x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentari pe bara

Parlamentari pe bara

18 Aug 2004   •   00:00

POLITIC

Trita Fanita, Culita Tarata, Mircea Ionescu-Quintus, Valeriu Stoica, Radu Vasile. Sunt doar cativa dintre parlamentarii cu state vechi care din diverse motive spun adio forului legislativ, ei nemaicandidand la alegerile din toamna. Skandenbergul dintre PSD si Alianta D.A. de pe masa puterii face victime in randul parlamentarilor. Radiografia listelor pentru legislative - inca in faza de ciorna - arata ca o serie de VIP -uri din partidele politice raman pe bara, ceea ce va face ca noul Parlament sa aiba alt chip si, poate, alt narav.
MIRELA IAMANDI

Motivele primenirii politice sunt de toate culorile. Unii se retrag de buna voie, preferand afacerile. Altii sunt scosi din joc de centrifuga imaginii. O alta categorie o reprezinta cei "curatati" din motive de igiena politica, iar altii sunt sedusi de deliciile puterii locale.

De la un partid la altul peisajul difera insa. In timp ce Alianta vrea sa iasa la inaintare cu nume noi, aruncand in scena figuri proaspete si anonime, PSD a declansat lupta corp la corp in interiorul partidului, ceea ce nu exclude insa ca oamenii vechi sa ramana in scena - de data aceasta cu legitimare democratica.

PSD. Partidul cu cel mai mare efectiv parlamentar a fost serios tulburat de rezultatul localelor. Perspectiva pierderii puterii a generat un frison de spaima la PSD, care a declansat competitia libera pe piata partidului, inaugurand procedura alegerilor preliminare, folosita de ani buni de colegii udemeristi.

Maturate din functiile centrale, vedetele PSD intra la bataie cu orice "mujic" din partid, numai o zecime din locurile eligibile fiind la dispozitia conducerii centrale.

Astazi expira termenul pentru depunerea listelor in bucataria PSD, dupa care candidatii se vor razboi intr-o campanie de 18 zile astfel incat pe 5 septembrie PSD va iesi in lume cu liste "curate si uscate".

Pe acestea nu vor figura faimosii Bebe Ivanovici, Nicolae Mischie sau Gheorghe Savu, care se vedeau deja in caruta legislativa. Motivul? Nu intra in grila stabilita de conducere, care arata ca pesedistii pedepsiti prin demiterea din functiile detinute in partid nu mai au dreptul la cariera parlamentara in aceasta runda.

Alti candidati la statutul de outsider sunt deputatii Culita Tarata si Ristea Priboi, primul cantat in presa pentru superafaceri agrare, al doilea pentru trecutul sau glorios in cadrul Securitatii. Acestia pot fi maturati insa numai la "judecata de apoi" din PSD , adica de Consiliul pentru Integritate Morala, condus de ministrul Justitiei Cristian Diaconescu. "Acest consiliu trebuie sa exercite un drept de veto ferm nu numai fata de cei cu probleme in justitie, ci si fata de cei cu suspiciuni de coruptie in legatura cu afacerile lor, care nu s-au lamurit inca, arata Dan Mihalache, secretar executiv al PSD. Cred foarte mult in acest consiliu, care va trebui sa faca o selectie dincolo de criteriul strict al urmaririi si condamnarii penale", completeaza el amintind un alt criteriu care interzice pesedistilor sa se inscrie pe liste.

Senatorul Victor Apostolache (cu vechime de parlamentar de peste 10 ani) s-a retras de buna voie, lasandu-i locul baiatului sau, care conduce destinele tineretului PSD din filiala prahoveana, pe care tatal sau o pastoreste la nivel de seniori. La fel au procedat si Trita Fanita si Ioan Rus. Primul a recurs la o scrisoare publicitara pentru a face anuntul ca nu va mai candida si pentru a critica organizarea alegerilor interne in PSD. El considera acest scrutin "inoportun, inutil si inechitabil", fiind totodata nemultumit de "pozitia echivoca a conducerii" fata de "presedintele fondator" al PSD, Ion Iliescu. Liderul PSD, Adrian Nastase, a apreciat ieri gestul lui Trita Fanita, considerandu-l o decizie "buna, inteleapta" si aratand in acelasi timp ca aspectele semnalate de senator in scrisoare "pot fi discutate". Spre deosebire de Trita Fanita, fostul ministru Ioan Rus a anuntat simplu ca nu va mai candida deoarece nu i se potriveste Parlamentul. Nici Adrian Paunescu nu va mai candida pentru un post de senator in Dolj , o decizie destul de grea pentru el avand in vedere ca el i-a plans la un post de televiziune din Craiova pe doljenii care nu-l vor mai avea reprezentant in Parlament.

