x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: Rezultatul votului la moţiunea de cenzură arată că PSD+ALDE nu mai au majoritate absolută în Parlament

Orban: Rezultatul votului la moţiunea de cenzură arată că PSD+ALDE nu mai au majoritate absolută în Parlament

21 Iun 2017   •   21:04
Orban: Rezultatul votului la moţiunea de cenzură arată că PSD+ALDE nu mai au majoritate absolută în Parlament
Sursa foto: DIANA OROS

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat miercuri seara, într-o emisiune televizată, că rezultatul votului la moţiunea de cenzură arată că PSD+ALDE nu mai au majoritate absolută în Parlament, ceea ce i-ar putea permite preşedintelui să desemneze un alt candidat pentru funcţia de premier. 

'241 (n.r. - numărul parlamentarilor care au votat moţiunea) înseamnă că PSD+ALDE nu mai au majoritate absolută în Parlament. 241 de voturi au fost luate împreună cu 12 voturi de la minorităţi şi două voturi de la alte partide. 241 minus 14 fac 227, faţă de 232 care înseamnă majoritatea absolută în Parlamentul actual. E importantă această observaţie, pentru că (...) deţinerea unei majorităţi absolute în Parlament de către coaliţie poate, într-un fel, să determine preşedintele să desemneze premierul din coaliţia care deţine majoritatea absolută. Dacă nu există un partid sau o coaliţie care să deţină majoritatea absolută, evident, preşedintele poate să-şi permită să desemneze un alt candidat la funcţia de prim-ministru', a declarat Ludovic Orban la B1 TV. 

Referitor la ceea ce va face PNL în acest context politic, liderul liberal a spus că a fost convocat pentru joi Biroul Politic Executiv, pentru a se face o evaluare a situaţiei, pentru a se identifica posibilităţile de poziţionare şi a se desemna o echipă care să înceapă discuţiile cu partidele care nu susţin PSD în Parlament şi cu alţi actori politici, 'pentru a vedea în ce măsură se poate degaja o altă majoritate parlamentară'. 

Ludovic Orban a adăugat că se va declanşa şi o amplă consultare în filialele locale, decizia urmând să fie luată luni, în Biroul Politic Naţional. 

'După reuniunea Biroului Politic Executiv vom declanşa o consultare amplă în partid, voi solicita punctul de vedere al tuturor organizaţiilor judeţene faţă de posibilităţile care apar în această situaţie, urmând ca decizia finală să o luăm după consultarea filialelor, într-un Birou Politic Naţional, împreună cu grupurile parlamentare, care va avea loc luni', a precizat preşedintele PNL. 

El a reiterat ideea că PNL nu refuză guvernarea, dar nu o poate face în orice condiţii şi că, din perspectiva liberalilor, cea mai bună soluţie o reprezintă declanşarea alegerilor anticipate. 

'Orice partid îşi doreşte să guverneze, dar în ce mă priveşte, vă spun că nu putem accepta orice fel de guvernare, cu oricine, făcând compromisuri, nerespectând programul de guvernare. Sigur că cea mai bună soluţie, din perspectiva noastră, ar fi să se ajungă la o nouă consultare a cetăţenilor, pentru că, după părerea mea, în cele şase luni care au trecut de la alegerile din 11 decembrie, cei care au câştigat puterea s-a dovedit că au folosit-o nu pentru a-şi îndeplini promisiunile electorale, ci doar pentru a obţine avantaje de natură personală sau pentru a face reglări de conturi în interiorul găştilor din cadrul partidului de guvernământ', a susţinut Ludovic Orban.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: orban psd ALDE moţiune