x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentul, "coteţ" in curtea Palatelor

Parlamentul, "coteţ" in curtea Palatelor

de Aniela Nine    |    27 Oct 2007   •   00:00
Parlamentul, "coteţ" in curtea Palatelor
Sursa foto: GRIGORE POPESCU/

In bătălia pentru uninominal, Nicolae Văcăroiu acuză că şeful statului şi premierul tratează cu un dispreţ total Parlamentul, care a devenit un biet "coteţ" in curtea Cotroceniului şi a Palatului Victoria, din care doar uneori aleşii indrăznesc "să latre".

In bătălia pentru uninominal, Nicolae Văcăroiu acuză că şeful statului şi premierul tratează cu un dispreţ total Parlamentul, care a devenit un biet "coteţ" in curtea Cotroceniului şi a Palatului Victoria, din care doar uneori aleşii indrăznesc "să latre".

Şedinţa de miercuri a conducerilor reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, in care s-a primit scrisoarea primului-ministru prin care informa Parlamentul că işi va asuma răspunderea pe proiectul de lege privind votul uninominal, la scurt timp după ce preşedintele Băsescu anunţase convocarea unui referendum pe aceeaşi temă, se dovedeşte a fi fost una de-a dreptul tensionată. In contextul in care la Senat se afla deja in dezbatere proiectul de lege pentru uninominal, gesturile primilor demnitari ai ţării i-au infuriat pe parlamentari, care s-au considerat dispreţuiţi. Conform stenogramei respectivei şedinţe, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a fost cel care a pus punctul pe "i".

PROTEST. "Pun intrebarea: Mai avem Parlament? Noi mai existăm ca Parlament? Preşedintele ne sfidează - nu mă păcăliţi voi pe mine că dezbateţi in Senat şi in Camera Deputaţilor procedura - , las! Că fac eu. Şi vă arăt eu cine sunt. Deci, pentru preşedinte nu existăm. Pentru primul-ministru Tăriceanu nu existăm. A trimis o lege, s-a făcut un raport cu amendamente de la Senat, suntem in procedură şi vine cu asumarea răspunderii. Este ceva groaznic. Nu ştiu dacă sesizaţi căt de ridicoli am devenit, căt de ridicoli am putut să devenim aşa, intr-un timp relativ scurt", a reclamat Văcăroiu, conform sursei citate. "Ce schimbă domnul Băsescu prin referendum? Nimic! Să vedeţi ce va urma - atacuri la Curtea Constituţională şi din partea senatorilor şi din partea preşedintelui, şi pe toată chestiunea aceasta dăm de măncare la presă şi vom continua cu un circ penibil, iar Parlamentul este un fel, cum să spun, de coteţ in curtea Cotroceniului şi a Palatului Victoria. Suntem intr-un coteţ acolo şi mai scoatem capul prin coteţul acela şi mai latră căte unul", a continuat preşedintele Senatului. El a apreciat că, prin declanşarea referendumului de către Traian Băsescu şi asumarea răspunderii de către Executiv, pe tema votului uninominal, atăt preşedintele, căt şi premierul arată un "dispreţ total" faţă de instituţia Parlamentului.

EFECTE. Văcăroiu le-a atras atenţia colegilor din conducerea Parlamentului că situaţia se va răsfrănge in mod negativ şi asupra lor. "Vă rog, la asta să vă găndiţi! Nu ce va urma. Vom mai avea scandal, dispute, dar reţineţi că suntem de un penibil extraordinar. Cum să ne respecte lumea in teritoriu ca senatori şi deputaţi? Cum să ne respecte cetăţeanul?", a spus preşedintele Senatului, adăugănd că "o astfel de situaţie penibilă" nu a intălnit vreodată in cei 17 ani trecuţi din decembrie 1989. Mai mult, a spus Văcăroiu, situaţia "se simte" şi in discuţiile cu delegaţiile parlamentare străine.

SFIDARE

"Preşedintele ne sfidează - nu mă păcăliţi voi pe mine că dezbateţi in Senat şi in Camera Deputaţilor procedura? - las! Că fac eu. Şi vă arăt eu cine sunt.Deci, pentru preşedinte,nu existăm. Pentru primul-ministru Tăriceanu nu existăm"

Nicolae Văcăroiu,preşedintele Senatului

aniela.nine@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: politic preşedintele