x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii conservatori vor depune două proiecte de lege privind tinerele familii şi tradiţiile româneşti

Parlamentarii conservatori vor depune două proiecte de lege privind tinerele familii şi tradiţiile româneşti

de Agerpres    |    29 Sep 2014   •   19:21
Parlamentarii conservatori vor depune două proiecte de lege privind tinerele familii şi tradiţiile româneşti

Parlamentarii conservatori vor depune, în această toamnă, două proiecte de lege destinate tinerelor familii şi pentru conservarea tradiţiilor româneşti, a anunţat luni vicepreşedintele PC Codrin Scutaru.

"Proiectul de lege privind familia îşi propune să vină cu măsuri care să acompanieze un cetăţean român de la naştere pe tot parcursul vieţii, respectiv măsuri precum introducerea unei alocaţii pentru nou-născuţi, încurajarea căsătoriilor în principal pentru cei din clasa medie şi cea de jos, oameni care câştigă venituri în jurul salariului mediu, oameni care trebuie încurajaţi să se căsătorească şi să aibă copii în România, crearea de centre de zi pentru persoanele vârstnice, prin care putem aranja un cadru prin care acestea să poată fi integrate în viaţa familiei, având grijă de copiii aflaţi la grădiniţă sau la şcoală după terminarea programului, până când părinţii pot veni să-şi ia copiii de la aceste centre de zi. Centrele respective urmează să aibă servicii de sănătate, pentru că persoanele vârstnice au nevoie de o atenţie specială din punct de vedere al sănătăţii, dar de altfel pot participa activ la viaţa familiei", a detaliat Scutaru într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Biroului Politic al PC.

Această lege îşi mai propune elaborarea unui dosar unic al indivizilor şi familiilor, prin care să se poată şti pentru fiecare familie la ce beneficii sociale are dreptul fiecare membru în momentul respectiv, ce servicii sociale poate accesa la nivelul comunităţii sau localităţii în care se află. Totodată, viitoarea lege a familiei îşi propune ca, împreună cu instituţii cu credibilitate în România foarte importante în societate, cum ar fi de exemplu Biserica Ortodoxă, să încurajeze crearea de tinere familii.

"Ne dorim, de asemenea, să introducem servicii de sănătate a reproducerii, servicii de planing familial pentru tinerele familii şi prioritate în acordarea unor locuri de muncă şi a formării profesionale pentru familiile nou create. În acelaşi timp dorim să sprijinim cu prioritate tinerii care îşi întemeiază noi familii să se angajeze şi să poată beneficia de un sprijin aparte în relaţiile pe care le au cu instituţiile statului (instituţii fiscale, alte instituţii)", a adăugat Scutaru.

În ceea ce priveşte legea care priveşte conservarea tradiţiilor româneşti, PC îşi propune să ofere un mesaj naţional prin dialogul şi interacţiunea interculturală între regiunile ţării.

"Pe de o parte, dorim să definim produsele tradiţionale prin normele pe care le avem la dispoziţie în cadrul Ministerului Agriculturii şi să le extindem, să prezervăm cultura oferind cetăţenilor o legătură fundamentală cu valorile sociale şi credinţele naţionale, să încurajăm comunităţile locale pentru a-şi conserva specificul tradiţional prin alcătuirea unui colecţii şi însemne produse tradiţionale locale prin care să se creeze în cadrul fiecărei comunităţi un sentiment de apartenenţă pentru asigurarea coerenţei tradiţiilor locale. În acelaşi timp ne propunem ca prin această lege care conservă tradiţiile româneşti să sprijinim tot ce înseamnă sistemul cooperatist şi meşteşugăresc care acţionează în această privinţă. Măsuri care ar putea fi propuse prin această lege şi pe care le discutăm acum, la nivelul partidului, sunt susţinerea evenimentelor care au la bază tradiţiile locale până la cele naţionale", a spus Scutaru.

Conservatorii îşi mai propun să extindă semnificativ domeniul de aplicabilitate a registrului naţional pentru produse naţionale şi logoul naţional corespunzător, un sistem naţional de protejare a denumirilor de origine a indicaţiilor geografice şi menţiunilor tradiţionale, să realizeze o indicaţie geografică pentru produse artizanale industriale, un logo naţional de excelenţă şi extinderea celui existent. 

×
Subiecte în articol: partidul conservator