x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ordonanţa Gojdu, respinsă de senat

Ordonanţa Gojdu, respinsă de senat

de Gabriela Antoniu    |    Dana Piciu    |    04 Mar 2008   •   00:00


După aproape trei ani de amânări şi reexaminări, plenul Senatului a respins ieri ordonanţa care ratifica Acordul dintre guvernele român şi ungar cu privire la Fundaţia Gojdu cu 89 de voturi “pentru” şi două abţineri.

Acord româno-ungar


După aproape trei ani de amânări şi reexaminări, plenul Senatului a respins ieri ordonanţa care ratifica Acordul dintre guvernele român şi ungar cu privire la Fundaţia Gojdu cu 89 de voturi “pentru” şi două abţineri. Acordul semnat în octombrie 2005 prevedea înfiinţarea unei fundaţii publice româno-ungare la Budapesta, sprijinită financiar de guvernele celor două ţări şi trebuia să acorde acorde burse elevilor, studenţi masteranzi şi doctoranzi români şi maghiari cu venituri reduse, dar merite deosebite. În afară de UDMR care s-a abţinut, toate partidele au votat împotriva ordonanţei, respinsă şi de Camera Deputaţilor. Preşedintele Comisiei de cultură din Senat, senatorul PSD Adrian Păunescu (foto), ne-a declarat că acest vot îi dă o satisfacţie extraordinară şi îi dă curaj să ceară şi altora să nu cedeze atunci când au un ideal cum a avut el: să-şi facă datoria faţă de popor şi să nu-l lase jefuit. Potrivit senatorului PSD, acordul arunca din istorie Fundaţia Gojdu care însemna milioane de euro destinaţi dezvoltării învăţământului ortodox din Ardeal, aşa cum a lăsat testamentar Emanoil Gojdu, şi făcea o fundaţie publică în care se băgau doar câteva zeci de mii de euro pentru toată lumea. Opozant al acordului, Adrian Păunescu recunoaşte că nu i-a fost uşor pe parcursul celor trei ani, fiind de câteva ori învins.

 

În opinia sa, bătălia abia acum începe. El spune că Guvernul României trebuie să se implice, să sprijine financiar Fundaţia Gojdu şi să nu capituleze, iar Guvernul Ungariei să arate cum a înţeles să se achite faţă de Europa şi faţă de noi. “Acesta este doar un început, care trebuie să ducă la restabilirea unei dreptăţi istorice. Dacă Guvernul nu se va implica, prin sprijinirea Fundaţiei Gojdu, în această bătălie pentru recâştigarea unor drepturi pierdute abuziv, voi încerca să îi conving pe colegii din grupul politic din care fac parte să iniţiem o moţiune, prin care să cerem Guvernului să se implice în această bătălie, care abia după votul nostru urmează”, a spus Adrian Pănescu.

×
Subiecte în articol: politic gojdu