x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentare comasate cu localele - Geoană vrea alegeri anticipate

Parlamentare comasate cu localele - Geoană vrea alegeri anticipate

de Lavinia Dimancea    |    12 Feb 2008   •   00:00

Demisia de onoare a Guvernului şi alegeri anticipate. Acesta este ultimul scenariu avansat de liderul PSD, Mircea Geoană, şi discutat ieri, ca unic punct pe ordinea de zi, în şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului.


Demisia de onoare a Guvernului şi alegeri anticipate. Acesta este ultimul scenariu avansat de liderul PSD, Mircea Geoană, şi discutat ieri, ca unic punct pe ordinea de zi, în şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului.

Subiectul a fost deschis chiar de Geoană şi înainte de asta le-a cerut membrilor Biroului să îşi lase telefoanele în afara sălii. "N-am înţeles. De ce atâta secretomanie? Discutăm secrete de stat?", s-a enervat unul dintre vicepreşedinţi, dar numai aşa, cu telefoanele interzise, au putut afla ce avea să le spună Geoană: că a discutat în ultimele zile cu lideri ai PNL şi că s-a conturat înţelegerea ca alegerile parlamentare să fie devansate şi comasate cu localele. Cu excepţia vicepreşedintelui Ion Stan, nimeni nu s-a opus ideii anticipatelor, ba, dimpotrivă, s-a decis convocarea în cursul zilei de mâine a Comitetului Executiv Naţional pentru luarea unei decizii în acest sens. Unii lideri ai PSD nu au crezut însă teoria lui Geoană că s-ar fi înţeles cu liberalii. "Nu cred că este adevărat. A aruncat-o şi a aşteptat să vadă reacţia liberalilor", ne-a declarat un vicepreşedinte.


NU DE LA VICTORIA. Totuşi, în faţa presei, Geoană s-a vrut ferm şi a anunţat că PSD nu va vota în Parlament nici un fel de restructurare şi nici un fel de lege a Cabinetului Tăriceanu, singura soluţie pentru ieşirea din "blocajul politic şi constituţional" fiind demisia de onoare a Guvernului. "Dacă demisia de onoare a guvernului se va produce, în mod firesc şi logic discutăm de alegeri anticipate şi de devansarea calendarului alegerilor parlamentare către zona alegerilor locale din acest an", a spus Geoană, precizând că nu s-a discutat despre introducerea unei moţiuni de cenzură. Tocmai această armă le-a fost însă indicată social-democraţilor de premierul Tăriceanu, în replică la solicitarea acestora privind demisia de onoare a Guvernului. "Transmit PSD faptul că partidele care sunt în opoziţie au la îndemână moţiunea de cenzură. Pot să-şi exercite această opţiune", a declarat Tăriceanu, adăugând, în plus, că organizarea alegerilor parlamentare simultan cu cele locale nu s-a discutat în PNL.


Varianta anticipatelor a fost discutată ieri de PSD cu Partidul Conservator. La finalul întrevederii cu Mircea Geoană şi alţi lideri ai PSD, preşedintele PC, Daniela Popa, a declarat că ipoteza declanşării anticipatelor reprezintă pentru PC o variantă de lucru, de studiu, care va fi analizată într-o şedinţă a BExC, care va fi convocat "cât de curând".

×
Subiecte în articol: politic geoană