x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ortacii lui Berceanu au căpuşat Oltenia

Ortacii lui Berceanu au căpuşat Oltenia

de Petru Zoltan    |    09 Noi 2012   •   15:05
Ortacii lui Berceanu au căpuşat Oltenia
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images
Deputatul Gelu Vişan îi acuză pe membrii PDL Dolj că au căpuşat banii publici vreme de şapte ani

De câteva zile Partidul Democrat Liberal încearcă să îngroape scandalul declanşat de deputatul Gelu Vişan, care şi-a aruncat propriul partid în aer în urma dezvăluirilor despre metodele prin care colegii săi de la Dolj s-au înfruptat vreme de şapte ani din banii publici, sub patronajul direct al liderului PDL Radu Berceanu. Fără ca nimeni să fie tras la răspundere sau măcar să fi fost demarată vreo anchetă de structurile anticorupţie, deşi sumele vehiculate sunt de ordinul zecilor de milioane de euro de la bugetul de stat. "Se pleacă de la un sistem politic, se ajunge la un sistem de afaceri, iar de aici la un sistem mafiot", a precizat deputatul Vişan. Caracatiţa de tip mafiot din Oltenia a fost descrisă cu lux de amănunte de Vişan, care l-a plasat pe Radu Berceanu în fruntea piramidei: imediat sub Berceanu, pe acelaşi palier se află consilierii judeţeni: Stoica Ştefan – fost şef la Regionala de la Drumuri, Daniel Drîgnei ¬ fost şef al Direcţiei Silvice, Veta Păsculescu – fost şef la ANIF, Ileana Şerban ¬ şefa Gărzii de Mediu Dolj, Marcel Marcea – şeful Inspectoratului de Construcţii Oltenia, Petruţ Călin Cosmin – fost şef la Administraţia Bazinală a Apelor Jiu. Lângă ei se mai află deputatul european Marian Jean Marinescu şi Cristian Hari Dascălu, fost consilier personal al lui Berceanu la Ministerul Transporturilor. Astăzi, primii şase au fost aruncaţi în lupta pentru câştigarea alegerilor parlamentare din 9 decembrie, din judeţul Dolj.

Modul de operare

Majoritatea contractelor plătite din banii românilor ajungeau direct sau indirect în conturile firmelor controlate de liderii judeţului ai Partidului Democrat sau de apropiaţii acestora. Vişan a explicat că subalternii lui Berceanu îi sunau pe primarii din judeţ şi îi întrebau despre nevoile fiecărei comunităţi. "Primarii spuneau vrem şi noi alimentare cu apă, vrem canalizare, drumuri etc." Apoi se întocmea o listă cu nevoile judeţului, care era transmisă spre aprobare la Bucureşti. Guvernul PDL băga mâna adânc în bugetul statului şi aproba doleanţele primarilor olteni. "Ulterior li se dădea telefon primarilor şi li se spunea: Dacă vrei lucrarea aia o să vină cineva, unul din trupa noastră, care e formată din 7-8 persoane, şi o să îţi spună ce firmă trebuie să câştige licitaţia. Primarii speriaţi nu ştiau ei forte bine cum e cu licitaţiile. Le spuneau că ei vin cu trei firme la licitaţie, primarul neavând voie să se bage. Grupul derula afaceri prin mai multe firme în judeţ, care se plimbau la fiecare licitaţie. Primarii nu sunt infractori. Primarii sunt nişte amărâţi. Ei de obicei se aleg cu praful de pe tobă din afacerile astea", susţine deputatul. Apoi, recepţia lucrărilor era făcută de directorii puşi în funcţie de partid. Deputatul a mai precizat că pârghia folosită pentru a ameninţa primarii a fost Garda de Mediu Dolj. Directoarea Ileana Şerban este fosta prietenă a lui Sergiu Boiangiu, acţionar la firma Tecond: "Iar dacă un primar se retrage primeşte un control şi o amendă de la Garda de Mediu. Aici se închide sistemul, iar oamenii nu mai au curaj să vorbească". 

Primarul executat

Totodată, deputatul l-a dat exemplu pe primarul din localitatea Cârna, Cornel Andrei, care a fost arestat pentru falsificarea de documente şi delapidarea de fonduri din bugetul local. "Primarul de la Cârna a intrat în puşcărie pentru că una dintre firmele lor i-a solicitat să-i dea prin încredinţare directă un contract care depăşea suma de 800 de milioane de lei vechi", susţine Vişan. Potrivit anchetatorilor craioveni, primarul Cornel Andrei a încheiat mai multe contracte de executare a unor lucrări publice fără să respecte procedura de achiziţie, în perioada iunie – decembrie 2008. El a mai fost acuzat că a aprobat plăţi nelegale către firmele Edu Trans, Stilconstruct sau Tecond. "I-au spus că e legal, iar oamenii din localitate l-au reclamat. A fost arestat şi i s-a dat un avocat la un moment dat. Când a început să vorbească despre cum funcţionează sistemul i s-a retras avocatul şi până la urmă noapte bună. A ieşit săracul de acolo. A fost primar PNL şi adus la PDL pentru a face astfel de lucruri. Sunt şi victime. Dar nu contează."

