x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: Am decis să înăsprim pedepsele, pentru a-i sancționa pe cei care nu înțeleg să respecte măsurile

Orban: Am decis să înăsprim pedepsele, pentru a-i sancționa pe cei care nu înțeleg să respecte măsurile

19 Mar 2020   •   10:53
Orban: Am decis să înăsprim pedepsele, pentru a-i sancționa pe cei care nu înțeleg să respecte măsurile

Premierul Ludovic Orban a anunțat, în contextul pandemiei de coronavirus, înăsprirea pedepselor pentru fals în declarații și introducerea în Codul Penal a unei noi infracțiuni: omisiunea de a da date.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că Guvernul a decis modificarea Codului Penal privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei.

Astfel, Guvernul a decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitor la pandemie.

„Cine nu respectă carantina sau izolarea trebuie să știe că i se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetățeni iresponsabili care sunt în situația de a fi izolați sau în carantină să nu respecte aceste decizii, să umble liber și să riște să îi îmbolnăvească pe cetațenii români”, a declarat Orban.

De asemenea, premierul a anunțat o nouă infracțiune: omisiunea de a da date.

Potrivit lui Orban, în cazul în care în cursul unei anchete epidemiologice cineva nu dă informații complete referitoare cu persoanele cu care a intrat în contact se consideră omisiune și inclusiv în această situație se poate constitui dosar penal.

„Știu că cea mai mare parte a românilor care trec prin această perioadă grea respectă legea, tocmai din acest motiv am decis să înăsprim pedepsele, pentru a-i sancționa pe cei care nu înțeleg să respecte măsurile”, a spus premierul.

 

Pedepsele ajung până la 12 ani de închisoare

Guvernul României a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă privind majorarea pedepselor pentru cei care nu respectă regulile de carantină în contextul epidemiei de coronavirus. Astfel, cei care nu ţin cont de aceste măsuri pot primi o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani de închisoare.

În acelaşi timp, pedepsele ajung până la 12 ani de închisoare dacă regulile nu sunt respectate iar boala care este transmisă către altor persoane provoacă decesul acestora. Dacă cei care răspândesc boala ştiu că sunt bolnavi şi provoacă moartea unui alt cetăţean, atunci pedeapsa ajunge până la 15 ani de închisoare.

Modificările adoptate presupun pedepse de până la 5 ani pentru cei care nu declară corect ţara din care au ajuns la frontiera României. Dacă o persoană nu le spune autorităţilor dacă a intrat în contact cu un caz confirmat de coronavirus, riscă amenzi penale sau chiar pedepse de până la 3 ani de închisoare .

 

Sursa: Mediafax

×