x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: "PDL duce o campanie de intimidare a primarilor PNL"

Orban: "PDL duce o campanie de intimidare a primarilor PNL"

08 Sep 2009   •   00:00

Prim-vicepreşedintele PNL, LudovicOrban, a declarat, astăzi, la finalul BPC, că democrat-liberalii au început o campanie de intimidare şi şantaj împotriva primarilor liberali, transmiţându-i şefului statului şi liderilor PDL să nu-şi imagineze că primarii vor dezerta după o semnătură.



Întrebat dacă vizează măsuri pentru stoparea primarilor care şi-au exprimat sprijinul pentru PSD şi PDL în campania prezidenţială, Ludovic Orban a menţionat că niciun primar nu poate părăsi PNL pentru că îşi pierde mandatul, şi i-a transmis şefului statului să nu-şi imagineze că aceşti edili liberali vor dezerta.

"Niciun primar nu poate să părăsească PNL, decât dacă îşi pierde mandatul. (...) Reprezentanţii PDL au început o campanie de intimidare, de şantaj, de ameninţare a unor aleşi locali ai PNL. Să nu-şi imagineze Traian Băsescu şi cu liderii, cu camarila domniei sale din PDL, că primarii liberali dacă şi-au pus o semnătură pe o declaraţie vor dezerta de la obligaţiile pe care le au faţă de alegători şi de la convingerile intime pe care le au în susţinerea valorilor, ideilor, şi candidaţilor liberali", a declarat Orban, citat de Mediafax.

El a explicat că "părăsirea PNL de către un primar înseamnă pierderea mandatului, conform legii", adăugând că în PNL "nu există situaţia pentru a se impune sancţiuni pentru primari" şi că "acţiunea PDL este profund nedemocratică, neconstituţională".

"E o acţiune care îmi aduce aminte de practicile PSD din perioada domnului Cozmâncă, în care Cozmâncă era ministrul Administraţiei. Veţi vedea rezultatele obţinute de primarii cărora li s-au smuls nişte semnături în nişte contexte extrem de ciudate. Veţi vedea rezultatul obţinut la prezidenţiale în localităţile conduse de primari liberali. Veţi vedea că primarii liberali sunt implicaţi cu toate forţele în susţinerea candidaturii lui Crin Antonescu", a spus liderul PNL.

Întrebat câţi primari şi-au exprimat susţinerea pentru partidele de guvernământ, Orban a menţionat că există situaţia de la Iaşi, unde aproximativ 14 primari şi-ar fi exprimat sprijinul pentru alte formaţiuni politice.

În plus, Orban a menţionat că el, care a fost preşdente al Ligii Aleşilor Locali, cunoşte foarte bine primarii şi viceprimarii liberali şi ştie foarte bine ce se întâmplă în momentul de faţă şi modul în care aceştia sunt discriminaţi.

"Modul în care sunt folosite instituţii ale statului pentru a genera presiuni ilegale asupra primarilor liberali. V-am dat două exemple: primar din judeţul Alba suspendat în perioada alegerilor europarlametare, un alt primar liberal a fost demis de prefect, prin ordin, fără niciun fel de motivaţie legală. Sigur că în instanţă, instanţele vor decide, şi deja pe o primă pronunţare pe fond ne-au dat dreptate. E clar că la ora actuală întreaga maşinărie a statului, ca urmare a OUG 37 s-a transformat într-o armată politică care a ocupat instituţiile statului şi care încearcă să folosească instiuţiile statului împotriva societăţii şi a competitorilor politici", a precizat Ludovic Orban.

Pe de altă parte, Orban a menţionat că BPC a discutat şi scandalul alegerilor de la Vâlcea, menţionând că în acea organizaţie "se va ţine Conferinţa judeţeană", care se va desfăşura sub atenţia vicepreşedintelui responsabil de regiunea respectivă şi secretarul coordonator, cu respectarea tuturor prevederilor statutare".

Preşedintele Traian Băsescu ar putea fi susţinut în campania pentru prezidenţiale de o platformă transpolitică ce va cuprinde, pe lângă membrii PDL, reprezentanţi ai altor partide, inclusiv primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, dar şi lideri ai societăţii civile, susţin surse democrat-liberale.

Sursele citate au declarat că se aşteaptă ca, în perioada următoare, până la declanşarea campaniei electorale şi anunţarea candidaturilor finale pentru fotoliul de la Cotroceni, mai multe personalităţi, unele chiar din alte partide politice sau din societatea civilă, să îşi anunţe susţinerea pentru candidatul independent Traian Băsescu.

Semnalul a fost dat la Iaşi, unde preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Simirad, urmat la scurt timp de 16 primari PNL şi un primar PNG din judeţul Iaşi, şi-au anunţat sprijinul pentru Traian Băsescu, în cazul în care acesta va candida la Preşedinţie.

×
Subiecte în articol: politic