Pepiniera bercenilor

Despre firma Tecond, Jurnalul Naţional a publicat în mai 2010 o amplă investigaţie sub titlul "Pepiniera bercenilor", când a contractat lucrări de împădurire de la Direcţia Silvică Dolj, în fruntea căreia se afla nimeni altul decât Daniel Drîgnei, pe atunci subordonatul lui Radu Berceanu pe linie de partid. Una dintre firmele alese să împădurească Ocolul Silvic Segarcea a fost Tecond SRL. Valoarea contractului a fost de aproximativ 1,8 milioane RON. Oficial, firma este deţinută de Sergiu-Vasile Boangiu şi Traian Popescu. Dar Tecond a intrat în rândul societăţilor abonate la bani publici, după ce prin firma s-au perindat doi asociaţi, persoane juridice, Oto Engineering şi Vaber Invest Group, SRL-uri deţinute de Andrei şi Victor, fiii ministrului Berceanu. Aceştia s-au retras strategic din Tecond, dar coloratura politică a afacerii este trădată de contractele semnate de firmă cu instituţiile conduse de membrii PDL. Despre Drîgnei se spune chiar că ar avea o relaţie mai specială cu Berceanu. El susţine că l-a cunoscut pe fostul şef al PDL Dolj doar în anul 2006, când s-a înscris în partid. Drîgnei a mai fost şeful Direcţiei şi în guvernarea anterioară a partidului portocaliu. De altfel, toată cariera lui Drîgnei poartă "semnătura" şefului de filială. În 2009, în perioada în care a asigurat interimatul la Ministerul Agriculturii, Radu Berceanu l-a numit în funcţia de secretar de stat pe Nicolae Giugea, fostul prefect de Dolj din perioada 2005-2007. La rândul sau, Giugea l-a propus pe Drîgnei în Consiliul de Administraţie al Romsilva. Daniel Drîgnei a reprezentat partidul şi în Consiliul Judeţean. El a moştenit mandatul lui Berceanu, după alegerile parlamentare de la sfârşitul lui 2008, când acesta a primit un mandat ministerial. Drîgnei a preluat şi mandatul de secretar executiv al PDL Dolj de la Nicolae Giugea.

Cei care-l au pe Berceanu în suflet

Comisia de Etică propusă de Monica Macovei pentru a selecta candidaţii Alianţei România Dreaptă pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie a fost praf în ochii electoratului. Majoritatea candidaţilor PDL au primit derogare de la "baronii" partidului. Chiar şi oamenii lui Radu Berceanu declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate şi-au văzut visul cu ochii. Acela de a candida pentru funcţiile de deputat şi senator în Parlamentul României. Să-i luăm pe rând:

Daniel Drîgnei. PDL l-a aruncat în luptă pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie în speranţa că va câştiga colegiul de senator deţinut în prezent de Mircea Geoană. Până nu de mult a fost şeful Direcţiei Silvice Dolj, iar probleme lui sunt strâns legate de contractele de împădurire ale judeţului Dolj, oferind pe tavă firmelor portocalii contracte de zeci de milioane de lei. Totodată, a ascuns sub preş deturnarea fondurilor publice aflate la dispoziţia Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva. Nu a fost tras la răspundere nici când şi-a înfiinţat propriul ocol silvic la Dăbuleni. După ce a fost demis din fruntea D.S. Dolj, a fugit direct în fruntea ocolului pe care l-a înfiinţat. De când a intrat în politică a reuşit să-şi angajeze soţia pe postul de inginer în cadrul Direcţiei Bazinale de Apă Jiu.

Stoica Ştefan. Tânara speranţă a PDL Dolj, cunoscut ca un apropiat al ministrului Berceanu, este cel care a semnat primele contracte substanţiale pentru Tecond în calitatea pe care a avut-o de şef la Administraţia Bazinală Ape Jiu. De altfel, partenerul de afaceri al lui Ştefan Bucur Stoica din firma Smart Oltenia SA, Bogdan Ionescu, este asociat cu Sergiu Vasile Boiangiu într-o altă firmă ¬ Bagger Ag SRL. Toată încrengătura de firme miroase de la o poştă a grup de interese gestionat de greul PDL, Radu Berceanu. În prezent este consilier judeţean şi candidează pentru un post de deputat în colegiul Băileşti. În ultimii patru ani a fost director. Pentru început la firma Smart Oltenia SA, apoi la Direcţia Apelor Jiu şi într-un final la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova. De la Drumuri a plecat şi cu câteva dosare aflate în vizorul DNA. Şi totuşi n-are casă. Pentru că deţine doar un teren agricol de 3 ha şi un Logan din 2004. Însă, este acţionar la firma Toposurvey Srl din Craiova, care se ocupă de lucrări în domeniul Geodeziei, Cadastrului şi Cartografiei. Prin această firmă a obţinut mai multe contracte de la primăriile din judeţul Dolj, Direcţia Apelor Jiu, CFR, chiar şi de la Primăria Petroşani, acolo unde urbea se află în mâinile lui Tiberiu Iacob Ridzi.