INCA O DATA. Numele celebre ale PSD, trecute pe linie moarta prin decapitarea conducerii centrale, dupa scrutinul local, pot reveni spectaculos in urma aranjamentelor de la alegerile preliminare astfel incat, cel putin teoretic, PSD ar putea folosi din nou vechea garnitura, la care ar putea adauga, conform predictiilor din partid, "prospaturi" in proportie de 60%. Viorel Hrebenciuc si Dan Matei Agathon la Bacau, Doru Ioan Taracila la Calarasi, Ilie Sarbu la Timis si Miron Mitrea la Vrancea. Sunt doar cateva nume din fosta conducere centrala a PSD care vor aparea pe listele de candidaturi la alegerile interne din 5 septembrie.

PNL. Din listele PNL lipsesc nume importante, ca Valeriu Stoica, Dinu Patriciu, Viorel Catarama. Fostul presedinte al partidului nu si-a mai exprimat dorinta de a candida, preferand avocatura, iar seful Rompetrol se retrasese din Camera Deputatilor pentru a evita orice conflict de interese. Ramas pe dinafara Legislativului in acest mandat, Viorel Catarama a fost exclus de pe liste de staff-ul PNL, cu motivatia SAFI, dar mai are o sansa contestand decizia. Deputatul Ovidiu Draganescu, vicepresedinte al Comisiei de aparare, ramane pe plan local, in fruntea Consiliului Judetean Timis, iar presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus paraseste din proprie initiativa fotoliul senatorial.

PD. Peisajul general al listelor PD - asupra carora liderul partidului, Traian Basescu, are drept de veto - arata mentinerea efectivelor actuale, la care se adauga nume noi. Grila democrata, care presupune un numar de puncte pentru fiecare calitate si performanta, este instrumentul de cernere a deputatilor si senatorilor PD. In esenta, activitatea de militant conteaza in proportie de 60%-70 %, arata vicepresedintele Adrian Videanu. Printre cei care vor parasi Parlamentul se afla ex-premierul Radu Vasile, recompensat de Basescu in 2000 cu un mandat de senator, colegul sau de camera Constantin Balalau, care conduce orasul Buftea in calitate de primar, deputatul Emil Boc, care a cucerit Primaria Clujului.

PRM. O data cu schimbarea la fata a lui Vadim, PRM va opera modificari si in garnitura sa parlamentara, care se doreste intinerita substantial. Surse din partid prezic, astfel, ca vor aluneca de pe liste persoane in varsta, cum ar fi deputatul Mitzura Arghezi si senatorul Ion Carciumaru, nu insa si profesorul Gheorghe Buzatu, care detine un mandat in Camera Superioara. Nici "cantaretii" nu par a mai fi in gratii, asa incat deputatii Irina Loghin si Ion Dolanescu vor trebui sa paraseasca scena politica multumindu-se doar cu gloria artistica.

Reprezentant de baza al PRM in staff-ul senatorial, Dumitru Badea nu va mai presta la Parlament preferand puterea locala, si anume Consiliul Judetean Neamt. Sustinatorii financiari ai partidului vor ramane insa in schema, cum ar fi senatorul Dorel Onaca - conform estimarilor din interiorul PRM. Corneliu Vadim Tudor are si de aceasta data painea si cutitul, el hotarand structura listelor parlamentare, lucru care nu se va intampla mai devreme de mijlocul lunii octombrie.

LISTE PUR

Umanistii nu s-au grabit sa alcatuiasca listele parlamentare, asa incat plecarile din Legislativ sunt inca o necunoscuta. Procedura intocmirii acestora prevede ca pana la 22 august liderii de filiale sa faca propuneri care vor ajunge la centru in ordine alfabetica. Pe 5 septembrie Biroul Permanent si, mai apoi, Consiliul National vor analiza caz cu caz si se va lua decizia finala. "Avem in vedere aderenta candidatilor la electorat", arata Sanda Paduraru, secretar general al partidului, precizand totodata ca in listele de propuneri exista o rubrica speciala in care seful de organizatie trebuie sa isi motiveze optiunea. In cazul filialelor care au obtinut peste 10% la alegerile locale topurile se fac in teritoriu. In rest, toate numele avansate vor fi trecute prin sita organelor centrale asa incat listele din aceasta vara sunt "provizorii si neangajante", dupa cum precizeaza Sanda Paduraru.

PRIMENIRE

Conform traditiei, UDMR va schimba o treime din efectivele sale, prin selectia naturala a alegerilor preliminare. "De fiecare data s-a produs aceasta primenire, la noi apreciindu-se atat fortele proaspete, cu viziune noua, cat si experienta", ne-a declarat senatorul Peter Eckstein. In cutumele UDMR nu exista inca o grila de selectare a candidatilor sau norme care sa ii impiedice pe acestia sa intre in competitie. Consiliul Reprezentantilor din septembrie va stabili totusi o serie de pre-conditii dupa care candidatii se vor arunca in lupta. La final, seful Uniunii, Marko Bela, va semna doar listele rezultate din votul intern. Dintre VIP-urile actuale, toti vor reintra in cursa, singura retragere anuntata fiind deputatul Gyorgy Tokay.
×
Subiecte în articol: politic psd