x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentul a dat OK pentru NATO

Parlamentul a dat OK pentru NATO

27 Feb 2004   •   00:00

Parlamentul a adoptat in unanimitate proiectul de lege privind aderarea la NATO, Romania incheind astfel parcursul includerii in Alianta. Parlamentul a votat ieri, in unanimitate, cu 454 de voturi favorabile, proiectul de lege privind aderarea Romaniei la NATO.

Decretul privind supunerea spre aprobarea Parlamentului a aderarii la Alianta Atlanticului de Nord a fost semnat de presedintele Ion Iliescu la sfarsitul lunii ianuarie, iar tara noastra a fost invitata sa adere cu prilejul summit-ului de la Praga, din 2002.

"Sa lucram la fel si pentru UE"

La sedinta comuna a Parlamentului au participat presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase. In discursul sau, presedintele Iliescu a vorbit mai putin despre eforturile comune ale tuturor fortelor politice care au dus aderarea Romaniei la NATO si mai mult despre "momentul critic" in care ne aflam in privinta relatiilor cu UE. "Asa cum am stiut sa lucram pentru NATO, trebuie sa lucram si pentru UE. Este un an electoral, cu dinamica lui politica. Fara a renunta la spiritul critic, trebuie sa ne gandim la consecintele si costurile abordarii problemei Uniunii Europene. Stim care sunt slabiciunile noastre si ramanerile in urma. Sa ne concentram asupra lor si sa dovedim partenerilor europeni ca avem capacitatea de a actiona responsabil", a subliniat Iliescu. In opinia sa, coruptia a ramas o problema de maxima importanta. "Trebuie insa sa rezolvam si problema adoptiilor internationale, a justitiei." El a mai spus ca Parlamentul are datoria sa adopte legi accesibile tuturor cetatenilor. Opozitia a salutat si ea aderarea la NATO, dar a amintit de problemele nerezolvate legate de integrarea in UE.

Meritul soldatilor

Premierul Adrian Nastase a facut referire la "meritul de exceptie" al celor aproximativ 1.500 de militari romani care se afla in misiuni in Irak, Afganistan, Bosnia, Kosovo. "In prezent avem cea mai mare contributie militara la NATO dintre statele invitate sa adere. Aderarea inseamna stabilitate democratica, iar un mediu economic sanatos, curatat de coruptie si birocratie, si un climat de stabilitate sociala si de securitate regionala vor influenta decisiv perceperea Romaniei in exterior ca o tara predictibila si stabila", a precizat premierul.
(DANA PICIU)

×
Subiecte în articol: politic