x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii si Pastile

Parlamentarii si Pastile

08 Apr 2004   •   00:00

Parlamentarii si-au facut deja planul unde vor sarbatori Pastile. Si nu s-au gandit numai la relaxare, ci si la curatenia sufleteasca si trupeasca, multi dintre ei tinand post.

Cu gandul acasa si la Sarbatorile Pascale, deputatilor le-a pierit cheful de munca. De altfel, ei au avut in programul de ieri si azi doar lucrul in comisii, dandu-li-se mana libera sa nu vina la munca, daca nu au ce face, chiar de catre conducerea Camerei. Ieri doar patru din 15 comisii au lucrat ieri la Camera Deputatilor. Comisiile de sanatate si drepturile omului au fost extrem de matinale, s-au intrunit la ora 8:00 dimineata, iar pe la 10:00 nu mai gaseai picior de deputat pe acolo pe motiv ca „au avut treaba in teritoriu". Comisia juridica a lucrat si ea vreo doua ore. La Comisia de abuzuri nu au venit nici deputatii, nici invitatii (printre care primarul orasului Sibiu care este in conflict cu un ziarist), de aceea s-a lucrat pe subcomisii, adica fiecare pe unde avea treaba. Cativa dintre membrii Comisiei de aparare s-au strans cu greu, aproape de orele pranzului hotarati sa finalizeze raportul la cele doua proiecte care se dezbat simultan privind modificarea legii „Ticu".

Nici la Senat, lucrurile nu au stat prea grozav, mai ales ca ziua libera propusa pentru marti, 13 aprilie, nu a fost aprobata. Liderul senatorilor PSD, Ion Solcanu, facuse aceasta propunere acum doua zile, in ideea ca alesii sa desfasoare in a treia zi de Pasti „activitati in teritoriu". Asadar, senatorii vor avea acelasi numar de zile libere ca si deputatii, de maine pana luni inclusiv. De altfel, spre deosebire de alti ani, Pastile catolic cade la aceeasi data cu cel ortodox. In aceste conditii, parlamentarii aveau de doua ori vacanta: o data cu alesii catolici si o data cu cei ortodocsi, ceea ce nu mai e posibil anul acesta.

Cu Boc la Margau

Daca si-au scurtat programul, alesii care nu stau in Bucuresti au avut un motiv: sa ajunga mai repede acasa, la familii. Deputatul PD Emil Boc isi petrece sarbatorile de Pasti la Cluj alaturi de familie. In noaptea de Inviere va asista la slujba in Catedrala Ortodoxa din Cluj, iar a doua zi de Pasti isi va vizita parintii si locurile natale din comuna Margau. Democratul a vrut, dar nu a reusit sa tina post in Saptamana Mare pentru ca a avut programul extrem de dezordonat neputand sa respecte regulile. Se va infrupta din plin cu friptura si drob de miel, mancarurile care-i plac cel mai mult din meniul de Pasti, ca si cozonacii facuti de mama sa.

Raj Tunaru vede „puncte negre"

Deputatul Raj Tunaru va fi de Pasti impreuna cu familia la unul dintre hotelurile sale din Mamaia. In noaptea de Inviere se va duce intr-o bisericuta din Eforie Sud, localitatea in care a petrecut foarte multi ani si unde se simte mai aproape de oameni. Vrea sa ia lumina si sa puna lumina parintilor lui. Masa de Pasti va fi organizata la acelasi hotel. Raj Tunaru le va comanda bucatarilor sa-i faca ciorba lui preferata, din picioare de miel infasurate in mate de miel. Este un fel de mancare olteneasca cu care a fost obisnuit de mic copil. De asemenea, va cere bucatarilor sa faca numai oua rosii, un alt fel specific Pastilor, care-i place mult. A tinut post toata saptamana, iar miercuri si vineri tine post negru. „In aceste zile este cel mai greu pentru ca la un moment dat de sete si de foame incepi sa vezi niste puncte negre", ne-a explicat Tunaru. El a mai spus ca sa tii post este cu atat mai complicat pentru ca tentatiile sunt extrem de mari, mai ales cand te duci in supermarket sa faci cumparaturi. Este hotarat insa sa reziste pana la capat.

Cu fiica din America

Deputatul liberal Mona Musca are o mare bucurie in aceste zile, i-au venit fiica, ginerele si nepotul de 3 ani din America. „Vom petrece un Pasti ca in Ardeal", ne-a spus ea fericita. Sarbatorile le petrece acasa cu familia reintregita, iar specifice pentru aceste zile sunt doua feluri de mancare - slanina coapta la cuptor in aluat si colacei din aluat de cozonac insiropati cu lapte, zahar vanilat si acoperiti cu caramel. In noaptea de Inviere va fi la Biserica Alba de pe Calea Victoriei din Bucuresti, iar cu aceasta ocazie nepotelul, Luca, va fi si el initiat in tainele acestei sarbatori religioase. Mona Musca nu tine si nu a tinut post niciodata. In copilarie, bunica, o persoana riguroasa si bisericoasa, a invatat-o ca cei mici nu trebuie sa tina post. Obisnuinta a pastrat-o si acum, cand nu mai este copil.

