x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban cere să nu se mai cumuleze salariul cu pensia

Orban cere să nu se mai cumuleze salariul cu pensia

de L. Budin    |    09 Dec 2019   •   08:17
Orban cere să nu se mai cumuleze salariul cu pensia

Prezent ieri la ceremonia de preluare a mandatului de prefect al judeţului Ilfov, premierul Ludovic Orban a făcut o serie de declaraţii privind cumulul pensiei cu salariul şi referitor la îngheţarea indemnizaţiilor celor care ocupă funcţii de demnitate publică.

 

Ludovic Orban a declarat că nu e normal ca persoanele care încasează pensie să beneficieze şi de un venit din sectorul public. Orban s-a arătat de acord să nu se mai cumuleze salariul cu pensia, făcând referire la cei care s-au pensionat din Poliţie sau din alte structuri similare. „Dacă vor să lucreze în privat, nu avem absolut niciun fel de problemă, de asemenea, dacă vor să îşi continue activitatea, nici în privinţa acestei chestiuni nu avem nicio problemă, cu o singură condiţie, să aleagă venitul dobândit din salariu”, a adăugat premierul.

 

Fără funcţionari pe uşa din dos

Tot ieri, premierul a afirmat că o altă măsură pe care Guvernul o va lua va fi îngheţarea indemnizaţiilor celor care ocupă funcţii de demnitate publică, astfel încât acestea să nu mai crească atunci când este majorat salariul minim. Pentru a pune în practică acest lucru, fie va fi emisă o ordonanţă de urgenţă, fie vor fi incluse în legea bugetului de stat anumite reglementări specifice. Ludovic Orban a spus că se vor optimiza structurile organizatorice ale ministerelor, mai ales ale celor cu „scheme umflate”. Din ianuarie 2017 au fost prinşi în sistemul public peste 60.000 de angajaţi, a precizat premierul, din care mulţi nu au parcurs etapele normale ale ocupării unei funcţii publice, „ci pur şi simplu au fost băgaţi pe uşa din dos”. 

 

Detaşările, la puricat

Premierul a spus că este studiată foarte atent şi politica detaşărilor, dând ca exemplu Ministerul de Interne, unde peste 1.000 de angajaţi ar fi detaşaţi în alte instituţii. „Dacă Ministerul de Interne poate să îşi desfăşoare activitatea fără cei detaşaţi, să îi plătească pe cei detaşaţi instituţiile în care au fost detaşaţi, nu Ministerul de Interne. (...) S-a practicat o altă politică ciudată: au fost detaşaţi din sectorul privat în sectorul public, adică nu au parcurs o procedură de concurs (...) şi cred că nu vom mai perpetua această modalitate de a ocupa funcţii publice. Singura modalitate prin care un om poate să ocupe o funcţie publică trebuie să rămână concursul”, a punctat Orban.

 

„Eu cred că administraţia are nevoie de o modernizare, (...) de oameni proaspeţi, cu o altă viziune, care să fie şcoliţi în sensul administraţiei care se face la nivel european”.

Ludovic Orban, prim-ministru

 

×