Veta Păsculescu

Fosta directoare ANIF pe Dunăre ¬ Olt, în prezent consilier judeţean s-a aflat pe lista neagră a Monicăi Macovei, dar degeaba. Ea s-a întors pe plaiurile natale, în Dăbuleni, pentru a câştiga un fotoliu în Casa Poporului. Femeia are două apartamente în Craiova, iar la saltea are cash 30.000 euro, 30.000 dolari, 30.000 lei. Mai are şi acţiuni în valoare de 210.000 lei la firmele Ofdan şi Espa Oil. Numele ei a apărut în stenogramele dosarului "pepenii de Dăbuleni", în care primarul Sorin Apostu a fost arestat.   

Marcel Marcea

Partidul l-a pus să conducă Inspectoratul în Construcţii Sud-Vest Olt. Berceanu l-a făcut consilier judeţean, dar şi vicepreşedinte al partidului pe Dolj. Vrea să ajungă senator. Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, Marcel Marcea s-a aflat, în perioada 9 iunie 2009 ¬ 8 martie 2010, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Dolj, cât şi funcţia de director coordonator în cadrul Inspectoratul în Construcţii Sud-Vest Oltenia. În anul 2009 primea salariu de la patru firme din Dolj, dar şi de la RAR. Din 2012 a rămas doar cu salariul de la Inspectorat şi indemnizaţia de consilier.

Ileana Şerban


Şefa Gărzii de Mediu Dolj, arma secretă a lui Radu Berceanu, a fost informatician la Direcţia de Sănătate Publică Dolj. Apoi, a fost avansată pe linie de partid până în fruntea Gărzii de Mediu Dolj. I s-a oferit şi ei un post de consilier judeţean. Acum candidează pentru funcţia de deputat în Filiaşi. Cadou, pentru serviciile aduse partidului. Într-un final, după ce a controlat o serie de afaceri mai mult sau mai puţin legale, a fost declarată incompatibilă de către Agenţia de Integritate. Potrivit declaraţiei de avere, nici ea nu are casă, dar are cont în bancă. Vreo 38.000 de lei. Prietenia cu Stoica Ştefan a făcut-o să se implice în mai toate lucrările publice controversate. De la drumuri la gaze, până la alimentarea cu apă.

Petruţ Călin Cosmin

La început a fost şofer. Al eurodeputatului Marian-Jean Marinescu. Apoi, parlamentarul european l-a proptit în locul său, în funcţia de director coordonator la Protecţia Consumatorului. De aici a fost a propulsat în funcţia de şef al Administraţiei Bazinale a Apelor Jiu, în locul lui Stoica Ştefan, care tocmai fusese transferat la Drumuri. Acum, partidul după ce i-a oferit un post de consilier judeţean l-a trimis să candideze în colegiul parlamentar din localitatea Cetate. Potrivit declaraţiei de avere, în 2008 avea un apartament şi un credit pe 25 de ani contractat de la soţia sa, Tatiana Călin, în valoare de 42.000 euro. Femeia lucrează ca economist la Direcţia de Ape Jiu. Între timp averea i-a crescut cu un teren intravilan de 500 de mp şi o vilă. 

Marian-Jean Marinescu

A fost lăsat de Radu Berceanu în fruntea filialei Dolj a PDL. Potrivit declaraţiei sale de interese, deputatul european este acţionar şi asociat în zece firme din Craiova. Ca orice parlamentar european care se respectă s-a abonat direct la contractele cu statul prin firmele pe care le gestionează. Are contracte în valoare de peste 600.000 de euro cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri. Pe lângă acestea, mai are contracte cu Apele Române, CFR SA, ANCPI, dar şi comunele din judeţul Dolj. 

Cristian Hari Dascălu

Fiul deputatului PDL Constantin Dascălu este cunoscut în judeţ datorită funcţiei de consilier personal al lui Radu Berceanu la Ministerul Transporturilor. În 2009 era asociat în firma Oto Engineering, firmă prin care s-au perindat şi fiii lui Berceanu. Mai deţinea 90% din DHC Co SRL, 45% din VH Electronic şi 50 din Arati SEL. Potrivit declaraţiei sale de avere a acordat împrumuturi în valoare de 400.000 de euro. În anul 2007, s-a împrumutat de la tatăl său Constantin Dascălu de 50.000 de lei. 

Cristian Marian Şovăilă

Tatăl său, Vergică Şovăilă, este primarul comunei doljene Călăraşi. Totodată, este liderul primarilor PDL din filiala doljeană. El a reuşit să-şi propulseze fiul în funcţia de subrefect de Dolj. Apoi a fost retrogradat pe funcţia de director de cancelarie la Prefectura Dolj. Ultimii doi ani însă s-au dovedit foarte rodnici pentru soţia fiului, avocat de meserie. În calitate de jurist, Adina Geta Şovăilă a primit nu mai puţin de nouă contracte la primăriile din judeţ. Şi unul la Deva. Contractele i-au fost atribuite prin dispoziţia primarilor pedelişti. Trăiască tata socru!

×