x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentul vrea să prevină un nou caz Sobaru

Parlamentul vrea să prevină un nou caz Sobaru

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    07 Mar 2011   •   16:03
Parlamentul vrea să prevină un nou caz Sobaru
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

155275-cs-20101221111555016.jpgŞedinţa de plen comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului de marţi în care premierul Emil Boc va veni să-şi asume răspunderea pe noul Cod al Muncii nu va fi publică. Decizia a fost luată luni de conducerea Camerei Deputaţilor şi este o premieră în acest mandat.

Deşi Regulamentul prevede clar că şedinţele Parlamentului sunt pu­blice, decizia a fost luată pentru ca lucrările să se desfăşoare în siguranţă, după ce la ultima şedinţă de plen la care a participat premierul Emil Boc, înainte de Crăciun, Adrian Sobaru, electrician la TVR, a încercat să se si­nucidă. Pe 23 decembrie 2010, Adrian Sobaru s-a aruncat de la balco­nul sălii de plen a Parlamentului într-o tentativă de sinucidere în semn de protest, el strigând: „Boc, aţi luat drepturile copiilor”. Sobaru a căzut de la o distanţă de cinci metri peste unul dintre pupitrele sălii de plen, pe care l-a şi rupt. El purta un tricou pe care scria „Ne-aţi ciu­ruit/Ne-aţi ucis viitorul copiilor noştri/ Ne puteţi lua viaţa şi banii, dar nu şi LIBERTATEA”.

Deşi secretarul Camerei, Nicolae Mircovici, a susţinut că decizia a fost luată pentru că secretarul general Gheorghe Barbu s-ar fi trezit pe masă cu foarte multe solicitări din partea tuturor partidelor privind participarea la şedinţa de marţi a unui număr de oameni care depăşea numărul de locuri din balcoane, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, l-a contrazis.

Anastase a precizat că motivul pentru care şedinţa de marţi a plenului nu va fi publică este cazul Sobaru. „Este o măsură excepţională, nu una permanentă. Se va institui doar  pentru următoarele evenimente:  asu­ma­rea răspunderii, citirea moţiunii de cenzură care îi va urma şi votarea ei, până la momentul în care vom reuşi să asigurăm securizarea oame­ni­lor din balcoane. Vrem să avem şi o mă­sură de securizare aşa cum există şi în alte Parlamente şi am solicitat SGG să vină cu o formulă care să poată fi aplicată”, a declarat Anastase.

Neoficial, mai-marii Camerei au solicitat Secretariatului General să analizeze posibilitatea ca la balcoanele plenului să fie puse geamuri, lucru care ar fi destul de costisitor şi totodată dificil de efectuat pentru a nu fi stricată arhitectura clădirii.

Până una-alta, aplaudacii partidelor vor rămâne marţi la porţile Parlamentului, premierul Emil Boc urmând să ţină piept doar  parlamentarilor din opoziţie.

×
Subiecte în articol: politica parlament