x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: Preşedintele Iohannis nu are nevoie să se consulte cu Dăncilă privitor la liniile de politică externă

Orban: Preşedintele Iohannis nu are nevoie să se consulte cu Dăncilă privitor la liniile de politică externă

19 Aug 2019   •   17:32
Orban: Preşedintele Iohannis nu are nevoie să se consulte cu Dăncilă privitor la liniile de politică externă

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că şeful statului, Klaus Iohannis, nu are nevoie să se consulte cu prim-ministrul Viorica Dăncilă în ce priveşte liniile de politică externă, el arătând că, potrivit Constituţiei, cel care conduce politica externă este preşedintele României.

Afirmaţia vine după ce, duminică, prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat că preşedintele Klaus Iohannis trebuia să aibă o discuţie "aplicată" cu Guvernul şi Parlamentul înainte de vizita lui în Statele Unite ale Americii şi că ar fi trebuit să plece cu "anumite linii care să fie abordate" în discuţiile cu preşedintele Donald Trump.

"În conformitate cu Constituţia României şi cu deciziile Curţii Constituţionale, cel care conduce politica externă a României este preşedintele României. Probabil doamna Dăncilă este invidioasă că nu poate să ajungă la Casa Albă, nici măcar la programul de vizitare turistică a Casei Albe, în timp ce preşedintele României este, iată, la a doua întâlnire oficială cu preşedintele Statelor Unite ale Americii. Preşedintele Iohannis nu are nevoie să se consulte cu doamna Dăncilă privitor la liniile de politică externă, pentru că aceste linii de politică externă, consolidarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, consolidarea poziţiei de stat membru al Uniunii Europene cu un cuvânt greu şi cu influenţă la nivel european pentru România, parteneriatul în cadrul NATO sunt linii de politică externă care sunt susţinute de preşedintele României, sunt susţinute de cetăţenii români şi reprezintă direcţii fundamentale de politică externă pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a susţinut sistematic", a afirmat Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

El a adăugat că Viorica Dăncilă ar trebui să rezolve "nişte probleme care au fost provocate chiar de domnia sa ca premier", menţionând în acest sens OUG 114.

"Cel mult, doamna Dăncilă ar trebui să rezolve nişte probleme care au fost provocate chiar de domnia sa ca premier, de exemplu să abroge OUG 114, cel puţin prevederile din OUG 114 care atacă societăţile din energie şi care riscă să afecteze investitorii importanţi în domeniul energiei, care pot să aibă un impact extrem de favorabil asupra dezvoltării economice a României. Toate prevederile care riscă să naţionalizeze pilonul 2 de pensii, toate prevederile care afectează sistemul financiar-bancar şi, în general, toate prevederile din OUG 114, inclusiv acel fantomatic fond de dezvoltare şi de investiţii aflat la dispoziţia Comisiei de Prognoză, care este un alter ego al CNAIR în materie de contractare de proiecte de infrastructură şi în alte domenii de activitate", a spus liderul liberal.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ludovic orban