x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlament - Ministrii desemnati, avizati favorabil

Parlament - Ministrii desemnati, avizati favorabil

28 Dec 2004   •   00:00

POLITIC
Toti ministrii propusi de premierul desemnat Calin Popescu Tariceanu au primit avize favorabile din partea comisiilor de specialitate. Noul ministru al Integrarii, Emil Dinga, propus ieri de PD in locul Cristinei Parvulescu, care a fost respinsa luni seara, a fost validat si el fara probleme.

Inlocuire in noul guvern pe ultima suta de metri

Ultimii candidati pentru functiile de ministri sau ministri de stat au fost audiati ieri in comisiile de specialitate reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului. PD a propus un nou ministru al Integrarii Europene in persoana lui Emil Dinga.
DANA PICIU, SILVIU SERGIU, OANA STANCU

SCHIMB DE MINISTRI. Dupa prestatia Cristinei Parvulescu in fata parlamentarilor de la comisiile de politica externa, democratii au decis inlocuirea ei
Viitorul ministru de stat fara portofoliu insarcinat cu coordonarea activitatilor din domeniul mediului de afaceri si al IMM-urilor, George Copos (PUR), a raspuns intrebarilor parlamentarilor de la comisiile pentru industrii, economice si pentru privatizare. In prezentarea sa, Copos a precizat cateva dintre lucrurile in care crede si pe care le va urmari ca viitor ministru: economie de piata libera, guvernare cu fata la mediul de afaceri, protectie sociala activa, imbunatatirea mediului de afaceri, combaterea evaziunii fiscale, relaxarea fiscalitatii. Copos a precizat ca intreprinderile mici si mijlocii dau aproape jumatate din Produsul Intern Brut al Romaniei, dar ca in acest domeniu inca mai sunt probleme mai ales cu inregistrarea firmelor. Viitorul ministru a mai aratat ca Guvernul Tariceanu va revizui Codul Muncii, legea patronatelor, legea Consiliului Economic si Social, legea concurentei si procedurile de infiintare a firmelor in acord cu practicile din Uniunea Europeana. Copos a mai aratat ca programul de guvernare prevede toleranta zero pentru coruptie. "Eu ca om de afaceri am suferit de pe urma acestui fenomen. M-am simtit frustrat cind am vazut ca anumite firme au datorii la stat de sute de milioane", a spus Copos.

SUPORTER. Cel mai infocat sustinator al lui Copos s-a dovedit a fi deputatul PRM Dumitru Dragomir care, desi a precizat ca fostul sau coleg din fotbal ii este dusman "pentru ca de ani de zile a vrut sa ma schimbe de la Liga", i-a indemnat pe colegii de comisii sa-l voteze. "Nimeni nu-l cunoaste mai bine ca mine pe George Copos. Daca vreti sa il faceti varza luati-l la intrebari si veti reusi, pentru ca el nu stie prea bine aceste lucruri. Pot sa va spun insa ca se repliaza foarte repede si isi pune in practica ideile. Este nominalizat pentru aceasta functie si eu va garantez ca va face treaba pentru ca peste tot pe unde a fost pus a facut treaba. Il votez chiar daca imi este dusman si va rog si pe dumneavoastra sa il votati" a spus Mitica Dragomir care s-a declarat totusi putin nemultumit ca, George Copos nu a spus, nimic despre sport. Influentati sau nu de deputatul PRM, parlamentarii l-au validat pe Copos cu 37 de voturi "pentru" si 13 abtineri.

MODELUL ECONOMIC. Adriean Videanu (PD), candidat pentru functia de ministru secretar de stat fara portofoliu insarcinat cu coordonarea activitatilor din domeniul economic, a intrat sub tirul intrebarilor parlamentarilor din comisiile economica si cea pentru privatizare. Videanu s-a prezentat in fata examinatorilor foarte bine pregatit, lucru ce l-a facut pe senatorul PRM Carol Dina profesor universitar in domeniu sa precizeze ca pentru o clipa a crezut ca este din nou student. Adriean Videanu a prezentat modelul economic pe care il va aplica Guvernul Aliantei D.A. un model care, conform candidatului, "prefigureaza evolutia societatii romanesti". Prioritatea viitorului ministru secretar de stat va fi cresterea competitivitatii mediului economic din Romania pentru a putea face fata cerintelor pietei europene. "Degeaba vom insista pe industria de automobile sau pe cea siderurgica, pentru ca nu vom avea niciodata avantaj competitiv. Asta nu inseamna ca trebuie sa le inchidem, ci sa cream conditii ca cei care au tehnologie si piata sa vina sa produca la noi in tara", a spus Videanu. El a mai precizat ca una dintre industriile care pot fi dezvoltate cu succes in tara noastra este industria agro-alimentara, avand in vedere resursele pe care le avem. Principalul pilon al economiei vor fi investitiile si mai ales investitiile straine.

