x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ion Stan a demisionat din PSD. Camera a respins, astăzi, ridicarea imunităţii deputatului

Ion Stan a demisionat din PSD. Camera a respins, astăzi, ridicarea imunităţii deputatului

21 Dec 2012   •   12:23
Ion Stan a demisionat din PSD. Camera a respins, astăzi, ridicarea imunităţii deputatului
UPDATE 14:03 - Deputatul Ion Stan a demisionat din PSD. "Domnule preşedinte, subsemnatul Stan Ion membru al PSD din anul 1995 vă rog să luaţi notă de demisia mea definitivă, irevocabilă şi necondiţionată din Partidul Social Democrat pe care l-am slujit cu abnegaţie şi devotament timp de 17 ani obţinând de 4 ori mandat de parlamentar cu o largă majoritate", scrie în demisia înaintată de Stan.

.....................

Camera Deputaţilor a respins, prin vot, ridicarea imunităţii deputatului PSD Ion Stan. Potrivit unor surse citate de de Antena3, s-au înregistrat 226 de voturi "împotriva" cererii MJ se încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD şi doar 145 de voturi "pentru". Votul a fost secret cu bile.

Premierul Victor Ponta a declarat că a votat pentru ridicarea imunităţii lui Ion Stan şi că îi va cere public deputatului să-şi dea demisia din PSD.

"Am votat pentru ridicarea imunităţii, însă decizia plenului este foarte clară. Domnul Stan va fi cercetat în libertate. Eu l-am anunţat pe domnul Stan că nu mai poate face parte din PSD şi decizia cea mai bună ar fi să-şi dea demisia din Parlament. I-am transmis că-i voi cere acest lucru în mod public. Însă asta nu rezolvă ridicarea imunităţii. Eu şi majoritatea deputaţilor nu am avut acces la dosar, dar cei din comisia juridică au avut acces la dosar şi ne-au spus că sunt probe care îl învinovăţesc pe Ion Stan. N-am apucat să am o discuţie cu fiecare dintre parlamentari, dar decizia PSD a mers pe decizia celor din comisia jurudică, iar aceştia au spus că trebuie ridicată imunitatea", a declarat Ponta după votul din Camera Deputaţilor privind ridicarea imunităţii lui Ion Stan.

Ion Stan a declarat, în această dimineaţă, că prin referatul DNA prin care s-a solicitat încuviinţarea arestării sale preventive se conturează ideea că s-a dorit execuţia sa politică.

"Se conturează ideea că am făcut obiectul unei înscenări judiciare prin care s-a dorit execuţia mea politică. (...) Astăzi sunt expus public, umilit şi împroşcat cu noroi pentru că s-a dorit ca Ion Stan să nu mai poată niciodată ridica glasul şi să mai spună ceva despre cei care astăzi, într-un fel sau altul, sunt făptaşi la jaful public al banului public", a afirmat Ion Stan la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor.

Potrivit anchetatorilor, deputatul PSD Ion Stan i-ar fi cerut denunţătorului său, omul de afaceri Nicuşor Dima, "câte două milioane, de benzină", pentru cele 600 de maşini pe care intenţiona să le folosească în campanie, la rândul său Dima estimând că este vorba despre "un miliard, un miliard două sute". Potrivit referatului trimis de DNA Camerei Deputaţilor, prin care se solicită încuviinţarea arestării deputatului PSD Ion Stan, procurorii arată că parlamentarul a beneficiat de foloase materiale din partea denunţătorului său.

În interceptări, Ion Stan îi solicită denunţătorului său să îl ajute financiar în campania electorală, acesta precizând procurorilor, de asemenea, că în 2009 a plătit pentru peste 155.000 de găleţi roşii care au fost împărţie în campania electorală pentru europarlamentare. În schimbul banilor, Stan i-a promis omului de afaceri contracte pe bani publici.

În urma solicitării ministrului Justiţiei, Comisia Juridică a Camerei a avizat pozitiv cererea privind arestarea preventivă a deputatului Ion Stan, însă această cameră legislativă nu s-a mai putut întruni înainte de scrutinul din 9 decembrie pentru a da, la rândul său, un vot în acest sens.

Deputaţii nu au putut să se pronunţe nici în 12 decembrie pe solicitarea procurorilor de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan, din lipsa cvorumului, preşedintele Camerei anunţând atunci că raportul Comisiei juridice rămâne pe ordinea de zi a viitorului Parlament.


×