x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ordonanța naționalizării. Cum va lua statul clădiri și terenuri private

Ordonanța naționalizării. Cum va lua statul clădiri și terenuri private

de Ion Alexandru    |    06 Aug 2020   •   08:13
Ordonanța naționalizării. Cum va lua statul clădiri și terenuri private

Statul, prin intermediul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) va putea adjudeca, în contul creanțelor cu care se înscrie în calitate de creditor în procesele de lichidare, de insolvență sau de executare silită, clădiri, terenuri sau alte bunuri ale companiilor private sau persoanelor juridice. Acest lucru face obiectul unei Ordonanțe de Urgență adoptate de Guvernul Orban în data de 31 iulie, publicată deja în Monitorul Oficial. Și nu este vorba doar despre o adjudecare ce privește litigiile viitoare, ci chiar cauzele aflate, în prezent, în derulare. 

 

Concret, este vorba de OUG nr. 124, din 31 iulie 2020, care completează OUG 23/1998, privind finanțarea și din alte surse decât bugetul de stat a unor activități specifice de administrare a rezervelor de stat. Conform actului normativ adoptat, sub semnătura premierului Ludovic Orban, a secretarului general al Guvernului Antonel Tănase, a ministrului Economiei Virgil Popescu, a președintelui ANRSPS Gheorghe Alecsei și a ministrului Finanțelor Florin Cîțu, în situația în care Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale deține calitatea de creditor în cadrul procedurilor de lichidare, de insolvență, de executare silită ori de repartizare a patrimoniului unor întreprinderi publice, societăți sau altor persoane juridice, aceasta poate depune creanțele sale în contul prețului aferent adjudecării unor bunuri strict necesare păstrării stocurilor rezervei de stat de natura terenurilor, clădirilor, rezervoarelor, silozurilor, magaziilor și altor asemenea, stabilit la valoarea de lichidare sau la valoarea de circulație a acestora.

În OUG se prevede că adjudecarea bunurilor se face cu respectarea tuturor drepturilor celorlalți creditori înregistrați, dar bunurile strict necesare păstrării stocurilor rezervă de stat adjudicate urmează să facă parte din domeniul privat al statului.

 

Bunurile pot fi închiriate, concesionate sau date în administrare

 

Ce va face statul cu aceste bunuri „naționalizate”? Aflăm din actul normativ citat că, în cazul în care ANSRSP nu poate exploata direct aceste bunuri intrate în patrimoniul statului, ele pot face obiectul „dării în administrare, concesionării ori închirierii, la solicitarea ministerelor de resort, către instituțiile publice sau întreprinderile publice cu obligații în domeniul păstrării acestor stocuri”. 

În OUG 124/2020 se mai arată că, până la realizarea acestor măsuri, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale „poate încheia contracte de comodat, pe o perioadă determinată de maximum un an”. Însă dacă ANRSPS deține competența de exploatare a acestor bunuri, ele pot fi utilizate în mod direct, „ori pot face obiectul transferului din patrimoniul unității administrativ-teritoriale adjudecătoare la o altă unitate teritorială nou-înființată, prin Hotărâre a Guvernului”.

 

Se aplică și pentru litigiile în curs


Intrarea în rezerva de stat a unor terenuri, clădiri și alte bunuri ale companiilor private sau persoane juridice, la care ANRSPS are calitatea de creditor, nu se rezumă doar la litigiile viitoare, survenite după intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgență. Asta, deoarece, în actul normativ adoptat, se mai arată că „aceste prevederi se aplică și procedurilor de lichidare, de insolvență, de executare silită ori de repartizare a patrimoniului unor întreprinderi publice, societăți sau altor persoane juridice la care ANRSPS deține calitatea de creditor aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

 

×