COTA UNICA. Adriean Videanu a declarat ca Guvernul va analiza, in sedinta urmatoare, o Ordonanta de Urgenta privind modificarea Codului Fiscal, prin care impozitul pe profit va fi redus de la 25 la 16% si va fi introdusa cota unica de impozitare, de 16%. El a precizat ca modificarile vor intra in vigoare la 30 iunie anul viitor, tinand cont de faptul ca schimbarile aduse Codului Fiscal trebuie stabilite, potrivit legislatiei, cu sase luni inainte de aplicare. Potrivit lui Videanu, prima sedinta a noului Guvern ar putea avea loc maine. Ulterior, el a revenit si a precizat pentru Mediafax ca spera ca ordonanta de urgenta privind cota unica de impozitare sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2005, precizand ca doar daca n-ar fi existat acordul Consiliului Economic si Social masura ar fi fost amanata la 30 iunie.

Adriean Videanu a mai precizat ca in perioada campaniei electorale Alianta D.A. a trimis FMI programul sau de guvernare pe care Fondul l-a acceptat cu constrangerea incadrarii intr-un deficit de 1,5%. Videanu a mai spus ca se pare ca anul 2004 este primul cu excedent bugetar. El a amintit si de cresterea economica din timpul Cabinetului Nastase aratand ca in perioada 2000-2004 guvernul a avut o serie de realizari. Videanu a fost validat cu 34 de voturi pentru si trei abtineri.

MINISTRI UDMR. Liderul UDMR, Marko Bela, a fost avizat favorabil ieri de comisiile parlamentare pentru a prelua functia de ministru de stat fara portofoliu, insarcinat cu coordonarea activitatilor din domeniul culturii, invatamantului si integrarii europene. Marko a primit aviz favorabil din partea a trei comisii de specialitate - cultura, invatamant si politica externa - fiind votat de 57 de senatori si deputati, 15 impotrivindu-se si inregistrandu-se sase abtineri. Majoritatea intrebarilor care i-au fost adresate de parlamentari s-au axat pe problema autonomiei, inclusiv cea teritoriala. Liderul UDMR a exclus autonomia teritoriala dintre scopurile politice ale formatiunii sale, dar a precizat ca in Romania trebuie sa existe un "sistem de autonomii": educationala, culturala si administrativa.

Despre crearea universitatii de stat in limba maghiara, un obiectiv mai vechi al UDMR, Marko a spus ca nu va milita pentru crearea acestei institutii prin divizarea Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj. "Asta nu inseamna ca maghiarii nu isi doresc o astfel de universitate", a spus Marko. El a insistat si asupra intaririi autonomiei universitare, respectiv, crearea unor organisme decizionale proprii ale maghiarilor.

