x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentul European - Alesii PSD, scoliti de socialistii europeni

Parlamentul European - Alesii PSD, scoliti de socialistii europeni

13 Noi 2004   •   00:00

PSD a incheiat ieri un protocol de colaborare cu Grupul socialist din Parlamentul European (PE) in vederea pregatirii viitorilor europarlamentari ai PSD.

GABRIELA ANTONIU

Click pentru a mari imaginea
PARTENERI. Mircea Geoana si Jan Marinus Wiersma au semnat un protocol de colaborare intre PSD si PSE
Protocolul a fost semnat din partea PSD de Mircea Geoana si de vicepresedintele Partidului Socialistilor Europeni (PSE), Jan Marinus Wiersma. Colaborarea dintre PSD si PSE se va concretiza prin sprijinul acordat de socialistii europeni in vederea ratificarii aderarii Romaniei la UE.

De asemenea, socialistii europeni vor asigura, incepand cu legislatura viitoare, un program de formare a viitorilor europarlamentari ai PSD, care vor fi observatori pe langa PE, dupa ce Romania va semna Tratatul de aderare la UE, si se vor integra grupului socialist din cadrul PE de la 1 ianuarie 2007. "2005 si 2006 vor fi ani foarte dificili si sunt multe de facut. Romania are nevoie de un guvern cu experienta, care sa aiba bune relatii cu Bruxelles-ul", a spus vicepresedintele PSE.

SOLICITARE. Mircea Geoana a declarat ca Romania va fi cea de-a saptea tara ca dimensiune in cadrul UE si va fi reprezentata de 35 de europarlamentari in cadrul PE, o mare parte dintre acestia urmand sa fie probabil din cadrul PSD. El a subliniat ca, imediat dupa semnarea de catre Romania a Tratatului de aderare la UE, PSD va solicita sa devina membru al PSE. Jan Marinus Wiersma a spus ca si pentru socialistii europeni este importanta contributia pe care europarlamentarii PSD o vor aduce la activitatile grupului socialist si ale PE.

SPRIJIN IN ALEGERI. Vicepresedintele PSE a anuntat ca socialistii europeni sprijina candidatii PSD in alegerile generale din Romania. Europarlamentarul olandez a precizat ca PSE nu putea avea alta optiune de sprijin politic, tinand cont de declaratiile "inacceptabile" facute de liderul PD, Traian Basescu, la adresa presedintelui Internationalei Socialiste, Antonio Guterres. Wiersma a amintit ca in urma cu doi ani, cand PSE a organizat o conferinta internationala la Bucuresti, desi a fost invitat, Basescu nu a participat la aceasta, fapt considerat drept o ofensa de catre socialistii europeni. "Mi-e teama ca Traian Basescu se izoleaza singur de social-democratii europeni", a afirmat vicepresedintele PSE.
×
Subiecte în articol: politic psd europeni socialistii