x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: Decizia CSM este fără echivoc; a fost un dezastru previzibil pentru ministrul Justiţiei

Orban: Decizia CSM este fără echivoc; a fost un dezastru previzibil pentru ministrul Justiţiei

28 Feb 2018   •   06:53
Orban: Decizia CSM este fără echivoc; a fost un dezastru previzibil pentru ministrul Justiţiei

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat marţi seara că decizia CSM în cazul propunerii de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost fără echivoc şi un dezastru previzibil pentru ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre care a afirmat că a ajuns în situaţia de "marionetă" a liderilor coaliţiei care au premeditat "lovitura" asupra DNA.

 

"A fost un dezastru pentru ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, un dezastru previzibil, pentru că încă de la prezentarea aşa-ziselor motive pentru fundamentarea solicitării de revocare s-a văzut că această fundamentare este foarte şubredă şi că nu are la bază o analiză serioasă şi că ea se sprijină mai mult pe nişte acuzaţii care oricum au fost lansate în spaţiul public la adresa doamnei Kovesi, mai ales din zona media sau din zona politicienilor din arcul guvernamental, fără niciun fel de fundament în realitate. (...) Decizia CSM, secţia pentru procurori, este o decizie clară, fără echivoc. (...) Scorul a fost în favoarea procurorului-şef al DNA. Din păcate pentru Tudorel Toader, a ajuns în penibila situaţie de marionetă a liderilor coaliţiei de guvernare, o marionetă a lui Dragnea, a lui Tăriceanu şi a tuturor celor care duc un război interesat, care are la bază nu căutarea dreptăţii, ci pur şi simplu scăparea propriei piei; este vorba de nişte oameni care au probleme în justiţie şi care consideră că războiul cu DNA şi cu Codruţa Kovesi este cel care ar putea să le rezolve aceste probleme", a declarat Orban, la un post de televiziune.

El a catalogat drept "lamentabilă" prestaţia ministrului Justiţiei, afirmând că acesta şi-a asumat rolul de "nebun" sau de "pion" încă de anul trecut.

Orban a mai spus că liderii coaliţiei au premeditat "lovitura" asupra DNA.

"Încă din august dl Toader a lansat propunerile de modificare a legilor justiţiei, ceea ce îmi arată mie că a existat un scenariu în care Tudorel Toader de la început a jucat rolul de nebun sau de pion. (...) Dacă vă aduceţi aminte, în propunerile formulate de ministrul Tudorel Toader încă de atunci a existat subordonarea Inspecţiei Judiciare către Ministerul Justiţiei. De asemenea (...), în propunerea care a fost preluată de parlamentarii binecunoscuţi Nicolicea, Şerban Nicolae, Florin Iordache, în prima formă era scos preşedintele Iohannis din procedura de revocare şi asta îmi arată foarte clar că ei încă de atunci au premeditat această lovitură contra procurorului-şef (...), deşi îl păstrase în procedura de numire a procurorilor-şefi. Au premeditat acest atac împotriva procurorului-şef al DNA şi acesta este obiectivul pe care îl urmăresc de un an, un an şi jumătate, de a scăpa de procurorul-şef şi de a transforma DNA într-o instituţie care să nu mai deranjeze mărimile zilei şi care să nu mai îndrăznească să demareze anchete împotriva celor care este posibil să fi săvârşit infracţiuni în gestiunea funcţiilor publice pe care le-au deţinut", a spus liderul PNL.

În opinia sa, ministrul Justiţiei a făcut propunerea de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi de teamă să nu-şi piardă funcţia. "Era convins că dacă nu execută comanda, urma să fie schimbat din funcţie. (...) Dacă ar fi trăit în Japonia, Tudorel Toader ar fi trebuit să comită seppuku după un asemenea eşec lamentabil, penibil", a afirmat Ludovic Orban.

El a criticat "glumiţele şi spiritele de glumă" făcute de ministrul Justiţiei la şedinţa CSM, susţinând că i s-au părut nepotrivite. În schimb, Orban a apreciat că Laura Codruţa Kovesi a demonstrat că este un "om bine pregătit, care se bizuie pe cunoaşterea legii". În plus, liderul PNL consideră că nu vor fi surprize din partea preşedintelui Klaus Iohannis în cazul propunerii de revocare a procurorului-şef al DNA.

"Eu cred că toată lumea ştie la ce să se aştepte de la preşedinte. (...) Nu (vor fi surprize - n.r.). Îl cunosc pe preşedintele Iohannis şi este extrem de consecvent în atitudinile şi în acţiunile sale politice, iar preşedintele Iohannis a avut o atitudine foarte clară legată de această dispută între politicienii din majoritatea parlamentară şi DNA; de altfel, a şi lăsat să se înţeleagă că nu vede niciun motiv pe care să se bizuie această propunere de revocare, aşa că nu cred că preşedintelui Iohannis poate cineva să-i pună la îndoială atitudinea şi consecvenţa în ceea ce priveşte susţinerea independenţei justiţiei şi a luptei anticorupţie", a afirmat Ludovic Orban. AGERPRES

×