Un alt lider UDMR avizat ieri pentru un post de ministru in Cabinetul Tariceanu a fost Laszlo Borbely, propus pentru functia de ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului. Comisiile parlamentare pentru administratie au admis candidatura lui Borbely, cu 27 de voturi "pentru" si doua "impotriva". Timp de o ora, Borbely a raspuns intrebarilor senatorilor si deputatilor, prilej cu care a anuntat obiectivele mandatului sau: reducerea "drastica" a comunitatilor rurale, prin transformarea in orase a comunelor cu multi locuitori, continuarea programului privind constructia de autostrazi, a investitiilor in constructii ANL si locuinte sociale si dublarea investitiilor in infrastructura rurala (alimentare cu apa, strazi), precum si elaborarea unui model european de amenajare a teritoriului. Nu in ultimul rand, consolidarea imobilelor reprezinta o prioritate pentru ministrul delegat desemnat. "Fara bani si fara o descentralizare reala a deciziilor si fondurilor catre comunitatea locala nu putem vorbi de dezvoltare", a spus Borbely. Si Winkler Iuliu (UDMR) candidat la functia de ministru delegat pentru Comert a fost validat de Comisiile parlamentare de industrii si de privatizare cu 48 de voturi pentru si doua abtineri. Winkler a precizat ca este in favoarea consolidarii economiei de piata functionala, pentru dezvoltarea pietei interne si promovarea exporturilor, viabilizarea mediului de afaceri, pentru un marketing al Romaniei in exterior si pentru incheierea de noi acorduri bilaterale de dezvoltare a activitatii comerciale. El a spus ca, in prezent, o mare parte a comertului exterior al Romaniei este catre tarile UE si ca tara noastra a pierdut in ultimul deceniu piete traditionale cum sunt cele din Est. "Ar trebui gasite caile de a reveni pe aceste piete traditionale cu produse din Romania", a adaugat Winkler. Iuliu Winkler a mai aratat ca intentioneaza ca Ministerul Comertului sa colaboreze cu Camerele de comert si industrii, cu asociatiile profesionale, patronatele din domeniu, precum si cu Consiliul pentru export. Parlamentarii s-au aratat multumiti de prestatia lui Iuliu Winkler, iar presedintele Comisiei de Industrii Dan Ioan Popescu (PSD), ministru al Economiei si Comertului in exercitiu, a apreciat ca Winkler este un "bun specialist si un om integru".

EMIL BOC: "NU S-A RIDICAT LA NIVELUL EXIGENTELOR"
Liderul PD, Emil Boc (foto) a anuntat ieri ca democratii au decis inlocuirea candidatului pentru postul de ministru al Integrarii, Cristina Pirvulescu, cu profesorul universitar Emil Dinga, hotararea fiind luata de comun acord cu liberalii.

Decizia inlocuirii Cristinei Pirvulescu din echipa guvernamentala a fost luata ca urmare a prestatiei pe care aceasta a avut-o la audierea din cadrul Comisiilor parlamentare reunite de politica externa. "Nu a fost o prestatie slaba, dar nu s-a ridicat la nivelul exigentelor pentru un ministru", a apreciat Emil Boc. Emil Dinga are 47 de ani, casatorit, fara copii. Este profesor la Academia de Studii Economice Bucuresti, fiind specialist in economie si probleme de integrare europeana. Dinga este director stiintific al Institutului de cercetari financiare si monetare al Academiei Romane. Este membru PD de doi ani si unul dintre autorii programului de guvernare al Aliantei D.A.

Noul ministru Emil Dinga a fost validat

LAUDE. Emil Dinga a fost apreciat de catre fosti ministri de Externe, membri ai comisiilor de politica externa
PD si-a inlocuit propunerea pentru Ministerul Integrarii, lansand ieri, cu doua ore inainte de a-l si trimite la audieri in Comisiile de politica externa, pe profesorul Emil (Ene) Dinga, director stiintific al Centrului de Cercetari Financiare si Monetare din Cadrul Academiei Romane si profesor asociat la Institutul Bancar Roman. Dupa dezastrul inregistrat cu o zi in urma de Cristina Parvulescu, directoarea din Primaria Capitalei care nu a stiut nici macar diferenta intre Consiliul Europei si Consiliul European, Dinga a primit avizul comisiilor parlamentare cu 21 de voturi "pentru" si trei "impotriva", de data asta insa in laudele lui Mircea Geoana, care a apreciat ca a avut in fata un candidat "la nivelul asteptarilor", ale lui Teodor Melescanu, Vasile Puscas, ba chiar si ale lui Viorel Hrebenciuc, seful Comisiei de Integrare pana in prezent, care l-a anuntat pe Dinga din start ca are votul sau.

