x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlament: Moţiunea simplă privind sectorul energetic va fi votată marţi

Parlament: Moţiunea simplă privind sectorul energetic va fi votată marţi

de Agerpres    |    17 Mar 2014   •   22:50
Parlament: Moţiunea simplă privind sectorul energetic va fi votată marţi

Moţiunea simplă "Sectorul energetic ruinat de mafia PSD-istă", iniţiată de 51 de deputaţi democrat-liberali şi neafiliaţi, a fost dezbătută luni în plenul Camerei Deputaţilor, ea urmând să primească votul final în şedinţa de marţi.

Semnatarii moţiunii îi cer ministrului Economiei, Constantin Niţă, să renunţe la calendarul de liberalizare a preţurilor la gaze naturale, să implementeze OUG 109/2011 şi să elaboreze de urgenţă strategia energetică naţională, prin dialog cu toţi actorii implicaţi şi prin consultarea experţilor români.

Aceştia consideră că lipsa unei strategii în urma eşecului geopolitic Nabucco alungă orice speranţă ca România să-şi dobândească în timp securitatea energetică.

Deputaţii PDL şi neafiliaţi mai doresc ca ministrul să renunţe la impozitul pe construcţiile speciale şi să înceteze să mai pună noi sarcini fiscale, care ar speria investitorii străini şi destabiliza competitivitatea sistemului energetic naţional.

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a declarat luni în plenul Camerei Deputaţilor că probabil în luna aprilie ANRE va realiza ultima mărire de preţ în domeniul gazelor naturale, iar Guvernul face eforturi pentru ca preţul gazelor naturale să scadă faţă de cel prevăzut în calendarul asumat cu FMI.

"Calendarul de liberalizare a preţurilor la energie a fost asumat de Guvernul Boc şi noi l-am continuat. Energia electrică este liberalizată de la 1 ianuarie, în afară de consumatorul casnic, şi probabil că în luna aprilie ANRE va face ultima mărire de preţ în domeniul gazelor naturale, urmând ca tot anul acesta să dăm drumul la bursa de gaze. Sperăm ca preţul să aibă o anumită stabilitate şi pe piaţa aceasta a gazelor din România, aici nu am făcut altceva decât să respectăm memorandumul încheiat cu Comisia Europeană şi FMI şi facem eforturi ca preţul gazelor naturale să nu ajungă la cel prevăzut în calendarul care a fost stabilit până la sfârşitul anului 2014, adică cumva preţul să scadă faţă de cel care este în înţelegerea cu Fondul", a spus Niţă.

El a adăugat că accizele la carburanţi cresc pentru că este nevoie de bani pentru investiţii în infrastructură.

La dezbaterile de luni din plenul Camerei Deputaţilor, deputatul PNL Răzvan Mironescu a declarat că liberalii vor amenda din Parlament orice abuz şi orice tentativă de aservire a sectorului energetic unor interese străine de interesul naţional.

"Vă asigurăm, stimaţi noi guvernanţi, că nu vom asista pasivi în cazul în care politicile pe care le veţi promova în sectorul energetic vor atenta la siguranţa securităţii energetice şi la îndepărtarea României de obiectivul său declarat de a-şi câştiga independenţa energetică. În acest scop vom amenda din Parlament orice abuz şi orice tentativă de aservire a acestui domeniu unor interese străine de interesul naţional utilizând din Opoziţie toate pârghiile parlamentare regulamentare şi constituţionale", a spus Mironescu.

El a subliniat că actualii guvernanţi au o sarcină importantă în perioada imediat următoare şi anume identificarea de surse de finanţare pentru eficientizarea companiilor de stat în domeniul energetic, menţinerea locurilor de muncă din sector, precum şi iniţierea de proiecte viabile în parteneriat cu investitori strategici şi puternici astfel încât consumatorii industriali să fie competitivi pe piaţa internaţională, iar consumatorii casnici să beneficieze de tarife corecte corelate cu nivelul de trai din România.

Pe de altă parte, deputatul Antal Istvan a anunţat că UDMR nu va vota moţiunea iniţiată de 51 de deputaţi PDL şi neafiliaţi, considerând că dezbaterea a fost bine-venită pentru că s-a vorbit de coloana vertebrală a economiei şi a industriei, lucru care trebuie luat în serios.
De asemenea, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale nu va vota marţi moţiunea simplă pentru că o consideră 'un joc politic', după cum a declarat deputatul Niculae Mircovici.

La rândul său, deputatul PP-DD Liliana Mincă a declarat în plenul Camerei Deputaţilor că grupul din care face parte consideră că actuala criză a sistemului energetic este doar 'un braţ al caracatiţei corupţiei politice', ea datând de cel puţin 10 ani.  

×
Subiecte în articol: motiune simpla motiune simpla pdl