Vacaroiu merge la Busteni

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, isi va petrece Pastile la Busteni, impreuna cu familia. Cu postul nu s-a prea inteles, intrebat fiind daca a respectat intru totul traditia, ne-a raspuns „nu prea". Dar a promis ca le va da cadouri sotiei si fiului sau, asa cum se obisnuieste, inainte de a merge la slujba de Inviere, la biserica de langa Gara Busteni.

Vicele Senatului, Doru Ioan Taracila, sarbatoreste in fiecare an Sfintele Pasti acasa, la Calarasi. Toata familia se aduna la masa de sarbatoare, unde mielul e la mare pret. Slujba de Inviere este ascultata, anual, de familia Taracila la biserica parohiala, langa casa. Cat priveste traditia crestineasca a Postului Mare, Doru Ioan Taracila recunoaste ca „a incercat", dar nu a reusit in totalitate.

Vicepresedintele PRM, senatorul Dumitru Badea, pleaca de Pasti acasa, la Piatra-Neamt. Sotia pregateste masa de Pasti „ca la carte", o lauda Badea. „Impreuna cu familia, mergem la Biserica Sfantu Ion din centru", ne-a spus senatorul PRM, care recunoaste franc: „Post n-am tinut".

Alaturi de socrii

Liberala Norica Nicolai isi va petrece Pastile la socrii, la tara, in comuna Beceni din judetul Buzau. Toate pregatirile traditionale cad, deci, in seama familiei, impreuna cu care senatoarea va merge la biserica din sat. Norica Nicolai a tinut doar ultima saptamana a Postului Mare si „zilele de miercuri", ne-a spus ea.

Senatorul PSD Victor Apostolache nu a tinut post, dar ii multumeste lui Dumnezeu ca a dat sanatate familiei sale. Impreuna cu rudele, pesedistul va merge la Inviere la Biserica Sfantul Anton din Ploiesti.

Post dupa posibilitate

Senatorul Ion Predescu, initiatorul controversatului statut al parlamentarilor, a tinut post „pe cat s-a putut". In schimb, el recunoaste ca nu a fost chiar in spiritul sarbatorilor fiind „suparat" de altii. Predescu spune ca Pastile se petrece in familia sa in mod traditional, cu rude multe, cu fini multi, cu „toate mancarurile posibile din miel": ciorba cu bors, stufat, drob, friptura. „De cand ma stiu, toata familia merge de Pasti - si la denie, si la prohod, si la slujba de Inviere, si la slujba de lumina - a doua Inviere - la aceeasi biserica acasa, in Craiova, la 150 de metri de casa", povesteste senatorul PSD enumerand toate cele 12 limbi in care se tine slujba de a doua zi. Dana Piciu, Oana Stancu, Camelia Ionescu


Unde petrec politicienii

Ca in fiecare an, liderul PSD, Adrian Nastase, va petrece Sarbatorile de Pasti la ferma sa din comuna prahoveana Cornu, impreuna cu sotia sa, Dana, si cei doi baieti, Andrei si Mihnea. Liderul liberal, Theodor Stolojan, isi ia familia si prietenii si ii duce la tara, in apropiere de Bucuresti. Nu va rezista insa sa stea departe de hotelul sau de la Predeal, asa ca va trece si pe acolo a doua sau a treia zi de Pasti. Presedintele PD, Traian Basescu, va petrece sarbatorile pascale impreuna cu familia. „Nu am de gand sa plec din Bucuresti. Voi face Pastile acasa, impreuna cu cei apropiati", ne-a spus Basescu. Intrebat daca nu cumva fiica sa, Ioana, i-a dat deja cadou vestea ca va avea un nepotel, edilul-sef al Capitalei a spus ca nu este adevarat. „Am sunat-o pe Ioana si am intrebat-o daca este insarcinata. Raspunsul ei a fost nu. Deci nu sunt inca bunic." Presedintele PRM, CV Tudor, isi va duce familia la Bran, la casa surorilor sale. In noaptea de Inviere se va duce la Biserica Sf. Nicolae din Scheii Brasovului. Post nu a tinut insa, pentru ca are un inceput de diabet si pentru asta nici nu se va lacomi la prea mult drob. (Monica Andrei, Monica Iordache, Dana Piciu, Silviu Sergiu)


Reteta de pasca a la deputat

De Pasti, reprezentanta minoritatii italiene in Parlament, actrita-deputat Ileana Stana Ionescu, face, pe langa mancarurile obisnuite, o pasca cu totul speciala. „Fac ce face tot romanul: ciorbita, friptura, stufat, dar fac si o pasca fara aluat, care seamana cu o budinca", povesteste Ileana Stana Ionescu. Reteta este simpla. Este nevoie de o jumatate de kilogram de branza de vaci, ceva mai mult de o jumatate de pachet de unt, sase oua, sase linguri de zahar, trei linguri de faina, un pumn de stafide, coaja de lamaie, un praf de copt si un praf de sare. Cum stie orice gospodina, galbenusurile se freaca cu zahar pana se transforma intr-o spuma aurie si pufoasa. Albusurile se bat bine-bine pana cand spuma „sta in picioare" si apoi se amesteca cu grija toate ingredientele. Se unge o tava cu unt si se toarna acest amestec. Se baga la cuptor, iar rezultatul este o pasca „delicioasa si supla", buna pentru cei care se gandesc la silueta lor, dupa cum spune Ileana Stana Ionescu. (Monica Iordache)

×