A TRECUT TESTUL. Desi specialist in economie, nu in politica externa, noul candidat al PD a reusit sa treaca cu brio si de problemele legate de clauzele de salvgardare, de capitolele negociate si de rolul MIE in politica externa. El a aratat ca, in opinia sa, rolul MIE este acela de integrator al ministerelor, mai ales al celor economice, ca politica pe care o face acest minister este mai degraba interna decat externa, MAE fiind interfata, iar MIE elementul tehnic, adevaratul rol al viitorului ministru al Integrarii in perioada de dupa semnarea tratatului de aderare fiind unul mai mult economic decat politic. Viitorul ministru a dat-o in bara o singura data, mentionand si rolul negociatorului-sef in viitoarea politica externa, moment in care Mircea Geoana a intervenit sugerand ca de negociator-sef va mai fi nevoie doar daca ii mai vine ideea lui Traian Basescu sa redeschida niste capitole negociate deja.

Pentru problema absorbtiei fondurilor europene, Dinga a aratat ca, desi "e penibil sa ti se dea fonduri si sa nu le poti absorbi", aceasta "subdezvoltare" poate fi depasita usor, inclusiv prin expertize facute de firme private, care ar putea externaliza aceste activitati. El a refuzat sa se pronunte pe tema contractului cu firma germana Bechtel, pentru ca deocamdata este la curent cu aceasta chestiune ca orice cetatean. (Oana Stancu)

TRECUT ASCUNS
Ministrul desemnat al Justitiei, Monica Macovei (foto), nu a vrut sau a omis in CV-ul dat publicitatii cu ocazia nominalizarii sale sa spuna si cea a facut inainte de decembrie 1989. In CV-ul amintit sunt trecute datele persoanele, studiile, apartenenta la organizatii profesionale, activitatea stiintifica si ceea ce a publicat, experienta si cursurile de pregatire profesionala. Tot in acest CV scrie la un moment dat ca Monica Macovei a fost procuror in perioada 1993-1997. Atat si nimic mai mult. Proaspat desemnatul ministru al Justitiei a mai detinut o astfel de functie si pana la Revolutie, la Procuratura Sectorului 1. Apoi, in 1990, Monica Macovei, fosta Gherghiescu, este promovata la Procuratura Municipiului Bucuresti, sefa birou supraveghere cercetari penale. Urmeaza in 1993 o promovare in Parchetul General, fiind subordonata procurorilor Ovidiu Nastase si Eugen Vasiliu. Obtine o Bursa Soros si pleaca prin demisie din institutie. Oricum, ea a fost validata luni seara de comisiile parlamentare de specialitate dupa trei ore de audieri cu 26 voturi "pentru" si 18 "impotriva". In cadrul audierilor, ea a spus ca va insista pentru repartizarea aleatorie a dosarelor catre magistrati, pentru asigurarea independentei magistratilor, dar si pentru realizarea unui audit asupra activitatii de pana acum a PNA de catre "un organism independendent, exterior Guvernului".

SAMPANIE LA VICTORIA
Premierul interimar Eugen Bejinariu (foto) si o parte din membrii Cabinetului au ciocnit, ieri, un pahar de sampanie cu ziaristii acreditati la Guvern. Bejinariu a multumit ziaristilor pentru sprijinul acordat in ultimii patru ani, pentru ca au fost alaturi de actualul Cabinet si in momentele mai bune si in cele mai putin bune. Aceasta a fost probabil ultima sedinta a actualului Cabinet, in conditiile in care era de asteptat ca Parlamentul sa valideze ieri dupa-amiaza Guvernul condus de Tariceanu.

VOTUL DE INVESTITURA
Ieri dupa-amiaza, Camera Deputatilor si Senatul reunite in sedinta urmau sa supuna la vot propunerea de acordare a increderii Guvernului. Votul este secret si se exprima cu bile. Pentru investirea Guvernului Tariceanu sunt necesare minimum 235 de voturi favorabile din totalul de 469 de deputati si senatori. Noul Guvern are toate sansele sa obtina fara probleme votul de investitura, contand pe voturile a 242 de parlamentari din cele 469. PSD si PRM au impreuna 227 de parlamentari. Daca primesc votul de investitura, potrivit articolului 104 din Consitutie, primul-ministru, ministrii si ceilalti membri ai Guvernului vor depune individual, in fata presedintelui Romaniei, urmatorul juramant: "Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!". Guvernul in intregul sau si fiecare membru in parte isi exercita mandatul, incepand de la data depunerii juramantului, mai prevede Constitutia.
×