazardez acum în nici un fel de consideraţiuni. Trebuie să vedem gospodăreşte, atent, liniştit. Graba strică treaba", a adăugat Iliescu. El a arătat că există în interiorul PSD şi propunerea de a se începe, până la Congres, o cursă internă, similară celei desfăşurate la americani. "Pot să apară şi surprize, cum a apărut Obama la americani. Cine gândea de Obama, măcar, cu un an înainte. Nici nu-i trecea prin cap cuiva, şi până la urmă, iată, a răsărit", a spus Iliescu.

TĂRICEANU VREA EVALUĂRI

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la rândul său că propunerea privind candidatul unic împotriva lui Traian Băsescu "trebuie supusă unei atente evaluări", personal considerând că "interesul PNL este să-şi prezinte un candidat propriu, care să poată să susţină valorile, ideile şi principiile liberale, pe baza căreia România să-şi prezinte o altă faţă, un regim care să fie cu adevărat democratic". El a menţionat că alegerile prezidenţiale sunt "un proiect politic prea important referitor la modul în care va trebui să evolueze România de mâine", în aşa fel încât şi liberalii să îşi permită să nu aibe "un candidat propriu la prezidenţiale". Întrebat dacă este interesat de o candidatură la prezidenţiale, liderul PNL a menţionat că este un pic cam devreme pentru acest lucru, dar că în calitate de preşedinte al partidului trebuie să aibă în vedere inclusiv această opţiune.

×
Subiecte în articol: politic unic candidat prezidentiale preziden