x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: Audierea lui Toader şi Dan în PE a arătat imensa problemă de credibilitate pe care o are Guvernul

Orban: Audierea lui Toader şi Dan în PE a arătat imensa problemă de credibilitate pe care o are Guvernul

23 Ian 2019   •   14:09
Orban: Audierea lui Toader şi Dan în PE a arătat imensa problemă de credibilitate pe care o are Guvernul

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, critică prestaţia din Parlamentul European a miniştrilor de Interne şi Justiţiei, Carmen Dan, respectiv Tudorel Toader, afirmând că declaraţiile acestora au făcut de râs România.

"Tudorel Toader şi Carmen Dan au făcut de râs România în Parlamentul European, având o prestaţie în băşcălie. (...) Audierea celor doi miniştri a arătat imensa problemă de credibilitate pe care o are actualul Guvern la nivelul Uniunii Europene", spune Orban într-un comunicat.

El arată că Tudorel Toader a refuzat să-şi ia angajamentul de a nu iniţia alte modificări asupra legislaţiei din domeniul Justiţiei şi din domeniul penal fără a avea în prealabil avizul Comisiei de la Veneţia, după ce i s-a solicitat în mod expres acest lucru. De asemenea, Orban precizează că ministrul Justiţiei nu a explicat în niciun fel poziţia sa asupra Raportului MCV, preferând în schimb să "mintă" asupra implementării recomandărilor Comisiei de la Veneţia în legislaţia românească.

"Prestaţia de astăzi a ministrului Justiţiei va produce grave prejudicii României la nivelul Uniunii Europene, care vor fi cu atât mai mari în condiţiile deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE", afirmă preşedintele PNL.

Ludovic Orban critică şi declaraţiile ministrului de Interne referitoare la aderarea la spaţiul Schengen.

"Carmen Dan a anunţat, în mod halucinant, că România refuză să facă următorii paşi pentru aderarea la Spaţiul Schengen, respectiv de a cere evaluarea privind corectitudinea aplicării aquis-ului comunitar. Practic, Guvernul României anunţă de la sine putere blocarea procesului de aderare la Schengen, 'în acest moment sau pe viitor'. Pentru ca impostura şi ipocrizia să fie deplină, ministrul de Interne a susţinut că România îşi propune ridicarea MCV, în vreme ce ministrul Justiţiei nu a suflat o vorbă, aceasta în condiţiile în care Guvernul şi majoritatea PSD-ALDE nu doar că nu au respectat niciuna dintre recomandările ultimului Raport MCV, dar au acţionat vădit exact împotriva acestora!", subliniază liderul liberalilor.

El arată că "singura cale pe care România trebuie să o urmeze pentru a fi respectată în Uniunea Europeană, pentru a putea ridica Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi pentru a adera la Spaţiul Schengen este aceea ca aceşti politruci care sunt trimişi să reprezinte ţara la Bruxelles să înţeleagă că nu pot minţi oficialii europeni şi trebuie să respecte întocmai şi în totalitate recomandările Comisiei de la Veneţia, ale Comisiei Europene prin Raportul MCV şi ale Parlamentului European din Rezoluţia adoptată în noiembrie 2018".

"În caz contrar, România va deveni tot mai marginalizată în Uniunea Europeană şi va fi privată de şansa de a fructifica beneficiile apartenenţei la UE, cu riscul de a-i fi blocate sau reduse fonduri necesare dezvoltării şi echilibrării bunăstării la nivelul celorlalte statelor membre", conchide Ludovic Orban. AGERPRES

×
Subiecte în articol: ludovic orban